Hvis man allerede her midt i december er begyndt at få for meget af juleglimmer og fede julefrokoster, så er det en god ide at gå en tur ud i haven og stresse af.
Her kan man hente naturens flotte grene og bær til at pynte op med i stedet for udelukkende at pynte med købte kunstige ting. Hvis man allerede er træt af julemad, er det grønsager til masser af vinterlige supper, der skal hentes. Og trænger man virkelig til at komme lidt væk fra julestress og få lidt motion et par timer, så kan man jo fint luge en ordentlig gang ukrudt i det milde decembervejr.
Der er så meget glimmer i butikkerne, at vi sommetider forblændes og tror, at det er nødvendigt for at fejre julen. Men faktisk er det flotteste tit lige ude i haven – vi skal bare lige få øje på det. Der er de smukkeste grene, f.eks. kristtorn med røde bær, vedbendranker og vedbend med bær, thuja med kogler, buksbom, gran og meget mere. Måske er der også grene med farve, f.eks. hvid kornels knaldrøde grene og pil med grønne og orangerøde grene. Hvis man har ladet dem stå, er der visne staudetoppe, f.eks. af iris, hosta og merian.
Måske skal der føjes lidt julepynt til, men den grønne grund og en hel del naturligt »pynt« kan hentes helt gratis ude i haven.
Du kan finde inspiration til at bruge havens grønne grene til at lave dekorationer og binde kranse af her:
Kristtorn er en utrolig smuk busk/træ, og man lægger især mærke til den her i vintertiden, ikke mindst med røde bær og sne på. Desværre – til mange haveejeres fortrydelse – så kommer der ikke røde bær på netop deres kristtorn. Derimod kan man i andres haver se buske, som er næsten røde af bær.
Det mest almindelige er, at der er hanplanter og hunplanter, men enkelte kristtorn kan godt være tvekønnede. Efter bestøvningen udvikles der frugter, men kun på hunplanterne – og kun hvis de står i nærheden af en hanplante. Da kristtorn først sætter bær, når planterne er nogle år gamle, kan man ikke være sikker på, at det er en hunplante, når man køber i planteskolen.
Hvis man gerne vil have en kristtorn med røde bær, er det sikrest at lave en aflægning af en, som allerede har bær. Hvis man kan bøje en gren ned og lægge lidt jord og en sten eller mursten over, vil grenen slå rod i løbet af et års tid. Kristtorn kan også formeres ved stiklinger.
Kristtorn sår sig villigt. Måske kan man finde nye små planter under store gamle kristtorn. Men med hensyn til røde bær, så er man jo her lige vidt, da man ikke kan se, om det er hun- eller hanplanter før senere. Man kan dog plante flere og så håbe, at nogle af dem er hunplanter og så fjerne nogle af hanplanterne senere. Men husk, at der også skal være en hanplante – de skal være to for at give røde bær.
Nu er vi nået dertil, hvor vi er ved at være mæt af julefrokoster. Og snart kan deres virkning også aflæses på vægten, hvis man ellers har modet til at træde derop i julemåneden.
Det er derfor en god ide at gå en tur i køkkenhaven og hente rodfrugter, porrer og kål til nogle dage med grønsagssupper i hverdagene og på den måde både lette lidt på vægten og samtidig samle appetit til de sidste mange julefrokoster.
Bregnernes brunlige sporeblade kan fint konkurrere med julens glimmer i skønhed. Foto: Karna Maj
Vedbend som busk har smukke bær, som først modner og bliver sorter i løbet af vinteren Foto: Karna Maj
En kristtorn med de attraktive røde bær til julens dekorationer. Foto: Karna Maj
Timian kan bruges til at krydre en vintersuppe med. Foto: Karna Maj