Sommeren ser ud til at slutte nu – efteråret tager over, det bliver regn og blæst, og der loves endda en gang efterårskuling sidst på ugen. Derfor er det en god ide at få plukket de æbler og pærer ned, som er plukkemodne, ellers ender mange af dem stødte på jorden og vil hurtigt begynde at rådne. Nedfaldsfrugt, især blommer og pærer, tiltrækker masser af de smukke dagsommerfugle, bl.a. admiral og måske endda den lidt sjældne det hvide c.
Desværre bliver aftenerne hurtigt kortere, og dermed er det også begrænset, hvad der kan nås efter arbejdstid. Så snart er havearbejdet en weekendfornøjelse. Men der kan stadig nås lidt, hvis man tager skumringen til hjælp. Og der er faktisk meget stemningsfuldt i haven i skumringen, når pindsvinet pusler, klokkenotte-blomsten åbner nattens store, lysegule blomster, de hvide cosmos lyser op, og den søde duft fra tobaksblomsterne breder sig mildt ud over omgivelserne, blandet med den sødlige lugt af rådnende frugt. Sommerblomsterne er på retur, nu er de frodigste blomster høststauder som solhat, drejeblomst og sankthansurt og løgblomster som georginer, tidløs og krokuslilje, og her er der virkelig smæld på de gule, orange og lilla farver.
Dagene bliver køligere og med regn og byger, nætterne er længere og kølige, og der falder store mængder af dug. Faktisk bliver man hurtigt helt våd, hvis man forsøger at gå i gang med havearbejdet fra morgenstunden. Alt i alt ser det ud til nu at blive rigtig godt plantevejr, så det er bare med at komme i gang med at plante nyt.
Det er vigtigt at vande i plantehullerne for den tørre og varme september har betydet, at jorden de fleste steder er ret så tør. Nu kan alle planter i potter plantes, mens de barrodede ikke skal plantes førend omkring 1. november, når bladene begynder at falde. Husk inden plantningen at sænke potten ned i en spand vand og lade den trække, til der ikke længere bobler luft op. Potteklumpen er nu helt vandmættet og klar til plantning.
I supermarkederne kan man købe billige planter, og de ser ofte spændende ud med masser af fine blomster. Men de er dyrket for at kunne lokke os til at købe dem for deres blomsterpragt og grønne frodighed.
Det er bedre at købe i planteskoler og plantecentre, hvor man kan se, at her er planten i sin naturlige tilstand efter årstiden. For mange stauder, træer og buske er det her i efteråret ensbetydende med, at bladene begynder at se lidt efterårsagtige ud, planterne er ved at gøre sig klar til vinteren.
Hvis man har brug for at se de forårs- og sommerblomstrende planter i blomst, så må man i stedet for ty til billeder. Når man skal planlægge nyanlæg og finde nye planter hertil, er det en god ide med et par bøger med stauder, træer og buske, så man kan se blomsterfarve, blomstringstidspunkt, højde, vækst, sortsbeskrivelser osv. Heri kan man også finde nye arter og sorter, som måske slet ikke er på planteskolen, men som man kan få bestilt hjem.
Valnøddetræet vokser i Danmark på sin nordgrænse, og det danske efterårsvejr egner sig normalt ikke til at tørre valnødder. Det gælder om at få samlet valnødderne op i tør tilstand, da det giver bedre mulighed for at få dem tørret godt, så de kan holde sig. Med lidt viden og erfaring kan man få valnødderne tørret, så de fint holder sig både til jul og til brug i bagværk og salater i løbet af vinteren.
Det er vigtigt at samle valnødder op hver dag, så de ikke ligger og bliver grimme og begynder at mugne. Hvis de vaskes i varmt vand tilsat Atamon, bliver de dels pænt lyse, dels er de mindre tilbøjelige til at mugne under tørringen. De lægges i et lag på bageriste eller lignende og stilles et tørt sted med god luftcirkulation og gerne også lunt. De skal tørres godt, men prøveknæk engang imellem for at se, om nødden er tilpas tør, da for megen tørring giver kedelige nødder.
Efter tørring opbevares valnødderne tørt, køligt og frostfrit – gerne i netsække eller gamle nylonstrømper. Det er vigtigt, at de opbevares et sted, hvor mus ikke kan komme til dem.
De kan evt. også fryses, men mister den sprøde konsistens og egner sig bedst til brug i bagværk.
