Skrevet af: Lene Andersen, 10. juni 2002 kl. 14.01
Da jeg på en enkelt aften kan indsamle op mod 250 stk. dræbersnegle i min have, er jeg interesseret i at høre om en efektiv bekæmpelse af disse. Er der evt. andre dyr der spiser disse snegle? eller kan jeg få dem væk med en grundig gang gift?
Skrevet af: Anonym bruger, 11. juni 2002 kl. 17.10
Hej Lene
Jeg har læst i en bog, at moskusanden har været brugt som bekæmpelse mod den spanske skovsnegl.
Men jeg har dog også hørt fra én, som har haft disse ænder, at de også er glade for planter.
Så er det bare lige, hvad de bedst kan lide.
Og hvad du bedst kan lide, der spiser dine planter.
Venlig hilsen
Dorthe
Skrevet af: Anonym bruger, 23. juni 2002 kl. 12.20
Hej
Det bedste er at bekæmpe sneglene før de bliver store. Høns eller dværghøns spiser de unge nyklækkede snegle og snegleæggene, og de ødelægger æggene ved at rode dem op af jorden. Så fritgående høns i haven hele efterår, vinter og forår (indtil man tilsår haven) er en god sneglekur.
Men hvis de voksne snegle indvandrer fra naboarealer er det svært, moskusænder er et temmeligt stort dyr at have gående frit i bedene om sommeren.
mvh Heine
Skrevet af: Ida Jacobsen/Poul Nielsen, 29. juni 2002 kl. 20.53
Hej
vi har også mange snegle og en dag blev det altså for meget, så jeg gik på foderstoffen og købte en lille sæk sneglegift, det er i pilleform med blå farve, det udlægges på strategiske steder i små bunker eller linier. Sneglene æder det og tørrer ud, andre snegle æder dem og dør også. Det virker udmærket men er også noget dyrt, 2 til 3 hundrede kroner, men så har man også til et par år
mvh ida jacobsen
Skrevet af: Charlotte Olden-Jørgensen, 23. juli 2002 kl. 22.58
Vinbjergsnegle æder alle husløse snegles æg, så måske importere et par stykker?
Pindsvin æder dem også, så en kvasbunke i et stille hjørne er også en god idé.
Skrevet af: Karna Maj, 24. juli 2002 kl. 1.03
Jeg går ud fra, at den "blå" sneglegift, som du har købt er ferrofosfat, der forhandles på det danske marked under navnene "Sneglestop" og "Ferromol". Hvis man vil bruge kemi mod snegle er ferrofosfat langt at foretrække for metaldehyd, som er giftigt for fugle, pattedyr, fisk og andre vandlevende dyr.
Miljøstyrelsens godkendelse forudsætter, at ferrofosfat ikke bruges i større dosis end 5g/m2 gentaget op til 4 gange pr. år. Da der ved denne tilladte dosering er minimale skader på jordens mikroliv, er det næppe en god ide at bruge midlet i større mængder, da man ikke har undersøgt skadevirkningerne ved større doseringer. Det kan muligvis gribe forstyrrende ind i den biologiske balance i haven.
Se mere om ferrofosfat på:
www.havenyt.dk/artikler/dyrkningsmetoder/skade_og_nyttedyr/311.html
Skrevet af: Vibeke B Lassen, 26. juli 2002 kl. 9.56
Jeg sidder her med en rødbrun...hvad jeg tror er en almundelig skovsnegl, men er vældigt interesseret i at høre fra jer, om hvordan man IDENTIFICERER en dræbersnegl...for mig at se er det ikke nemt at kende forskel på disse røde/rødbrune/sorte almindelige skovsnegle og den spanske. I en artikel har jeg læst at man skal skære den op for at se forskellen på kønsorganerne, men der stod ikke hvilken forskel...
Måske alm. skovsnegle tit forveksles med dræbersnegle, og er årsag til unødig panik, derfor spørgsmålet...
