Vinteren har indtaget haven, og sne er dejligt, da det luner omkring planterne, mens vi får tid til at læse gode havebøger og lede efter nye frøsorter på nettet.
Haveglæden kan ingen tage fra os – heller ikke en økonomisk krise. Og vil man spare, så gør det på den sjove måde: dyrk masser af dejlige friske grønsager, bær og frugt.
Der er ikke meget forår at finde i januarhaven, men juleroser og vintergækker står i knop, og så er det tid at styne træer, fjerne frugtmumier, solbærknopgalmider og skjoldlus fra frugttræer og buske.
Foråret vrimler op af jorden i form af gule erantis og hvide vintergækker, og spinaten sætter små nye blade, men vinteren har slet ikke sluppet sit tag endnu – nattefrosten fortsætter.
Vinteren er tilbage med nogle dage med vekslende nattefrost og tøvejr, men alligevel giver den tiltagende daglængde og sollys os en næsten uimodståelig lyst til at putte små frø i jorden.
Vinteren er tilbage og nedtoner vores forårsfornemmelser. Alligevel er det tid for at begynde at så de allerførste ting til forkultivering, f.eks. chili, peber og verbena.
Vinteren vil ikke slippe os, men alligevel er det tid til at så frø af chili, artiskokker og en hel del blomster i vindueskarmen, og så skal de første kartofler lægges til spiring.
Jorden er stadig meget kold, men det er tid at dække bedet til de tidlige kartofler med plast og sætte dem til spiring, og så skal man holde øje med overvintrende planter i drivhuset.
I vindueskarmen kan vi nu så i lun såjord i små potter og nyde det spirende forår, men også i køkkenhaven er nogle af planterne begyndt at vokse lidt, f.eks. vårsalat, spinat og bladbeder.
Foråret spirer inde i vindueskarmen, og selv om det stadig er ret koldt om natten, begynder krokus og kirsebærkornel at sætte lidt kulør på haven, og det er nu tid til gøre drivhuset forårsrent.
Stærene er kommet, gule og blå krokus supplerer erantis og vintergækker, og haslerne står helt gule af blomstrende rakler, men jorden er stadig for kold og våd, og nattefrosten vender tilbage.
Krokus lyser op i haverne, de små blå scilla blomstrer, påskeliljerne står i knop, vi kan plante krukker til med stedmoderblomster og gå i gang med at anlægge en køkken- eller bærhave.
Foråret er her med dejligt lunt havevejr, de første bier summer og finder vej til havens farverige forårsblomster, vi kan så i drivhuset og plante krukker til med stedmoder, bellis og påskeliljer.
Påskeliljerne er i år sprunget ud i haverne til påske, og med det dejlig forårsvejr kan man virkelig udnytte påskeferien til at få plantet, sået og gjort haven flot og klar til en dejlig lang havesæson.
Foråret eksploderer lige nu i farver og frodighed – mirabelletræerne står hvide, de første bøgetræer var allerede lysegrønne i påsken, og nu skyder de første aspargesskud også op af jorden.
Haven er utrolig flot med nyudsprungne lysegrønne hække og træer, frugtræerne står i knop, haven blomstrer i gule, røde, lilla og blå farver, og i køkkenhaven er der gang i rive, hakke og frøposer.
Haven er hvid af blomstrende frugttræer, og jorden er nu varm nok til at så alle slags rodfrugter i køkkenhaven og sommerblomster direkte på voksestedet, og det er nu man skal i gang med at forkultivere majs og squash.
Æbletræerne blomstrer og bierne summer, og efter nogle regnbyger er der igen muligt at så, man kan begynde at plante salat, kål, løg og porrer ud i køkkenhaven og så sommerblomster og nyde havens flotte tulipaner.
Dejlige solskinsdage med masser af udeliv i en næsten fortryllende smuk have med yndige forsommerstauder, syrener og kastanjetræer, og i køkkenhaven er der grønne rækker med salat, spinat, løg og kartofler.
Milde majdage med skiftende sol og regnbyger får havens planter til at vokse og trives, men hvis jorden er til den tørre side, skal kartofler, jordbær og løg have en gang vand.
Foråret er på vej mod sommer, og i køkkenhaven plantes som det sidste tomater, selleri, majs, græskar og squash ud, og der skal sommerblomster i krukker og bede, men vejret driller lidt med hård blæst.
Så blev det sommer med masser af frodige junistauder i fuldt flor og køkkenhaver, som er sået og plantet til. Jorden er desværre til den tørre side., men heldigvis er der udsigt til lidt regnbyger i ugens løb.
Planterne ude i vores haver vil nyde regnen, kål og kartofler vil strutte af tilfredshed, men tomater, agurker og bønner bryder sig ikke om blæst og køligt vejr, og jordbærrene skal plukkes dagligt for ikke at rådne i rækkerne.
I haverne blomstrer junistauder, klematis og roser igen fint, og der høstes jordbær og nye kartofler, selv om mange haver i sidste uge druknede i vand, og blomster, kartofler og løg blev lagt ned af regn og kuling.
Så blev det endelig sommer her til sankthans med nye kartofler, røde jordbær og en frodighed i haverne, som skal nydes i fulde drag. Men måske skal der igen vandes lidt i de mere tørre dele af landet.
Vi skal nyde det dejlige sommervejr i fulde drag, de mange dejlige blomster og ikke mindst de hjemmeavlede grønsager og bær, som der nu er mange af. Men haven skal også passes med vanding.