Græskarene har i år på grund af den lidt kølige og regnfulde sommer i juli ikke haft optimale vækstvilkår. Vintergræskarene er måske ikke blevet så store og mange som andre år. Nogle steder har man sikkert allerede måttet høste dem, da der var udsigt til frostnætter. Hvis de ikke er høstede og har undgået frosten, har den varme sidste halvdel af september været optimal for, at de har nået at modne ordentlig af, så de kan holde sig længe.
Vintergræskar skal blive på planten indtil skrællen er helt hård, ellers kan de ikke opbevares. De tåler ikke frost, så de skal tages ind inden første frost. For at sikre sig, at de ikke rådner på undersiden, kan man lægge dem op på f.eks. en mursten, så de er hævet op over den fugtige jord.
De fleste grønsager skal opbevares køligt. Med græskar er det lige modsat. Efter høst tørres de af og stilles et varmt sted i en halv snes dage. Bedste temperatur er 25° C. Derefter opbevares de ved ca. 15° C, men aldrig under 10° C. Det skal samtidig være et forholdvis tørt opbevaringssted, f.eks. en tør kælder, soveværelse eller loftrum.
Normalt kan de holde sig nogle måneder – i bedste fald kan man have vintergræskar som hokkaido og buttercup helt frem til februar. Men husk at efterse dem jævnligt – rådne græskar lugter ganske forfærdeligt.
Hvis man har æble- og pæretræer, som bærer helt eventyrligt mange frugter, så vær opmærksom på, at eventyret kan slutte brat med at en stor gren knækker under vægten af frugterne. Hvis man er uheldig, kan den flække helt inde ved stammen og måske ind i stammen.
Løsningen er at plukke nogle frugter af yderst, eller sætte en solid støtte under grenen. En sådan støtte skal være virkelig solid, for hvis den knækker, kommer grenen med hele sin vægt i et nu, og så går det for alvor først rigtig galt.
Hvis man har ladet planterne af blomster, krydderurter og grønsager stå og sætte frø i haven, så er der lige nu rigtig mange frø at høste. Og det er en god ide at få det høstet nu, hvor det er tørt, og inden vi igen får fugtigt vejr.
Hvis man har set flotte blomster i sommerens løb i andres haver, så er det som regel nemt nok at få lov til at høste frø. Man skal bare lige huske, at man kun kan høste frø af sorter og få samme gode egenskaber, hvis det er frøægte sorter. Det vil sige at F1-sorter ikke er interessante at høste frø fra.
Det allernemmeste er persillefrø, som oven i købet kan sås nu på det sted, hvor man vil have persille næste år. Enten spirer det nu og overvintrer som helt små planter, eller også spirer det rigtig godt i det helt tidlige forår.
Det er meget let at høste frø af de fleste arter, der har tørre frø. De skal bare drysses ned på en tallerken og sættes til tørre et par uger, hvorefter de kan kommes i en papirpose og opbevares tørt og ikke alt for varmt indtil næste forår.
En del frø modner meget sent, men det er muligt at høste frø langt hen i efteråret i tørre perioder. Vild rucola modner meget sent sine frø, men her kan man evt. bare lade frøstandene stå, så selvsår planterne og nye spirer frem næste år, hvis man lader bedet i fred for hakker og river.
Den lune og solrige sensommer har givet mange tomater og agurker, hvis de ikke har været ødelagt af spindemider, meldug eller agurkeskimmel. Specielt cherrytomater giver mange fine tomater helt ind i efteråret. Men det er vigtigt at holde drivhuset mest mulig fri for dug om natten, da våde planter på den her årstid hurtigt giver grobund for rådangreb.
Først og fremmest skal man udlufte i drivhuset om natten. Hvor mange vinduer, der skal stå åbne, er forskelligt fra drivhus til drivhus. Det afhænger bl.a. af, hvor drivhuset er placeret. I meget lukkede haver kan det være nødvendigt også at have døren stående helt eller delvis åben. Hvis der er udsigt til meget lave temperaturer, er det selvfølgelig bedre at lukke dør og vinduer for natten, men det er meget vigtigt hurtigt at få lukket op om dagen og få al fugt ud, da planterne ellers får angreb af gråskimmel. Hvis der skal vandes, skal det ske om morgenen på solrige dage, så jorden kan nå at tørre inden aften. Nu er det også en god ide at tynde ud i bladmassen på tomatplanterne. Fjern skimmelangrebne blade og de nederste, store gamle blade. Det øger luftcirkulationen.
Tomatplanterne skal ikke have adgang til for megen væde, da de så let sprækker. Dyrker man i drivhusjorden, kan man helt holde op med at vande og lade planterne hente vandet nedefra. Det giver nogle meget velsmagende tomater i de næste par uger.