///vibeke
Skrevet af: Maria Kristiansen, 4. juni 2003 kl. 22.52
Hej allesammen,
jeg blev helt kold ved tanken om at lægge sneglegift ud mod snegle.
Ved i hvad der sker?
Selvfølgelig bli'r sneglen forgiftet. Men men men!
Så kommer pindsvinene og æder måske en sådan forgiftet snegl og så dør pindsvinet en frygtelig død!
Jeg har været afsted til dyrlægen midt om natten op til flere gange på grund af forgiftninger af den slags.
Måske var det en bedre ide at vi allesammen værnede om de små pindsvin og derved fik gjort kål på snegle og andre skadedyr.
Pindsvin er nogle rigtige dejlige nyttedyr at have i haven. Og udover det så er de da utrolig søde.
Prøv at klikke ind på www.pindsvin.dk. og læs mere om dette pragtfulde kræ.
Mange hilsener
Maria
Skrevet af: Erik Petersen, 4. juli 2003 kl. 17.57
Prøv at køb nogle sneglenematoder og læg dem på agurgeskiver da det virker bedst
sneglene dør efter ca 16 dage men da de er inficeret af nematoderne vil de snegle der spiser dem også dø osv. osv.
DET ER IKKE GIFT
hilsen Erik
Skrevet af: Lars, 11. juli 2003 kl. 22.32
Hvad gør man når dræbersnegleinvationen kommer fra et offentligt område? Har kommunen ikke en forpligtelse til at holde deres arealer fri for skadedyr?
Skrevet af: J. Svendsen, 24. juli 2003 kl. 10.22
Jeg mener at have set et sted, at man kan købe nogle lave sneglehegn.
Det er en aluminiumsplade der er bukket i en bestemt vinkel som sneglene ikke kan kravle over.
De er ikke specielt kønne, men det er dog aligevel bedre end gift.
Skrevet af: Eva Klintø, 31. juli 2003 kl. 22.53
Bov d. 310703
Jeg har købt nematoder mod snegle og har efter forskrifterne lagt det ud på agurkskiver med en uges mellemrum. Det væltede ind med snegle og de åd alt. Nu er det 14 dage siden jeg lagde de sidste nematoder ud. Det er altså 5 uger siden jeg startede. Jeg kom hjem fra 14 dages ferie her til aften, og stormede op i haven for at se resultater. Stor skuffelse. Der er mindst lige så mange som for jeg tog afsted. Hvornår kan jeg begynde at se resultater? Før nematoderne brugta jeg salmiakspiritus, 1 del samiak, 2 dele vand i en sprayflaske, et lille pust og sneglen bliver øjeblikkelig til slim og forsvinder. Det er jo nemt, men når man af og til er på ferie, kan man jo ikke gå ud hver aften. Men til sagen. Er der nogen der har erfaringer med nematoder? Så skriv venligst
eva
Skrevet af: Bo, 28. maj 2004 kl. 2.12
Jeg har samme negative erfaringer med nematoder, jeg har dyrket min have helt igennem økologisk i mere end 10 år.
Men nu har jeg givet op over for de røde sataner.
De mennesker som forbander gift(jern forbindelser)taler af uvidenhed prøv at spise et kilo salt så dør man også
Er dernogle kritikkere,kan de bare komme
og hente nogle snegle hos mig jeg har ikke råd til flere nematoder.
Skrevet af: Berit, 31. maj 2004 kl. 8.01
En bekendt af mig har 3 tdr. land, som sidste år var fyldt med dræbersnegle. Man kunne ikke sætte sin fod uden at træde i dem, BVADR!
Han lukkede sine moskusællinger ud til tag-selv-bord tidlig morgen og aften, spiste lækker moskusandesteg Mortensaften og har i år ikke set antydning af en dræbersnegl.
Køb et par ællinger og slagt dem, når de bliver store. Eller lån dem ud til naboen!
Skrevet af: Erling S, 8. juni 2004 kl. 23.27
Er det snegleår i år?
