Nætter med hård frost betyder, at vi skal overveje, hvor der skal ekstra beskyttelse til, men ellers er det tid til forventningsfuld at åbne de første frøkataloger.
Haven er i vinterdvale nu, men fra midt på ugen får vi en tøvejrsperiode og kan så måske få taget lidt rodfrugter og porrer op, samt spirende blomsterløg til at drivning.
I år er der ikke meget forår at spore her i januar, så havearbejde er mest fældning og beskæring, og indendøre kan man hygge sig med prøvespiring af gamle frø.
Endnu en uge med frost og en begyndende isvinter sætter jo unægtelig vores forårsfornemmelser på vågeblus, og vi må i stedet tænke på frostfri opbevaringsforhold.
Haven er kold, hvid og kun til pynt lige nu, men flot er den, når rimen sidder spinkel og fin på hver en gren. Lige nu er det eneste forår dog en gul buket inde i stuen.
Vi er frosne langt ind i vore havehjerter, men heldigvis kan vi nu fornemme at lyset er vendt, og det går mod forår, hvor vi snart skal lægge de allerførste frø i jorden.
Vinteren har brækket nakken for denne gang – den brune vinter er tilbage, og erantis og vintergækker vrimler frem, og vårsalaten står og venter på at blive høstet.
Vintergækker og erantis står med store knopper, men nattefrosten vil ikke slippe os, så foråret er lige nu at så chili, selleri, peber og sommerblomster i vindueskarmen.
Marts er første forårsmåned og nu er vi nødt til at begynde at gøre det, vi plejer, selv om det er vinter derude, for ellers kommer vi uhjælpelig bagefter senere.
Lyset siger forår, solen varmer lidt midt på dagen, men det er stadig frost og sne der har overtaget, så lige nu er det kun i vindueskarmen, at vi kan dyrke foråret.
I vinduet står der potter og kasser med spæde grønne planter af tomater, peber og sommerblomster, mens haven stadig er stivfrossen og køkkenhaven ser mere end kedelig ud.
Erantiser og vintergækker står i fuldt flor, og på trods af fortsat nattefrost, så pibler det frem med forårstegn som røde rabarberknopper, nye små grønne skud og blade.
De første krokus står fine og gule på husenes sydside, og endelig har vi milde, regnfulde dage, hvor jorden kan begynde at varme op, og vi kan komme i gang med drivhuset.
Stærene samles i flok, solsortene synger, purløgene pibler op af jorden, tulipaner og påskeliljer vokser synligt dag for dag. Kun aprilsregnen kan holde os fra haven.
Påskehaven er fuld af dejlige forårsblomster, og der er masser af ting at gå i gang med derude, men jorden er stadig for våd og for kold til at så og lægge kartofler i.
Nu er jorden lige ved at være bekvem og varm nok til at gå i gang med i køkkenhaven, så det er tid at få gjort sætteløg, de forspirede kartofler og frøposerne klar.
Jordtemperaturen har i løbet af de sidste par dage taget et gevaldigt hop opad, og er i stort set hele landet nu 8–10° C, så nu kan man gå i gang med at så i køkken
Endelig forår for alvor – græsplænen skal slås og kanter stikkes, vi kan komme i køkkenhaven, hvor de sidste løg og kartofler skal sættes og der kan sås rodfrugter.
Blomme- og kirsebærtræerne blomstrer næsten inden påskeliljerne er visne, der er virkelig skub i foråret, så nu har vi snart indhentet alt det, vi ikke nåede i april.
Regn trænger vi virkelig til, så der kan komme god vækst i alle de små spirende planter, og jorden bliver så våd, at vi kan få plantet kål, porrer, løg og salat ud.
Det bedste man kan sige om det noget kolde, regnfulde majvejr er, at det er rigtig godt til at plante i, og at mange grønsager vokser godt i den dejlige, fugtige jord.
Vejret kan kun blive bedre, og der er mere sommerligt vejr på vej sidst på ugen, så vi kan nyde pinsen i vore frodige grønne haver, hvor der er masser af gøremål lige nu.
Vi er nu nået til sommerens start, og dermed også det frodige tidspunkt, hvor haven er plantet helt til med udplantningsplanter og det såede er kommet op i fine rækker.
Haverne står i fuldt flor, der er nye kartofler, salat og de allerførste jordbær, men vi har svært ved at affinde os med, at vi ikke er alene om at nyde havens planter.
Det er midsommer med nye kartofler, de første jordbær, grønne stikkelsbær og de smukkeste roser. Men til sankthans er det også slut med asparges.
Haven er lige nu meget smuk, og hvis man sørger for, at køkkenhavens planter ikke mangler vand, strutter den nærmest af grøn frodighed her ved starten på feriesæsonen.