Hvis der snart ikke er flere agurker og tomater, kan man overveje, om planterne skal ryddes for at give plads til efterårsafgrøder som spinat, almindelig rucola, mizuna og sennep. De vil kunne nå at udvikle blade til salatskålen og tåler let frost. Hvis de dækkes med fiberdug ved frost, kan de vokse videre i foråret.
Sensommeren er i øvrigt et rigtigt godt tidspunkt til at fjerne flerårigt ukrudt i bedene på. Hvis man ikke har fået hakket og luget godt nok i sommerens løb, så er problemet sikkert blevet endnu større. Skvalderkålens udløbere breder sig let 1–1,5 m væk fra det oprindelige areal i løbet af en sommer.
Gennemgraver man jorden og fjerner så mange rødder som muligt her i sensommeren, så har man har næsten et halvt år til at efterluge, inden det igen bliver så- og plantetid. Brug gravegreben til at løsne jorden med på et par kvadratmeter ad gangen, så kan man som regel hive rødderne op i lange stykker. På den måde bliver der færrest små uopdagede rodstykker tilbage i jorden. Fremspirende planter sladrer om, at der er rødder, man har overset.
Ser bedene helt uoverkommelige ud, og kan man rydde dem for planter, kan man i stedet for løsne jorden og dække den med sort plastfolie eller ukrudtsdug et helt år. Hvis man lader stykket ligge brak et år på den måde, så slipper man af med skvalderkål, tidsler og kvikgræs. Men det ser ikke særligt pænt ud i haven. Man kan evt. dække med flis. Eller plante nogle squash eller vintergræskar ned gennem overdækningen næste år i maj, så det bliver dækket med frodige grønne planter sommeren igennem.
Man kan godt lade enkelte planter stå eller plante nye ned gennem en ukrudtsdug eller sort plastfolie, men hvis der er meget flerårigt ukrudt på arealet, så finder det lynhurtigt vej op i de huller, som man har klippet til planterne. Så det kræver konstant og konsekvent lugning omkring planterne. Det er derfor ikke en tilrådelig løsning andet end ved få planter som f.eks. træer og buske, og det er en god ide at forsøge at dække helt ind omkring stammerne med lystæt materiale. Stauder er det en god ide at vente med at plante til året efter, når bedet er helt fri for flerårigt ukrudt.
Metoden dur ikke til arealer, hvor der er forårsløgblomster i jorden. Så de skal graves op først og placeres et andet sted, inden arealet overdækkes.
Høsttidløs, Colchicum autumnale, kaldes populært for nøgen jomfru. De grønne blade samler energi om foråret, visner væk og om efteråret skyder de lyslilla blomster frem uden blade. Foto: Karna Maj
Det hvide C – en sjælden sommerfugl, som de senere år er blevet lidt mere almindelig især i den sydøstlige del af landet. Foto: Karna Maj
Raketblomst, Kniphofia hybrida, er en meget stor staude med meterhøje blomsterstængler. Den blomstrer meget længe fra juli til oktober. Der er en livlig summen af bier omkring blomsterne. Foto: Karna Maj
Nogle valnøddesorter åbner de grønne skaller allerede på træet og nødderne sidder og tørrer lidt i solen, inden de løsner og falder ned. Man undgør at skulle pille nødder ud af skallerne, men til gengæld finder kragerne hurtigt ud af at hente dem. Foto: Karna Maj
Det er en god ide at lægge squash og græskar op på f.eks. en mursten her i efteråret, så de ikke så let angribes af råd i fugtigt vejr. Her en ‘Early Butter Nut’, som endnu ikke er moden. Foto: Karna Maj
Man skal lægge nakken godt tilbage, hvis man skal nyde blomsterne på de 1–2 m høje Helianthusarter, der blomstrer lige nu med masser af gule blomster. Foto: Karna Maj
Her er der så mange pærer på grenene, at der er alvorlig risiko for, at grene brækker. Foto: Karna Maj
Der er mange af dem lige nu – og man får dem lige i hovedet og håret filtres ind i edderkoppespind, hvis man ikke tager sig i agt, når man går dagens første tur i haven. Foto: Karna Maj
Krokuslilje, Sternbergia lutea, ligner krokus, men har seks støvdragere i stedet for tre, og brede blade. Den blomstrer i september og oktober på et lunt solrigt sted. Den er ikke helt hårdfør. Her fotograferet i Botaniskpå sydsiden af Palmehuset. Foto: Karna Maj
Ægte kastanie har smukke blade og frugter, men det kan blive lige så stort som vore almindelige kastanjetræer, så det er ikke et træ til små haver. Foto: Karna Maj