Forhåbentlig er det vinterens sidste rigtige gang sne – eller snestorm – vi får i denne uge, for nu vil vi gerne snart have forår for alvor.
Så lad os nyde det hvide, gå tur i det, kælke med de små og lidt større og glæde os over, at sneen lægger sig lunende over havens planter. Vintergækkerne, der står og ringler i vinden, de gule erantis, juleroser i blomst eller knop alt efter art og måske endda krokus klarer sig fint under sneen. Den dag sneen smelter igen, står de i solen og lyser op, som om intet var hændt.
Når det hele er frost og sne, er det altid en god ide at gå lidt i hi med en stak havebøger eller havetidsskrifter og gå på jagt efter ny inspiration. Det behøver ikke altid at være ny litteratur – de fleste udvikler over år deres interesseområder, så det man gik let hen over for bare et par siden siden og syntes ikke var særligt interessant, er måske det, man har lyst til at eksperimentere med nu. Nye planter og nye ideer er ofte det, der giver ekstra kolorit til havearbejdet.
Når man nu ikke kan komme i haven, kan man i stedet så småt begynde at så, hvis man har den ideelle sydvendte vindueskarm med masser af lys, og der ikke er alt for varmt. De arter, der spirer langsomt, vil ikke nå at komme op, førend lidt ind i marts, hvor der er ved at være nok lys til, at de kan klare sig uden kunstlys. Får de små planter det for varmt i forhold til lysmængde, bliver de ranglede. Så det er med at vægte for og imod såtidspunkt og kunstlys.
De blomster, som kræver lang forkultivering, skal sås nu – se bag på poserne med blomsterfrø og inddel dem i bundter efter såtidspunkt, så man har styr på, hvornår de skal sås. Det er bla. petunia, løvemund, som har meget småt og fint frø. der næsten ikke skal dækkes efter såning, men holdes i sluttet luft i plastpose eller lignende. Hvis man vil have sommerblomster i blomst til udplantning i maj, skal de fleste sås nu. Hvis man bor steder med forventet nattefrost helt ind i juni, eller ikke har så meget plads til forkultivering, så vent til efter midten af marts med at så, det vil kun forsinke planternes udvikling 1–2 uger.
Der findes arter, hvor frøene spirer bedst, hvis de får lyspåvirkning. To af disse er flittiiglise og selleri – både bladselleri og knoldselleri. Så dem ovenpå jorden, pres dem let til mod jorden, spray med lidt vand, sæt dem i sluttet luft, f.eks. en plastpose, et lyst sted uden direkte sol ved 18–20° varme.
Hvis man vil så løg eller have ekstra tidlige sommerporrer, så skal der sås nu. Det gælder også såning af chili, som for nogle sorters vedkommende har en ret lang udviklingstid. Også sød peber har en lang udviklingstid og bør sås nu. Artiskok skal også sås nu, specielt hvis man satser på at dyrke den som etårig afgrøde.
Derimod kan man lige så godt vente en god uges tid endnu med at så tomater til koldt drivhus, de kan alligevel ikke plantes ud i drivhuset før tidligst først i maj. Sår man tomaterne for tidligt, bliver det også svært at få plads i vindueskarmene i april, hvor de endnu ikke kan komme ud i drivhuset. Chili og sød peber bliver ikke så hurtigt store planter.
Til gengæld kan man så et par potter med salat, som med fordel kan plantes ud i drivhuset i marts. Husk at salat ikke spirer ved temperaturer over 20° C. Salat har ikke brug for så høje temperaturer under forkultiveringen, og den skal selvfølgelig afhærdes gradvist inden udplantning.
Selv om vi kun har februar, så er forårssolen stærk. Sarte planter med grønne blade bør man skygge for med grangrene, og man skal holde øje med temperaturen i drivhuset, hvis man har overvintrende planter her, som helst ikke skal begynde at sætte gang i væksten for tidligt. Hvor varmt det bliver i drivhuset afhænger i høj grad af drivhusets orientering i forhold til den lave forårssol, og hvor gode læforholdene er på stedet.
Bliver der meget varmt, kan det være en god ide at lufte lidt midt på dagen, så der ikke bliver så store temperaturudsving mellem nat og dag. Men husk at få lukket igen i god til inden aften. Det er en balancegang, da opvarmningen om dagen jo samtidig er med til at gøre natten mindre kold.
Maria Gram-Jensen, Hørsholm, har startet et nyt lille havefirma Garden of Nature. Det er postordre-firma med produkter til have, naturpleje og biavl. Lige nu er det dog kun frøene, som er nået ind på hjemmesiden. Maria Gram-Jensen vil gerne hjælpe kunderne med at skabe et tilflugtssteder for fugle, smådyr og insekter i haven og dermed give mulighed for, at man kan opleve den vilde natur på nært hold. Firmaet har en række naturblomster, både rene arter og i blandinger, foruden frøposer specielt rettet mod børn og et begrænset økologisk sortiment af grønsager og krydderurter.
Stinkende nyserod er ved at udvikle de karakteristiske røde kanter på blomsterne. Det er normalt 3. år fra frø, at planten blomstrer, hvorefter den dør bort. Men den selvsår let. Foto: Karna Maj
Vintergækker i sne. Foto: Karna Maj
Forår på vej i vindueskarmen – kimplante af peber. Foto: Karna Maj
Plantebed med buksbomplanter klar til udplantning i foråret. Her vil det være en god ide at lægge en grangren over – der er allerede enkelte brune blade. Foto: Karna Maj