Jeg har tidligere været plaget af snegle.men i år er der...stort set ingen.
Er det fordi at maj har været en tør måned?
Eller hvad?
Skrevet af: Gitte Tjørnehøj, 9. juni 2004 kl. 11.05
Tør maj og april har helt sikker er rigtigt dejlig virkning på sneglebestanden. Sidste år var også god for os altså ikke for sneglene. Men der kommer selvfølgelig nogen så snart det bliver fugtigt og snegle godt. Men jo kortere tid til opformering jo færre i løbet af året. Og det er jo ret dejligt :)
Skrevet af: Tonni H. Nørgaard, 10. juni 2004 kl. 13.14
Jeg havde et drivhus engang hvor jeg lagde en bræmme vejsalt hele vejen rundt langs soklen, helst indendøre. = 0 snegle, om aftenen gik jeg rundt med en hjemmelavet saltbøsse, (Rødbede glas med huller i skruelåget)og dryssede lidt der hvor der var snegle, Det tynder gevaldig ud i bestanden og man finder ud af hvor de kommer og kan ret nemt stoppe dem der med lidt salt i ny og næ... PS de vil gerne have en masse bunddække i haven pga. fugten. Så tynd lidt ud i det. Måske kan det hjælpe nogle. HEJ :-D
Skrevet af: Karen Andresen, 23. juni 2004 kl. 10.34
Sidste forår fandt jeg en dræbersnegl og pga. det første billede i haven, lod jeg dne være i den tro at det var en skovsnegl. En måned efter kunne jeg samle hen ved 200 dræbernsegle ind hver aften. Derefter prøvede nematodemetoden 2 gange efter alle kunstens regler. Jeg havde over 100 dræbersnegle gående i store plastikbøtter med agurker og metatoder i flere måneder. Ikke en eneste døde og de syntes snarere at stortrives og det lugtede forfærdeligt. Det har jeg så opgivet og nu er det indsamling og kogende vand. I år har jeg samlet fra det tidlige forår og nu kan jeg nøjes med at samle mellem 80 og 100 hver aften. Det tager en lille times tid, har taget al min haveglæde og jeg når ikke meget andet i haven end det. Og jeg vader fortsat rundt i store dræbersnegle, der i øvrigt elsker at fortære min blå valmuesøster, som jeg er så glad for. Jeg kan kun lægge gift ud, hvis det er gift, der er specifik for snegle, fordi jeg bl.a. har en ræv med unger, der har boet i baghaven i mange år samt et stort antal fugle. Er der noget som helst andet jeg kan gøre for at reducere antallet af dræbersnegle? Og er der overhovedet nogen, der har haft held med nematodemetoden?
Skrevet af: Lene Andersen, 27. juni 2004 kl. 11.14
Vi har med stor succes brugt en gift der hedder Ferramol Sneglestop. Vi har de tidligere år været ved at drukne i dræbersnegle, men i år har jeg højst indsamlet ca 10 stk. Det er vigtigt at der ikke ligger efterladenskaber fra ens hund (hvis man har en sådan) for det tiltrækker sneglen på lang afstand. Vores kommune har ligeledes brugt giften på de grænne området der omgiver vores have, og der er antallet af snegle også faldet. Ferramol kan købes i havecentre i små pakker, men hvis man har brug for større portioner kan man med fordel købe 5 kg. hos et firma der hedder Bioplant. Det kan bestilles på nettet. Iøvrigt er giften godkendt af miljøstyrelsen og skader ikke andre dyr end sneglen, ikke engang pindsvin der ellers er et af de eneste dyr der spiser dræbersneglen.
Skrevet af: Dorte, 3. juli 2004 kl. 13.19
Er det korrekt at vinbjergsnegle spiser Dræbersneglene eller er det blot en skrøne?
Jeg har ikket tidligere set Dræbersnegle i min have, men har netop i dag set 4 de blev dræbt med køkkensalt...
Jeg overvejer Ferramol mod sneglene, men vil foretrække en mere naturlig løsning til bekæmpelsen.