Det er ferietid og det giver mulighed for at komme ud og opleve haver andre steder og hente inspiration med hjem, men man skal også tage sig af bl.a. drivhus og bærbuske.
Det er sommer og sommerferie med tid til at være i haven, som lige nu danner den smukkest tænkelige ramme om sommerens haveliv og leverer masser af grønsager og bær.
Planter er ikke så vilde med strandvejr, de mangler vand, og i varmen er det sværere at få sået 2. afgrøde, hvorimod ferietiden er fin til sommerbeskæring og udtynding.
Med fortsat hedebølge og en ugentlig fordampning på mindst 30 mm, så er man nødt til at lægge en slagplan for, hvilke planter og områder i haven, der skal vandes.
Hvis havens planter kunne juble, ville de gøre det nu, hvor de har fået en god gang regn og det danske sommervejr er tilbage med vekslende sol, skyer og byger.
Det er ikke kun ude på markerne, at høsten er i gang. I haverne høster vi lige nu masser af bønner, tomater, sommerkål, agurker og squash. Og der er flotte høststauder.
Så kom regnen endelig og endda i rigelige mængder, så nu er jorden rigtig dejlig våd, og vi kan igen gå i gang med at grave, plante, så og ikke mindst tage kartofler op.
Sommeren synger på sidste vers, det er tid at klippe og plante stedsegrønne hække, og man skal til at tænke på omlægge og nyplante staudebede og så græsplæne.
Vi er på vej ind i efteråret med modne sensommerbær og -frugter, men der er også stadig er mange flotte tomater, selv om sæsonen for kål, gulerødder og porrer banker på.
Efteråret er kommet med blæsevejr, som let kan ryste sommeræblerne ned, men også med en blanding af sol og byger, som giver rigtigt godt plantevejr for stauder.
Det er tid at samle forråd af sensommerens mange dejlige afgrøder. Der kan plukkes frugter, bær, nødder og grønsager, som kan syltes, henkoges, nedfryses og tørres.
Det fantastiske sensommervejr giver farve og aroma til pærer og æbler og modner vindruer, tomater og græskar – samt god mulighed for at få hakket ukrudtet i bund.
Det lune og tørre efterårsvejr fortsætter, og det giver en god modning af chili, peber og græskar, flotte valnødder og ekstra sødme til vindruer, ferkner, æbler og pærer.
Oktober er det bedste plantetidspunkt for de pottede træer og buske, og i køkkenhaven skal der både sættes hvidløg og årets sidste kompostbunke.
Det flotte oktobervejr giver mulighed for at plukke vinteræbler ned, planlægge plantning og flytning af barrodede træer og buske – og ikke mindst nyde efterårsblomsterne
Det lune vejr fortsætter, og jorden er lige nu rigtig god at grave og luge i, men nattefrost lurer i kulissen, så det er godt at have en plan for de frostfølsomme planter
Løvet er begyndt at dale ned og lægge sig som et beskyttende lag ud over havens bede, og det er tegn til, at det snart er plantetid for løvfældende hække, buske og træer.
Kulden er på vej med mulighed for sne, slud og nattefrost midt på ugen, så nu skal de frostfølsomme planter tages ind, og man bør begynde at vinterdække jord og planter.
Sidste uges uvejr ødelagde ikke vintergrønsagerne, som der stadig kan hentes masser af, og denne uges milde vejr er godt til plantning af træer, buske, hække og roser.
Det milde novembervejr fortsætter og giver os mulighed for at få plantet med omhu og at få gjort haven vinterklar mellem regnbygerne og når solen lokker os derud.
Træerne står nøgne, og det er kun, når solen skinner, eller der skal hentes grønsager ind, at haven rigtig frister, men det er vigtigt at få fjernet blade fra græsplænen.
Vi arbejder stadig ude i haven uden at fryse, så det er lidt uvirkeligt, at vi er nået til en vintermåned, og det er tid til pyntegrønt i krukker og lys i adventskransen.
I haven kan man stadig hente grove grønsager som rodfrugter, bladselleri, porrer og kål, og det er hårdt tiltrængt som modvægt til julefrokosternes tunge retter.
December er lidt forvirrende i år. Vi pynter op med gran og kristtorn, mens de første buttede knopper af vintergæk titter frem og sankthansurten sender nye skud op.
Redaktionen ønsker alle en glædelig jul og et godt nytår, og vi glæder os til også i 2007 at fortælle om ugens aktuelle havearbejder.
Redaktionen ønsker alle et godt nytår. Vi glæder os til i 2007 at fortælle om ugens aktuelle havearbejder. I 2006 har vi haft næsten 825.000 unikke besøg på Havenyt.dk.
Her er du: Forsiden > 2006