Der er masser af afgrøder, som har kunnet lide det kølige og våde vejr. Til dem hører kartofler, kål og porrer. Også blandt blomsterne kan man se forskel. Petunia ser ynkelige ud i regnvejr med grimme plettede blomster, mens lobelia med de lysende blå blomster er fuldstændig ligeglade. De blomstrer lystigt videre – utrolig så megen blomstring man kan få af en lille pose frø eller 6 planter i en bakke til 30 kr.
Men nu vil vi gerne have sol og sommer, inden haven tager skade af det evindelige regnvejr. De sidste jordbær er ved at rådne, og de første hindbær mugner, hvis man ikke plukker dagligt, næsten inden de er helt modne. Det er vigtigt i perioder med regn at plukke helt rent, så der ikke sidder små og mindre pæne bær tilbage i klaserne, hvor rådangreb kan starte. Hindbær smager i øvrigt ikke nær så godt regnvåde som solvarme. Så må vi bede om noget sol, så vi kan invitere på eftermiddagskaffe i haven med en stor lagkage med nyplukkede solvarme hindbær og flødeskum.
Det er nødvendigt med en ekstra indsats mod ukrudtet nu, hvis man ikke vil miste grebet om haven efter en lang periode med regn, hvor ukrudtet bare er vokset og vokset. Heldigvis er der efterhånden færre bede, som skal luges, da flere og flere bede er helt dækket med planter, hvis man har forstået at plante tilpas tæt. Løgbedene skal man dog helst ikke luge alt for meget i nu, da de store blade let knækker, og det gøt mere skade end gavn, og er det løg, som er sat fra stikløg, er de snart høstklare. Stort ukrudt skal man dog stadig luge væk, men det kan man få fat i ovenfra.
Lige nu er det fantastisk godt at luge stort ukrudt, da roden kan hives med op. Det er helt usædvanligt, at man her først i juli kan løsne jorden og fjerne skalderkål, kvik og andet besværligt ukrudt på den måde. Men faktisk var det også tilfældet sidste år, hvor vi havde masser af regn på samme tid.
Førhen skulle der bare avles til fryser og syltekrukker. I dag er vi mere til friske grønsager så stor en del af året som muligt. Derfor skal der sås og plantes nye afgrøder i hele juli. Først i juli kan man nå at så voksbønner, grønne bønner, bladbeder, glaskål/knudekål, dild og salat. Hvis salat skal nå at danne hoved i efteråret, skal man så senest sidst i juli. Almindelig rucola kan man dog først så fra august – den går i blomst i sommervarmen.
Man kan endnu nå at plante sommerkål og grønkål ud på ledige arealer. Og lige nu er der ingen problemer med at få tingene til at vokse med masser af vand i jorden og lidt overskyede perioder.
Fra midt i juli kan vi også så alle de orientalske bladgrønsager, så det er en god ide at begynde at se sig om efter frø. I år er det desværre ikke helt så let, da frøfirmaet Frøposen midlertidig er lukket, efter at dets ejer Vibeke Geertsen sidst i maj døde pludseligt og helt uventet af en hjerneblødning. Vibeke Geertsen kan vi takke for, at vi i 90’erne fik en masse ny sorter og arter på frømarkedet, ikke mindst alle de orientalske grønsager, som det var Vibeke Geertsen, der først introducerede på det danske marked. Kinakål, pak choi, mizuna og sennep ‘Red Giant’ kan man finde hos andre frøfirmaer, og Weibulls har en orientalsk bladblanding med tat soi, ‘Red Giant’ og komatsuna. Men nu skal man lede efter frøene i stedet for at der var et sted, hvor udvalget var størst og i rene sorter. En lang række andre sorter, som Frøposens kunder har været glade for i årene, siden Vibeke Geertsen startede sit frøfirma i 1994, kan ikke fås hos andre danske frøfirmaer.