Det er sommer og sommerferie med tid til at være i haven, som lige nu danner en dejlig ramme om sommerens aktive haveliv og leverer masser af lækre hjemmeavlede grønsager og bær, som også kan syltes.
Ferietiden er både høsttid for løg og bær og såtid for grønsager til brug i efteråret. Desuden er juli og august den allerbedste tid til sommerbeskære træer og buske.
Dejlig fugtig jord får alle havens planter til at strutte af velvære, og her sidst i juli giver det mulighed for at få sået de tomme bede til i køkkenhaven til med nye afgrøder eller grøngødning.
Vi har fået så meget regn i den sidste tid, at et nyt hold ukrudt er spiret og snart vil tage overhånd, hvis vi ikke får gang i hakke og kultivator, ikke mindst hvis haven har passet sig selv i ferien.
Ferien er slut for de fleste, men haven har ikke holdt ferie – her er både flotte blomster, modne bær, masser af grønsager og måske ikke mindst ukrudt, hvis man har været længe væk.
Havens overflod skal gemmes til senere brug – det gælder både overfloden af bær, frugter og grønsager, og kvælstoffet i havens jord. I køkkenet skal der syltes og fryses, i haven sås efterafgrøde.
Det er tid at tage kartofler op og så efterafgrøde, de stedsegrønne hække skal klippes, og man kan godt begynde at tænke på anlægge græsplæne og forberede jorden til plantning af nye staude- og rosenbede.
Sensommeren er en dejlig tid, hvor haven giver os søde bær og frugter og grønsager i massevis, men der skal også tænkes fremad og høstes frø til næste års såning, laves nye buksbom og sås spinat.
September er overflodens måned, når det gælder grønsager og frugt fra egen have, men det tidlige efterår er også tid for plantning af stauder, frøhøst og sætning af løg både i køkkenhave og blomsterbede.
Det er tid at samle forråd af sensommerens mange dejlige afgrøder i haven. Der kan plukkes frugter, bær, nødder, brombær og grønsager, som kan syltes, henkoges, nedfryses og tørres, alt efter tid og lyst.
Septemberdage med sol giver god modning af chili, peber og græskar og ekstra sødme til vindruer, sveskeblommer, hyldebær, æbler og pærer. I denne uge er billederne fra Bornholm og Christiansø.
Lige nu bugner æbletræerne med frugt, og det er vigtigt at få dem plukket på det rigtige tidspunkt. Det er også høsttid for borlottobønner og frø, og tid for at plante nyt og sætte forårsløg.
Vi er på vej ind i efteråret med regn og rusk, så det er en god ide at få plukket alle modne æbler ned, samle nødder til tørring, og holde øje med nattefrost, hvis man har græskar og sarte planter derude.
Trods efterår med blæst og regn, så er der stadig mange gøremål i haven med plantning, sætning af hvidløg og nedplukning af frugt og valnødder. Og så skal man nyde efterårets blomster og bær.
Mange steder i landet vil der i denne uge komme de første frostnætter, så vi skal lige en tur rundt og overveje, hvilke planter der skal ind, overdækkes eller plukkes inden da.
Nyd efterårets farverige træer og buske, de farvestrålende efterårsstauder, de dejlige grønsager fra køkkenhaven og de sprøde saftige æbler. Det er også ren nydelse at plante nye træer og buske.
Efterårets flotte blade begynder at dække jorden, november er plantetid for de barrodede, og i køkkenhaven skal der laves en plan for, hvordan rodfrugter og kål kan opbevares til senere brug.
Træerne har stadig smukke efterårsfarver, men det er sent efterår med få lyse timer, det er plantetid for barrodede træer og buske og tid for vintergrønsager, suppegryde og klimamad fra egen have.
Gyldne blade hvirvler ned fra træerne, og de sidste æbler dratter ned, men det er stadig en god oplevelse at gå en tur i haven og bestille noget, selv om dagene er korte og lidt grå her midt i november.
Træerne står næsten nøgne, og det er kun, når solen skinner, eller der skal hentes grønsager, at haven rigtig frister, men det er vigtigt at fjerne blade fra græsplænen, og så er det stadig plantetid.
November er usædvanlig mild, men dagene er stadig kortere, og man skal være heldig for at nå at få lavet ret meget ude i haven. Til gengæld er det årstiden for at læse havebøger og tidsskrifter.
På trods af klimatopmøde her i december, så skal der lidt lys til i julens dekorationer, men det er muligt at spare på belysningen uden at det går ud over julehyggen.
Midt i juleræset kan det være dejligt at komme en tur ud i haven, hvor man ikke kun kan hente gratis pyntegrønt, men også motion og nogle sunde grønsager som modvægt til julefrokoster, juleslik og -kager.
Haven er i vinterens vold med frost og sne, så nu gælder det om at være sikker på, at sarte planter, æbler og grønsager er anbragt, så de ikke tager skade af frosten, inden man helt hengiver sig til juletiden.
Vi ønsker hermed alle en rigtig god jul og et godt nytår. Vore haver er snedækkede og frosne, men vi kan hente pyntegrønt og måske lidt grønsager, hvis vi ellers kan få fat i dem.
Redaktionen ønsker alle et godt nytår, og vi glæder os til også i 2010 at fortælle om ugens aktuelle havearbejder. Lige nu gælder det om at tage forholdsregler mod hård nattefrost hen over nytåret.
Her er du: Forsiden > 2009