Skrevet af: Martin Larsen, 3. juli 2004 kl. 15.26
Der står noget om dræbersnegle her. Bl.a. at glanssnegle æder dræbersneglenes æg, og at vinbjergsnegle måske gør det. Vi har i øvrigt bunker af vinbjergsnegle i vores have, men de æder ikke vores planter og er sådan set hyggelige når man ikke lige kommer til at træde på dem!
www.naturhistoriskmuseum.dk/natur/aarstiden/snegle/snegle.htm
Skrevet af: Haslund, 26. juli 2004 kl. 10.30
Prøv at se denne hjemmeside www.ecostyle.dk de har et produkt som er ugiftigt for andre dyre end dræbersneglen
Skrevet af: Dyrlæge Sabine Förderer, 21. august 2004 kl. 13.00
PINDSVIN er svaret. Disse dejlige nyttedyr er desværre snart udryddet i Danmark, pga. manglende vand, skjulesteder og de såkaldte "naturlige sneglegifte" der findes i Danmark. Ja her dræber man ikke kun dræbersnegle, men også de dyr der lever af dræbersnegle dette på en meget "naturlig" vis. Hvis du har en sund natur i din have, så kontakt pindsvineforeningern på pindsvin.dk. Du kan da adoptere pindsvin til din have og behøver ikke at bekymre dig for at dræbersneglenes naturlige fjender er udryddet i dit område.
Skrevet af: Dyrlæge Sabine Förderer, 21. august 2004 kl. 13.00
PINDSVIN er svaret. Disse dejlige nyttedyr er desværre snart udryddet i Danmark, pga. manglende vand, skjulesteder og de såkaldte "naturlige sneglegifte" der findes i Danmark. Ja her dræber man ikke kun dræbersnegle, men også de dyr der lever af dræbersnegle dette på en meget "naturlig" vis. Hvis du har en sund natur i din have, så kontakt pindsvineforeningern på pindsvin.dk. Du kan da adoptere pindsvin til din have og behøver ikke at bekymre dig for at dræbersneglenes naturlige fjender er udryddet i dit område.
Skrevet af: Martin Petersen, 27. august 2004 kl. 16.22
Det der med at drysse salt i haven rundomkring på strategiske steder, så dræbersneglene ikke kan komme forbi uden at dø af det lyder som én af de virkemidler, jeg vil overveje. (Jeg har et begyndende angreb af dræbersnegle i min have)
Men så kommer jeg til at tænke på hvor meget slat min jord kan tåle...
Kan man bare sådan pøse ubegrænsede mængder af selt i sin have?
På et eller andet tidspunkt må man om ikke andet så i yderste konsekvens og i løbet af 100 år omdanne sion have til en saltørken.
Men det kan jo godt være at det ikke sker sådan uden videre.
Er der nogen der kan beskrive sådan på en overskuelig måde hvor meget man kan slippe afsted med, at "svine" med en masse salt.
ER det vognlæs, der skal til, så man ikke behøver at bekymre sig?
Eller går det galt på et par år hvis man fyrer 3 50 kilos sække af om året i løbet af 3 år?
Skrevet af: Britta Stubkjær, 5. september 2004 kl. 18.28
For 2 år siden kunne jeg hver aften samle 5600 snegle i min have. I starten strøede jeg salt på og så dør de jo også, men det er altså ulækkert med så mange sneglelig overalt. Derfor gik jeg over til at samle dem ind i en spand og derefter hælde kogende vand over dem. De dør omgående, men det lugter fælt. Når man samler dem, får man også de æg med, der sidder på dem, det bremser jo også formeringen. Sidste år gjorde jeg så det, at jeg først i maj strøede agurkeskiver med nematoder på. 2 uger senere strøede jeg nematoder igen og resten af sommeren havde jeg overhovedet ikke snegle i haven.
I år har jeg kun haft nogle få snegle på trods af det fugtige vejr.