Kender man ikke de orientalske bladgrønsager, findes der hele to bøger om orientalske grønsager på dansk: »Østens urter« af Anemette Olesen og »Din orientalske køkkenhave« af Lena Israelsson. Begge bøger har omtale af de enkelte grønsager, dyrkning samt opskrifter. Lena Israelsson har et meget spændende afsnit med i sin bog: Kinesisk intensiv dyrkning. Heri fortæller hun om intensiv dyrkning i højbede. Begge bøger udkom for nogle år siden, men kan endnu købes. Den komplette bog om orientalske grønsager er Joy Larkcom’s »Oriental Vegetables«, som dog næsten kun er illustreret med stregtegninger.
Fra juli er høj luftfugtighed det største problem i drivhuset, da våde planter har stor risiko for at få skimmelangreb. Det er derfor nødvendigt at have et par vinduer åbne i drivhuset om natten. Dette er kun muligt, hvis man ikke har monteret automatiske vinduesåbnere på alle drivhuset vinduer. Det er bedst at nøjes med at montere i den ene side af drivhuset. Man kan så lade vinduerne i den ene side stå permanent åbne, og så snart det bliver varmt om morgenen, åbner de i den anden side og giver god udluftning.
Når vi i den kommende uge igen får sol og varme i drivhuset, sker der en hurtig opformering af evt. skadedyr i drivhuset, så det er en god ide at holde øje med udviklingen. Brug en lup og hold øje med, om der dukker spindemider op på agurkplanterne, mellus på tomaterne og bladlus på peberplanterne. Skal man have succes med at bruge nyttedyr i drivhuset, skal de købes og sættes ud, når angrebet er nyt. Hvis angrebet er voldsomt, bør antallet af skadedyr reduceres med insektsæbe, inden nyttedyrene udsættes.
Der er to gode hjemmesider, hvor man kan læse om og se billeder af skadedyrene i drivhuset og de nyttedyr, som man kan købe til at sætte ud for at nedbringe antallet. Nyttedyr udrydder aldrig et angreb helt. Hjemmesiderne tilhører to producenter af nyttedyr i Danmark: EWH BioProduction og Borregaard BioPlant ApS.
Nyttedyr kan bestilles i FDB, Matas, Solsikken, i de fleste planteskoler og havecentre eller direkte fra EWH BioProduction. Nyttedyrene leveres på forskellig måde. Kommer de med posten, skal man være opmærksom på, at de ikke tåler en dag i en glohed postkasse, og at de helst skal udsættes den dag, de modtages. Er der mange skadedyr, bør man minimere disses antal dagen før forventet modtagelse med en sæbevandsbehandling, så planterne når at blive helt tørre inden udsætning.
Tag familien i hindbærbet for at spise desserten. De søde velsmagende hindbær smager allerbedst spist solmodne og direkte fra planten. Foto: Karna Maj
Der findes mange spændende tomatsorter. Her nogle flotte grønne, som i moden tilstand bliver røde med bronzefarvede tegninger. Sorten her er ‘Darby’. som er fra sortimentet i foreningen »Frøsamlerne«, men der kan købes lignende sorter, f.eks. ‘Tigarella’ med gulorange striber fra isabella smith. Foto: Karna Maj
Hvis man har en alpemandstro, Eryngium alpinum, i sin have, kan man virkelig iagttage bier på arbejde. De bliver i flere minutter ad gangen og besøger den ene blomst efter den anden i den valseformede blomsterstand, som sidder omgivet af de tornettandede, metalliskblå højblade. Foto: Karna Maj
Det er en god ide at sørge for opbinding af de valske bønner, inden de bliver så tunge af bønner at de lægger sig ned og i værste fald knækker stænglen. De kan opbindes ved at sætte pæle ned med 1.5 m afstand og her imellem trække nogle længder sejlgarn ind og ud mellem de enkelte planters stængler. Foto: Karna Maj