Redaktionen ønsker alle en glædelig jul og et godt nytår.
Men inden vi takker af for i år, vil vi dog lige gøre opmærksom på alle de dejlige hjemmeavlede grønsager, som vi tit overser, når der skal laves julemenu og havens mange grønne muligeheder, når der skal pyntes op til jul.
Vi har en tendens til, at når vi skal lave de store fine middage og frokoster, så skal det være købt og helst også eksotisk. Men den bedste smag får man, når man bruger sine egne hjemmedyrkede grønsager, frugt og bær. Og hvorfor ikke sætte det bedste på julebordet?
Glaskartofler er let, men ikke så velsmagende som de hjemmedyrkede. Æbleflæsk er en gammel ret, men til julefrokosten nyt – det er der sikkert ikke så mange, som har fået det til de allerede mange julefrokoster, som de fleste har været til.
Vi trænger faktisk til noget nyt i julen, selv om vi gerne vil holde på traditionerne – vi har jo spist julemad i snart en måned. Måske især noget lidt mere grønt og let fordøjeligt. Og så er det jo ikke forbudt at indføre nye gode ting, som kan blive traditioner for de opvoksende generationer, som ikke er vilde med medisterpølse, sylte osv.
Så gå på opdagelse i kogebøgerne efter spændende retter, der kan laves med nogle af de friske afgrøder ude i haven og i forrådskasser: grønkål, palmekål, rødkål, savoykål, pastinakker, persillerødder, gulerødder, kartofler, havrerødder, jordskokker, rosenkål, porrer, timian, æbler, valnødder, hasselnødder osv. Måske kan der endda høstes lidt fine små grønne blade vårsalat og rucola. Og hvis man har ræddiker, kunne det måske vække smagsløgene med tynde skiver til julefrokostens osteanretning.
Der er så meget glimmer i butikkerne, at vi sommetider forblændes og tror, at det er nødvendigt for at fejre julen. Men faktisk er det flotteste tit lige ude i haven – vi skal bare lige få øje på det. Der er de smukkeste grene, f.eks. kristtorn med røde bær, mistelten, vedbendranker og vedbend med bær, thuja med kogler, buksbom, gran og meget mere. Måske er der også grene med farve, f.eks. hvid kornels knaldrøde grene og pil med grønne og orangerøde grene. Hvis man har ladet dem stå, er der visne staudetoppe, f.eks. af iris, hosta og merian.
Måske skal der føjes lidt julepynt til, men den grønne grund og en hel del naturligt »pynt« kan hentes helt gratis ude i haven.
Du kan finde inspiration til at bruge havens grønne grene til at lave dekorationer og binde kranse af her:
Kristtorn er en utrolig smuk busk/træ, og man lægger især mærke til den her i vintertiden, ikke mindst med røde bær og sne på. Desværre – til mange haveejeres fortrydelse – så kommer der ikke røde bær på netop deres kristtorn. Derimod kan man i andres haver se buske, som er næsten røde af bær.
Det mest almindelige er, at der er hanplanter og hunplanter, men enkelte kristtorn kan godt være tvekønnede. Efter bestøvningen udvikles der frugter, men kun på hunplanterne – og kun hvis de står i nærheden af en hanplante. Da kristtorn først sætter bær, når planterne er nogle år gamle, kan man ikke være sikker på, at det er en hunplante, når man køber i planteskolen.
Hvis man gerne vil have en kristtorn med røde bær, er det sikrest at lave en aflægning af en, som allerede har bær. Hvis man kan bøje en gren ned og lægge lidt jord og en sten eller mursten over, vil grenen slå rod i løbet af et års tid. Kristtorn kan også formeres ved stiklinger.
Kristtorn sår sig villigt. Måske kan man finde nye små planter under store gamle kristtorn. Men med hensyn til røde bær, så er man jo her lige vidt, da man ikke kan se, om det er hun- eller hanplanter før senere. Man kan dog plante flere og så håbe, at nogle af dem er hunplanter og så fjerne nogle af hanplanterne senere. Men husk, at der også skal være en hanplante – de skal være to for at give røde bær.
Redaktionen holder juleferie, men vi er tilbage i det ny haveår lige efter nytår. Vi glæder os til også i 2006 at fortælle om ugens aktuelle havearbejder.
Mistelten med hvide modne bær har vi ikke i Danmark til jul. Bærrene er først modne i maj og klar til at blive trykket ind i en grenvinkel, så en ny plante kan etablere sig. Foto: Karna Maj
Julens grønlangkål lavet af friske blade smager langt bedre end hvis den hentes i en køledisk. Foto: Karna Maj
Vær stolt af de sunde grønsager fra egen have og server skiver at ræddike i stedet for købte radiser, som ikke smager af så meget på den her årstid. Ræddiker er hvide inden i, men kan have forskellig farve udenpå som her rød, men kan også være sort. Foto: Karna Maj
Kristtorn med de eftertragtede røde bær – ofte er det fuglene, der kommer først, og så må vi nøjes med bladene. Foto: Karna Maj