Havenyt uge 27, 2017

Af Fanny Møller, tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi

Det er dansk sommer, god vind, lidt skyer. Kølige aftner og nætter, en byge, måske sågar en dag med heldagsregn. Det er festival tid, og mange unge mennesker tilbringer dagene i gummistøvler og regntøj på pladserne. Det gør heller ikke noget, for det hører jo med!

Den kinesiske purløg blomstrer noget senere, end den almindelige purløg. Den kinesiske smager lidt hen af hvidløg.

Vi andre tuller rundt i haven, der er nok at tage fat på. Har du været et par dage i køkkenhaven, er der et andet hjørne, der er ved at gro til. Roserne har lidt under både blæst og regn. Husk at tage de afblomstrede hoveder af så er der større chance for, at du får flere blomster.

Mit yndlingsbed. Det er helt uoverskueligt; fyldt med forskellig farvede gulerødder, new zealandsk spinat, farvede bladbeder og en masse selvsåede tomater.

Silkepæonerne er heller ikke glad for vinden, og de tunge hoveder bliver kun tungere af regnen. Når de synger på sidste vers, tager jeg dem ind i en vase med lidt roser. De står alle i det kølige køkken, og dufter vidunderligt. Der er faktisk så køligt i det gamle bondehus, at der skal uldne sokker til og en strikket trøje. De gamle huse er bygget smart nok, lune om vinteren, når de først er varmet op, og kølige om sommeren når solen formodes at bage ned på stråtaget.

Squash har smukke blomster, de kan også spises.

Ænderne er svært tilfredse i haven. Der er en god mængde snegle, højt græs at gå rundt i, og foder i rigelige mængder da hende mennesket (mig) er bange for, at ællingerne ikke får nok at spise. De er også meget selskabelige, og hænger hjertens gerne ud på terrassen foran huset.

Andemor nyder regnen, et dejligt bad flere gange om dagen.

Boganmeldelse; Fantasilater

Aiah Noack deler ud af sin store viden i denne bog fra Koustrup & Co., og den er prydet af fine, meget farvestrålende billeder. Det er på mange måder en opskriftsbog, og med en god havevinkel. Du kan læse om, hvordan du laver et bed, til de mange blomster du kommer til at bruge, men også råd til at sanke i naturen. Jeg er selv meget glad for afsnittene, der på en overskuelig måde beskriver smagene i de forskellige planter. Det er dejligt at kunne få mere viden her – sammen med de gode billeder, der gør det nemt at genkende planterne. Ligeledes er der et afsnit om, hvordan du dyrker din altan. Altsammen for at give dig vidunderlige farver i salater og på kager.

Farver kan der ikke være nok af, husk at roserne også kan bruges i salater.

Sommeren er ikke uden fare

Sommeren betyder sol og lange dage. Danmark er et ørige, og vi har de mest vidunderlige kyster. Men det er ikke uden fare, at vi kaster os i bølgen blå. Det vi i gamle dage kaldte hestehuller, og der i dag kaldes revlehuller, er der mange af langs kysterne. Derfor er det vigtigt at vide, hvad du skal gøre hvis du møder et – og hvad du skal lære dine børn. Læs mere om Tryg fondens projekt omkring sikkerhed ved de danske kyster her.

Stor sommerkonkurrence

Koustrup & Cohar været i godt humør, og har givet meget flotte gaver til vores store sommerkonkurrence. Der er både bøger, tekstiler, plakater og meget andet at vinde i næste uges nyhedsbrev. Du kan måske lige nå at få det med i sommerhuset eller en god bog på strandferien. Vi udtrækker 3 heldige vindere blandt de rigtige svar i næste uge – men konkurrencen er kun i vores nyhedsbrev, så får du det ikke allerede så meld dig til her.

Det er højsommer og langsomt viser frugten farve.

Løgene er klar, når de har lagt sig ned

Nej det er ikke et løg! Det er den smukke knop af en kornvalmue, men jeg måtte få plads i Havenyt- for de er så facinerende.

Nu er det snart tid til at få høstet løgene. Indenfor de næste par uger begynder løgene at blive klar. Hvornår de præcis skal høstet kommer an på meget; dit lokale vejr, hvor meget vand du har fået, og om det er fra stikløg eller frø.

De løg du vil tørre og gemme til vinteren, bør du tage op, når løgtoppen har lagt sig, og »halsen« føles helt blød. Hvis du høster på det tidspunkt, holder løgne sig bedst igennem vinteren. Hvis vind eller regn har fået løgtoppen ned at ligge, er det endnu mere vigtigt, at du tjekker, om »halsen« er blød, da du ellers kan komme til at høste for tidligt.

Du kan bundte dem og hænge dem op f.eks. under et halvtag eller i carporten. Men husk; det skal være et sted, hvor der ikke kan komme slagregn ind. Lav ikke bundterne for store da de løg der er i midten, har svært ved at tørre.

Smider dit nye frugttræ frugterne?

Hvis du har nyplantede eller unge træer, må du ikke fortvivle, selv om de smider alle frugterne. Det betyder bare, at det lille træ har valgt at vokse, frem for at bære frugt.

Husløg er dejlige, og findes i så mange dejlige farver.

Gamle træer med meget frugt

Gamle træer der sætter vildt meget frugt, viser ofte, at de er ved at gå ind deres sidste fase. De prøver at få spredt deres frugt (og dermed gener), så meget de kan; som en sidste gerning inden de visner helt hen.

Bind op inden planterne vælter i regn og blæst

I juli er der mange planter, så det er en god ide at binde op. I staudebedet er det ofte de samme planter, der lægger sig ned, når regnen pisker, eller det blæser.

Selv de halvhøje stauder lider under den kraftige vind. Her er det katteurt, eller også er det katten, der har lagt det hele ned.

Det er ikke nok med læ, for at undgå at stauderne lægger sig ned. Hvis der er læ, er der tit også mere skygge, og skygge giver højere og ofte også mindre stiv plante. Det er derfor en god ide at give støtte til de kendte væltepetere i staudebede og krukker.

I køkkenhaven skal der bindes op – igen

I køkkenhaven skal de høje ærter og stangbønner have opsat tilstrækkeligt høje stativer, inden de får brug for støtte. Det er oftest smartest at sætte stativet op, inden du sår. Men det er ikke altid, at du når det, for det kan jo vente. Valske bønner kan for de høje sorter også have brug for støtte. Har du asparges, er det tid at få sat støtte op, så de lange stængler ikke brækker af helt nede ved jorden, hvis vejret bliver slemt.

Majs er lidt små for årstiden

Majs kan også vælte, hvis de dyrkes et vindudsat sted, eller der kommer megen regn. Du kan dog nøjes med forebyggende at hyppe jord op omkring stænglen. Den kolde sommer i år har gjort, at mange majsplanter endnu ikke er så store, at de vælter.

Pas på nettet

Det er ikke det grønne, du lægger om jordbærrene, jeg tænker på her. Internettet er fantastisk, og har revolutioneret måden vi får, og søger vinden på. Men det er ikke altid guld, der ligger på nettet, når du søger råd om alt fra skadedyr til beskærings tidspunkter – brug din fornuft og prøv at finde flere steder, der siger det samme.

Græsset giver noget til biodiversiteten. Katten mener, det er en rigtig god jagtmark, jeg har lavet her.

Boganmeldelse; Biavl. Bier, blomster og honning

Der findes efterhånden mange bøger om biavl, det er blevet helt moderne at lave sig egen honning. Jeg håber ikke, det er et modefænomen, der går i sig selv, men i al denne honning glæde skal vi ikke glemme de vilde bier som planbi.dk arbejder så hårdt for at passe på.

Selv i regn og blæst skal insekterne ud. Her er det et par svirrefluer, der nyder en ganske almindelig kornvalmue.

Denne bog er retro på den lækre måde. Den forsøger ikke at være hverken moderne eller smart i en fart. Den fortæller, oplyser og analyserer. Med gode billeder, mange fakta bokse og en enorm viden presset ind i en bog på bare 279 sider. Det er et godt og håndvenligt format, nem at slå op i og som jeg sagde, er der virkelig meget at hente her. Se også på Havenyts forum hvor bier i parcelhus haven diskuteres.

Er det en begynderbog; det tror jeg ikke- men det er helt sikkert et rigtig godt sted at begynde.

Her er du: Forsiden > 2017 > Havenyt uge 27, 2017

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider