Havenyt uge 34, 2017

Af Fanny Møller, tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi

Det ligner mere efterår end sensommer, der er flere landmænd der ikke har fået hele høsten i hus på grund af de mange byger. Men selv om vejret ikke helt vil lege med, så kan vi glæde os over at intet er blevet svedet af i år. Der har været flotte tilvækster på både buske og træer i år, det har været meget grønt og mange har flotte æbler i vente.

Ærteblomsterne bliver ved at komme, hvis du husker at knibe dem.

Efterår er plantetid, måske er det staudebedet der skal have en tur, eller måske er det hækken der skal skiftes ud? Det er nu du skal planlægge det hele. Hvis du fristes til at købe stauder kan de bruges i potter inden de kommer i bedet, så kan de pynte ved terrassen eller hoveddøren.

Dagliljer er ikke bare smukke, men kan også pynte i en salat.

I køkkenhaven står bladbederne godt, tomaterne modnes og rødbederne kan høstes, de kan bruges rå eller henkoges på glas til vinterens frokoster.

Hortensiaerne står med store hoveder, der kæmper med vinden. Solhat klare vinden rigtig godt på de stive stikle, men de flotte og farverige dahliaer må ofte have lidt opbinding for ikke at vælte.

Hortensia er fine i farven nu, men de kan også bruges til at tørre.

Planlæg staudebedene

Vi er langsomt ved at komme ind i plantesæsonen, men det er stadig både for tørt og for varmt. Men jeg vil alligevel begynde at planlægge lidt til mine staudebede. For det første er det nu, du stadig kan se, hvad der står hvor i bedet. Du ved måske allerede, at der er nogle planter, du ikke vil have mere, eller at de skal deles. Smid dem ikke ud men giv dem væk til havevenner eller på Deljorden så de kan give glæde et andet sted.

Det er nu, vi kan gøre bede klar til efterårets plantning ved at fjerne ukrudt. Især det flerårige som skvalderkål, mælkebøtter og senegræs og det er nemmest at få op, hvis der har været en byge forbi og det er der jo rig chance for i disse uger.

Floks er en dejlig staude, den breder sig fint, så sæt den et sted hvor den får plads.

Du kan også gøre kål på flerårigt ukrudt i de eksisterende planter ved i september, når du laver om i bedene, at tage planterne op, dele dem og frigøre klumperne for ukrudtsrødder og så genplante dem. På den måde kan du måske også få et tættere bed, der lettere kan skygge ukrudt væk og med mindre bar jord, som flyveukrudt kan etablere sig på. Det er mest de forårsblomstrende stauder der kan klare denne behandling, hvor de efterårsblomstrende har bedst af at vente til maj næste år med samme behandling.

Solhatten fåes i flere farver- og er elsket af bierne.

Sidste udkald for sommerbeskæring

Det strider imod, hvad de fleste af os har lært, men det er altså sommerbeskæring, der er godt for træer og buske, hvor de bedst heler de tilføjede sår fra beskæringen. Du kan lige nå det endnu. Når du går i haven, tager nedfaldsfrugt, og ser efter sygdomme, kan du også klippe frugttræernes lodrette vanris, eller hvis frugttræerne trænger til en udtynding for at give mere lys og sol til frugterne. Læs mere i artiklen Beskæring af træer om sommeren

Giftige bær og planter i haven

Det er desværre ikke alt, der kan spises, ej heller selv om det ser nok så indbydende ud. Lige nu tænker jeg især på amerikansk kermesbær, italiensk arum og taks, der lokker med flotte bær. Desværre er det alt sammen noget, vi skal holde os fra.

Bør skal allerede i en tidlig alder lære, hvad der kan spises i haven.

Vi skal ikke være hysteriske, og mange af de giftige planter har andre fordele, de kan fx bruges i medicin. Naturligvis skal vi lære børn og dyr, at ikke alle planter og alle bær kan spises, og derfor er det vigtigt, at vi selv kender bare de mest almindelige. Her kan du læse om giftige planter i haven eller om børn og havens giftige planter.

Husk hvis uheldet er ude, eller du er i tvivl, så gå ind på giftlinjen og se billeder af planter og bær eller ring 82121212.

Brug pladsen i køkkenhaven

Har du plads til at så mere i køkkenhaven nu, kan du jo allerede tænke på næste år. Prøv at så en række kruspersille, som kan give fin ny persille fra midt i maj, der hvor vi virkelig trænger til at der kommer noget op i køkkenhaven, som kan spises i det tidlige forår – hvis de små planter altså klarer vinteren. Bredbladet persille klarer vinteren dårligere, men det er jo ikke forbudt at prøve.

Gå efter næste års dræbersnegle

Tidligere troede man at dræbersneglene lagde deres æg i foråret. Men det er lige nu, at de voksne dræbersnegle går i gang med at parre sig og lægge de æg, som danner grundlaget for artens overlevelse. Dræbersnegle dør når der er frostvejr, men det viser sig, at snegleyngel kan overleve vinteren bedre end deres forældre. Jo færre snegleæg, jo færre snegle næste år. Jo flere snegleæg du finder, og tilintetgør her i sensommeren, jo færre snegle næste år. Hvis jeres vej eller område er plaget af dræbersnegle, så mobiliser naboerne og gør en samlet indsats til en festlig dag med tanke på, hvordan næste år bliver mindre plaget af sneglene.

Det gælder om at finde noget sneglene ikke kan lide, kålen er de glade for, og det er en masse laver også.

Lad os satse

Du kan også prøve at så salat til overvintring. Det er et sats, og størst chance har du med specielle sorter, som tidligere har været brugt til det, f.eks. sorterne Winter Gem, Rougette du Midi, May King og Arctic King. De to sidstnævnte er der gode erfaringer med i danske vintre. Hvis du ikke har et drivhus, kan du fremstille en lille mistbænk,hvor låget kan lægges på hen over vinteren. På den måde kan du let holde øje med om salaten lykkes.

Dild til de hurtige

Dild er en hurtig afgrøde, som du endnu lige kan nå at så til efterårsbrug.

Jordbær skal passes

I år har der været for meget regn og for lidt sol til sommerens jordbær. Men har du remonterende jordbær, så forlænger de også sommeren. De har allerede givet bær er stykke tid, og blomstrer stadig. Forhåbentlig får vi tørre og varme dage i september, så vi kan høste søde, røde bær. Der vil måske være modne jordbær helt ind i starten af oktober. I regnvejrsperioder skal du huske at være omhyggelig med at fjerne bær med gråskimmel, så den ikke smitter de andre bær.

Selv på bornholm er fignerne ikke modne endnu.

Ikke farven alene

Det allerbedste bær lige nu er brombærrene, som modner løbende indenfor de næste uger. Søde og dejlige, ikke mindst når de er friske og solvarm,e og spises direkte fra busken. Farven sort er dog ikke ensbetydende med modne og søde bær. Mange haveejere foretrækker de tornefri brombær, frem for de tormerige, men nogle mener, at de tornløse er mindre søde. Som regel er det, fordi bærrene skal sidde og modne et stykke tid efter, at de er blevet sorte, mens brombær i naturen som regel er nogenlunde modne, når de bliver sorte. Husk de giver godt syltetøj, også dem ude i naturen.

Klip de stedsegrønne

Sidst i august er det tid at klippe de stedsegrønne hække, bl.a. takshække. Det er altid bedst at klippe stedsegrønne hække i en overskyet periode med fugtig jord, da de mange snitflader ellers kan blive brune.

Du skal ikke klippe buksbom nu, det er for sent da det kan give svedne blade til vinter. Det er bedre at vente til maj–juni måned. Hvis dine buksbom står sammen med andre hække, og du vil have de skal være ens i højden, og du alligevel klipper, så dæk planterne den første tid efter med noget stof eller lignende, så de ikke udsættes for direkte sol.

Planlæg nye hække

September og oktober måned er en god tid til plantning af stedsegrønne hække. Så det er måske en god ide at bestille hækplanterne nu, så de kan modtages til plantning, når du har fundet pladsen, de skal stå på. I mellemtiden kan man forberede plantestedet, bl.a. ved at fjerne flerårigt ukrudt, og gennemgrave det. Bliv inspireret til din nye hæk her.

Stokroser er rimelig nemme og er meget trofaste.

Anlæg en ny græsplæne

Sidst i august og først i september er nok det bedste tidspunkt på året til at anlægge en ny græsplæne eller reparere den eksisterende. Dette gælder både for såning af græs, og for anlægning med rullegræs. Og rullegræsset vil hurtigt gro fast, når jorden vandes nogle dage før udlægning, lige efter udlægning og efterfølgende efter behov.

Lige nu er der kommet byger i det meste af Danmark, jorden er fugtig og det er lokkende at så. Men det er vigtigt at bedømme vejrudsigten for den kommende lille uges tid efter såning, da græsfrø spirer bedst, hvis der falder lidt regnbyger i spiringsperioden.

Du kan sagtens have en græsplæne uden at bruge kemi.

Den røde solhat er vidunderlig og intens i farven. Brug den hvor der skal ekstra pang, i et bed præget af grønne blade.

Her er du: Forsiden > 2017 > Havenyt uge 34, 2017

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider