Redaktionen ønsker alle en glædelig jul og et godt nytår, og vi glæder os til også i 2010 at fortælle om ugens aktuelle havearbejder.
Lige nu er vore haver flotte hvide og dækket af sne – selv julekortenes motiver kan ikke konkurrere i disse dage. Det gælder om at nyde det, for måske får vi ikke lov til at beholde sneen julen over. Ud over at se flot ud, så beskytter snedækket også havens planter og de afgrøder i køkkenhaven, som endnu står derude.
I år har vi allerede taget alle mulige forholdsregler, inden vi måske skal afsted på julebesøg i få eller mange dage. De seneste dages frostnætter har været hårde, og hen mod julen bliver vejret kun mildere – hvis meterologernes forudsigelser holder. Men overvej alligevel de indtil nu frostfri steder, de er ved at være godt nedkølede, og det er surt at komme hjem til kasser med frosne rodfrugter.
Hvis du har tid, kan du nedenfor finde lidt forslag til at bruge egne grønsager til julemenuen og et par forslag til julegaver til de haveinteressede. Og måske har du allerede julens værtindegaver på hylden derhjemme.
Røde bær på kristtornen er flot her til jul, men fornøjelsen kan blive kortvarig. Solsortene kan rydde en busk på få timer. Foto: Karna Maj
Husk alle de dejlige hjemmeavlede grønsager – vi overser dem alt for tit, når der skal laves jule- og nytårsmenu.
Glaskartofler er let, men ikke så velsmagende som de hjemmedyrkede. Og hvis man har en kasse kartofler, som man ved er kogefaste, så er det bare at sortere de mindste fra til de brunede kartofler. Og de kan fint koges dagen før, de skal bruges.
Æbleflæsk er en gammel ret, men til julefrokosten nyt – det er der sikkert ikke så mange, som har fået det til de allerede mange julefrokoster, som de fleste har været til. Lav den evt. med røget mørbrad i stedet for flæsk, så bliver det også en kalorielet ret. Et par andre gamle retter, som især spises i visse dele af landet til jul, er grønlangkål og julekål. Det sidste er hvidkål, som hakkes meget fint og stuves, og det smager bedre end det lyder.
Rødkål kan købes på glas, men det er ikke ret stort et arbejde at koge en gang rødkål, hvor man kan sætte sit eget præg på smagen. Måske har man oven i købet et rødkål fra egen have til julemiddagen. Foto: Karna Maj
Vi trænger faktisk til noget nyt i julen, selv om vi gerne vil holde på traditionerne – vi har jo spist julemad i snart en måned. Måske især noget lidt mere grønt og let fordøjeligt. Og så er det jo ikke forbudt at indføre nye gode ting, som kan blive traditioner for de opvoksende generationer, som ikke er vilde med medisterpølse, sylte osv.
Så gå på opdagelse i kogebøgerne efter spændende retter, der kan laves med nogle af de friske afgrøder ude i haven og i forrådskasser: løg, grønkål, palmekål, rødkål, savoykål, pastinakker, persillerødder, gulerødder, kartofler, havrerødder, jordskokker, rosenkål, porrer, timian, æbler, valnødder, hasselnødder osv. I fryseren er der måske ribs, brombær, bønner m.m.
Hvis man har ræddiker, kunne det måske vække smagsløgene med tynde skiver til julefrokostens osteanretning. En anden mulighed er knudekål i tynde stænger – de er sprøde og saftige.
Måske er der stadig et glas syltede figner på hylden eller bagte i fryseren. Hjemmeavlede og -syltede rødbeder og drueagurker er også fint at kunne stille på julebordet. Og så selvfølgelig julens rødkål, som ud over et par timers simretid kan laves på næsten ingen tid.
Sneen beskytter rosenkålene lidt, men selv i sne og frost kan man høste en stok eller to til en juleret. De skal ligesom grønkål tøes langsomt op. Foto: Karna Maj
Hvis man har mange syltede rødbeder og drueagurker, nogle fine små glas med hjemmelavet marmelade eller gele, så er det de fineste værtindegaver, man kan komme med, hvis værtinden ikke selv laver den slags. Har man mange dejlige æbler eller valnødder, så kan man lave flotte værtindegaver, hvis man bruger fantasien og laver en flot indpakning.
Til de ældre i familien eller travle børnefamilier kan man forære et gavekort på en dags havearbejde eller et konkret stykke havearbejde som at klippe hækken, hvis det er her, det kniber med at overkomme i haven. Et andet projekt kunne være at komme og hjælpe med at gøre drivhuset rent.
Hvis man skal give gaver til andre haveinteresserede, så kan man forære dem en haveudflugt til en eller anden spændende have til forår eller sommer. Måske har vedkommende ikke bil og derfor svært ved at komme et bestemt sted hen. Vælg udflugtsmålet – eller lad modtageren vælge.
Kunne det ikke være en dejlig gave at få en udflugt til en flot, spændende og måske helt ukendt have. Her urtehaven ved Gåsetårnet i Vordingborg – her er gratis entre. Foto: Karna Maj
Vore standfugle har kun ganske få lyse timer til at finde føde lige nu, og når jorden fryser til, bliver det ekstra svært. Så husk at fylde fuglenes fodringsautomater op, inden man tager på juleferie. De er afhængige af de steder, hvor de plejer at finde føde. Få evt. naboen eller den, der ser efter huset, til at fylde op med foder.
Æbler er i høj kurs hos solsorten, så kig efter i æblekasserne om ikke der er en håndfuld æbler som julemad til havens solsorter, hvis de har spist op under træerne.
Hvis man er hjemme, så sørg også for at der er tilgængeligt vand, hvis de naturlige drikkesteder er frosset til.
I nogle haver og hegn er der enkelte æbletræer, som står med æbler til langt hen på vinteren til stor glæde for fuglene. Her har de let adgang til føde, når jorden er dækket af sne. Foto: Karna Maj
Det er vist ikke her julefrokosten skal indtages. Foto: Karna Maj
Rød rosenknop i sne og frost – den eneste julerose, som er synlig. De rigtige julerosers knopper er gemt under sneen. Foto: Karna Maj
Når det er vinter, sætter man stor pris på den læ og struktur, som de stedsegrønne tilfører haven. Foto: Karna Maj
Gule rødbeder kan være en overraskelse til julefrokosten – eller som værtindegave. Foto: Karna Maj
Man kan finde mange grene til dekorationer ude i haven. Vedbend med bær er flot både i dekorationer og i en vase. Foto: Karna Maj
Kinesisk rosenrød er en rigtig juledelikatesse – men de færreste tænker på sprøde skiver af ræddike til julefrokosten. Foto: Karna Maj
Så længe jorden er frossen er det lidt svært at få fat i jordskokkerne, selv om de flere meter høje stængler tydeligt markerer, hvor de er. Heldigvis kan jordskokkerne tåle frosten helt uden problemer. Foto: Karna Maj