Skrevet af: Jan Ellyton, 23. maj 2005 kl. 0.30
Hallo.jeg forstår godt i er ved at midste modet.når der først er gået sengle i hele haven.men glem ikke at moskus ænder spiser også alt andet kryb i haven og de spiser salat og andre sprøde blade.så sæt et hegn op rundt om det de ikke må gå i.og nyd så at de gratis nusser hele haven igennem!hvis du ikke vil have unger så kan du bruge ægne i bagværk,eller følge med i deres liv og opvækst.så slagte (hvis du nænner)eller sælge som jeg skal nu 23 stk 100kr pr stk eller 150,pr par de er håndtamme.janellyton@yahoo.dk
MOSKUSÆNDER = INGEN SNEGLE
Skrevet af: Jan Ellyton, 23. maj 2005 kl. 0.36
Jeg har haft pindsvin i min have de sidste 17 og de holder den ikke fri for snegle,som ænder kan gøre.
høns spliter altad.spiser alt grønt og graver planter op.det gør ænder ikke
janellyton@yahoo.dk
Skrevet af: Karna Maj, 28. maj 2005 kl. 9.43
Det er en rigtig dårlig ide at strø salt ud i haven, da planter ikke kan tåle ret megen salt, nogle arter er mere følsomme end andre. Når man hæver mængden af opløste salte, herunder køkkensalt, over et vist niveau, vil vandet blive trukket ud af rødderne på planterne. Det er også det,der sker ved saltningsskader langs veje og fortove om vinteren. Over år vaskes saltet dog nedad.
Hvis man bruger salt mod sneglene, kan det godt være, at man får færre snegle, men måske også færre planter.
Desuden er der ingen tvivl om at sneglene lider unødigt ved den aflivningsmetode i forhold til kogende vand. Det er jo f.eks. forbudt at afslime ål med salt,
Læs mere om brug af salt i haven her:
www.havenyt.dk/spoergsmaal/14.html
Med venlig hilsen
Karna Maj, redaktør
Skrevet af: Ellen Ahrensback Roesgaard, 5. juni 2005 kl. 22.38
Vi har lavet et lille vandhul ved køkkenhaven. Ca. 2,5 m x 1,5 m og 1 m dybt på det dybeste sted. Kanten består af blandede planter og marksten, ligesom der er forskellige planter i vandet. Meget kort tid efter etableringen (for 5 år siden) holdt de første frøer deres indtog. Jeg vil ikke sige at vi aldrig ser en snegl i haven, men de har ikke udgjort noget problem siden. Og det til trods for at naboerne sukker over snegleplagen. I år er der dog rigtig mange bitte små snegle i haven, men vandhullet er også nærmest plumret af haletudser. Det bliver spændende at se hvad der sker når de går i land. Jeg har store forventninger.
Med venlig hilsen
Ellen Ahrensback Roesgaard
Skrevet af: Frida Nøddebo Nyrup, 19. juni 2005 kl. 13.01
Dræbersnegle og frøer. Jeg tror på den! Vi har haft dræbersnegle et par år nu, og kan sagtens samle en hel del på en aften/morgen. Sidste år havde vi en hel del omkring en kompostbunke nederst i haven, og jeg har undret mig over, hvorfor vi ikke har fundet mere end 2 dette sted. Fandt så i dag en frø oven på kompostbunken da jeg kiggede efter dræbersnegle, og tænkte at der måske var en sammenhæng. Slog op på nettet for at se, og fandt så dette indlæg, om frøer og dræbersnegle. Jeg vil nu forsøge at lave bittesmå vandhuller bare 30 cm i diameter foret med plast og nogle sten, og så håbe at frøen/frøerne kan overleve og evt sprede sig til resten af haven. Det skal lige nævnes at min nabo 10 m fra hvor jeg fandt frøen, har et rigtigt havebassin. Frida Nyrup
Skrevet af: Mette N. Jensen, 3. juli 2005 kl. 13.44
Tænk, jeg begynder at synes at det er helt hyggeligt med de "dræbersnegle"! Ja, hyggeligt! For sikke et dyreliv jeg kan få her på min nyindkøbte landejendom (med "dræbersnegle"): tudser & frøer, moskusænder og måske endda pindsvin for ikke at glemme mine høns, der skal gå ude hele vinterhalvåret og skrabe snegleæg op af jorden. Tudserne ved jeg er her, så nu vil jeg gå ud og grave vandhuller til dem, så der kan komme endnu flere :o) Og moskusænderne bliver snart indkøbt... Og så risikerer jeg heller ikke at slå de flotte og hyggelige vinbjergsnegle, der også bor her, ihjel med sneglegift :o)
Skrevet af: Palle G, 11. juli 2005 kl. 23.38
HEj
Har lige købt en lavtliggende stråtækt idyl ved Rands Fjord og konstaterer at der er mange dræberssnegle. Grunden er på 250 kvm og omkranses af våde enge. Så for at undgå indvandinrg af dræbersnegle regner jeg med at lave et sneglehegn. Spørgsmålet er om der er nogen som har gode erfaringer med et hegn som de selv har bygget?
Skrevet af: Conny, 27. juli 2005 kl. 18.25
Hejsa
Jeg er så glad for at bo på landet, har et dejligt hus på en 3000 kvm stor grund, vi har masser af blomster, buske og træer og en stor mængde pil.
Ja og så har vi DRÆBERSNEGLE... hver eneste aften 200300 stk. hakker vi over med mælkebøttejernet, en større masakre hele vejen rundt i haven, og ret ulækkert. Faktisk så ulækkert at jeg ikke bryder mig om at børnene render rundt med bare fødder den efterfølgende dag, og slet ikke når det småregner og man med det samme ved at samme aften kan man snuppe 200300 stykker igen.
Nematoder har vi også prøvet de sidste par år, øl, salt, sneglehegn, men vi samler stadig.
Vi har marker omkring vores grund og vi ved landmanden sprøjter for snegle, men det er bare ikke nok.
Så nu har vi valgt at købe de "supergode" blå korn, som mange bruger, vi er ellers ikke meget for brugen af gift, men vi orker simpelthen ikke mere med de snegle. Nu skal de bare udryddes.
Håber at kunne skrive snart igen og berette om stor succes med snegleudryddelsen.
Skrevet af: Mette N. Jensen, 27. juli 2005 kl. 19.06
Hej Conny,
skulle hilse og sige fra Statens Skadedyrslaboratorium
(Danmarks
JordbrugsForskning
Afd. for Plantebeskyttelse og Skadedyr
Skadedyrlaboratoriet
Skovbrynet 14
2800 Kgs. Lyngby
Tel: 8999 3900
Fax: 4593 1155
E-mail: SSL.DJF@agrsci.dk),
at så længe der er lækre ting for sneglene at æde i din have, skal du ikke regne med at ret mange af dem gider æde din gift desværre. Du skal heller ikke regne med nogensinde at få dem helt udryddet med mindre I asfalterer hele haven :o)
Et sneglehegn rundt om haven der sikrer at der ikke kommer flere snegle ind i haven, kombineret med indsamling og aflivning af de snegle, der allerede er i haven, skulle være det bedste råd til at holde bestanden nede på et niveau, der er udholdeligt. Sørg også for at rydde lidt ud mellem og under buske og blomster, så der ikke er alt for fugtigt. Så gider sneglene ikke opholde sig der. Og husk, lader I de døde snegle ligge, fodrer I på de overlevende...
Vi er selv ved at sætte sneglehegn op og har samlet snegle ind hver aften i en 23 uger op til den varme periode vi netop har haft og som sneglene i øvrigt ikke har kunnet lide vi ser næsten ingen i haven i øjeblikket!
God fornøjelse :o)
Skrevet af: Martin Larsen, 27. juli 2005 kl. 19.14
Jeg har nu haft usædvanligt gode resultater med Ferramol i køkkenhaven. Hvor salaten førhen var ækel og fuld af snegle, er der nu så godt som ingen. Jeg har set 34 agersnegle i år!
Og de blå korn du har er nok Ferramol. Det er ikke særligt miljøbelastende når det nu skal være!
Skrevet af: Inger Steen-Hansen, 22. oktober 2005 kl. 18.57
Morgen og aften fra maj til nu har jeg på min første og sidste haverunde haft en plastikpose og en fladtang med til indsamling af iberiske snegle. I de "bedste" perioder gav det 4050 snegle pr. dag. De lægges i fryseren til en hurtig indsoven og kommes i den kommunale affaldssæk næste dag. Det har tydeligt mindsket antallet også før det blev efterår.
Da vi har en større skovhave, er der mange gemmesteder. Ved lugning lader jeg små bunker grønt ligge til næste dag, for der finder sneglene hurtigt hen og kan let ses. Små træplader er også gode findesteder og ikke min ide.
Skrevet af: Erik Petersen, 23. oktober 2005 kl. 21.43
Jeg har haft held med at bekæmpe en masse snegle med jernvitrol blandet med agurkemos. Det er det er samme som der er i snegle gift af mrk Famol
prøv at blande lidt øl i det har en god tiltrækning af sneglene
Skrevet af: Karna Maj, 23. oktober 2005 kl. 22.44
Kære Erik Petersen
Vi må endnu engang påpege, at hjemmeblandede midler til bekæmpelse af såvel snegle som andre skadedyr er ulovligt i henhold til lovgivningen. Vi vil derfor opfordre til at man i stedet for bruger Ferramol, hvis man har brug for at bekæmpe snegle med andet end indsamling og aflivning. Dette middel er vurderet af Miljøstyrelsen og karakteriseres som ikke særligt skadeligt overfor naturen.
Med venlig hilsen
Karna Maj, redaktør
Skrevet af: Jan Ellyton, 25. oktober 2005 kl. 18.14
Tak tak men agurk er ikke ulovlig
det er øl jo heller ikke
og jernvitiol bliver brugt i store mængder i de haver der vil af med mosset i plænnen.
folk snakker også om at bruge spild olie,benzin og diverse syre på noget så nemt at udryde som mælkebøtter.
men selvfølgelig skal vi ikke stå og lege gift blandere i skuret med en sjat af dit og dat.
M.V.H. jan j moskusænder er bedst.
Skrevet af: Conny, 5. november 2005 kl. 16.58
En af vore venner har måttet fælde et stort grantræ (8 meter høj blågran).
Grunden til fældningen var et angreb af skadedyr.
Vi har diskuteret længe om det var blodlus, men vi kan simpelthen ikke finde et billede af dem. Vi har en lille videostump som vi sagtens kan sende til en ekspert.
Men her en lille beskrivelse af skadedyrene:
De sad tæt sammen på grenene, er ca. 57 mm lange. Blågrå med 6 lange tynde ben. En sort prik på hver side af bagkroppen. Spids hoved med en brod der kunne bore sig ned i barken.
Er det mon blodlus eller et andet skadedyr.
Og hvad med alle de andre store og flotte træer i haven.
Skrevet af: Mette N. Jensen, 15. november 2005 kl. 18.37
Nu er det snart vinter, sneglene er gået i hi, og mine moskusænder vandrer hvileløst rundt i haven og ude på naboens mark "Der må da være bare én eneste lillebitte snegl tilbage". De glæder sig til foråret, når sneglene kommer frem igen. Det gør jeg næsten også, for som Jan skriver lidt længere oppe: Moskusænder er bare bedst!
Glem alt om gift og nematoder (der også går i andre småkryb) og an(d)skaf jer et par moskusænder de ''samler'' sneglene ind for jer og gøder ovenikøbet haven ganske gratis :o)
Ænderne kan dertil tilbyde god underholdning og masser af billige grin, når de fx tager sig en dukkert i deres badebassin...
Skrevet af: Jan Ellyton, 25. november 2005 kl. 0.11
Jeps. jeg skriver lige for at sige :der er sidste chance for at købe mine over skydne moskus ænder nu!
jer slagter dem i næste uge!
først spiser snegle min ny sået salat.så spiser mine ænder sneglene,og nu spiser jeg ænderne til jul.
God Jul alle sammen.
hilsen jan ellyton 56578424.
Skrevet af: Heidi Brandt, 14. juni 2006 kl. 17.41
Jeg har lige fundet en snegl, som guffede min dahlie i sig. Den så anderledes ud, end dem jeg ellers har. Lysbrug og jeg er nervøs for,at de kunne være en dræbersnegl. Hvor kan jeg finde et billede af dem?
Vi har en del pindsvin i haven, dels fordi jeg har plejet en hun over vinteren, men også fordi jeg for hendes skyld og de andre vilde, har lavet to foderpladser. Det gør man ved at lægge nogle mursten (4 hjørner) og en plade over. Herunder fodrer man med killingefoder (jeg bruger 1 kop i døgnet), altid frisk vand (aldrig mælk, det kan de ikke tåle, de små, som bliver født nu i juni, dør af det, deres mave kan ikke tåle det). Jeg har under vores brænde, som er stablet på paller, puttet stro i nogle huller, og lagt en bunke ved siden af. Allerede selve aften havde jeg besøg af 2 store pindsvin og måske er det også dem, der er flyttet ind under pallerne. Mit eget plejepindsving pinde, har en fornemmere bolig og nu venter vi på at hun får unger. Prøv det, så kan det jo være, at dræversnegles timer er talte.
Venlig hilsen
Heidi
Skrevet af: Anne Demant, 14. juni 2006 kl. 20.58
Hej Heidi,
Billede af dræbersnegl o.a. klik øverst på skadedyr og sygdomme. Ang. pindsvin, hvis man begynder at fodre dem, forventer de så ikke at man har dem boende om vinteren også?
Det tror jeg nemlig ikke der er "fred" nok i min have til om vinteren.
Skrevet af: Helle, 15. juni 2006 kl. 13.07
Min have er meget plaget af dræbersnegle, og jeg vil lige gøre opmærksom på, at man ikke kan regne med billederne længere. Dræbersneglene har paret sig med de almindelige danske snegle,og nu er der mange forskellige krydsninger. Mener det var her på siden jeg læste om krysningen, og indenfor de sidste par uger skal jeg love for, at jeg har fået syn for sagen. det vrimler med små og store brunlige snegle, for det meste uden den ellers så karakteristiske orange kant. Når jeg siger vrimler, så snakker vi 2030 stk pr. m2 over store dele af haven. Jeg har samlet og samlet og samlet, men det er totalt håbløst på en 4000 m2 stor grund. Måske skulle jeg prøve de der nematoder, hvor får man fat i dem?Projekt nr. 1 i sommerferien bliver desuden et sneglehegn omkring køkkenhaven, for det er ved at være alt for dyrt i Ferramol, som heller ikke er 100% effektivt. Pindsvin ser vi langt efter,og med fugleinfluenza i nabolaget er moskusænder heller ikke rigtigt en mulighed. Jeg har heldigvis ikke en stor prydhave, med en masse sjældne planter, men stor var min sorg, da jeg fandt ud af, at sneglene åbenbart kunne lide mit nyplantede morbærtræs fine nye skud æv! Man kommer til at hade de små bæster!
Skrevet af: Heidi Brandt, 15. juni 2006 kl. 20.11
Hej Anne og Helle.
Du Anne siger, at pindsvin i din have ikke vil have nok "fred" og Helle, du siger, at "pindsvin ser I langt efter". Jeg har lige nu ca. kl. 19.35 snakket med min "pinde", som jeg ved kommer og spiser det "smule" som jeg hjælper den på vej med -og lokker den til at blive i MIN have. (Killingefoder, 1 kop for alle svinenei haven, vand og lidt avokado en kvart) -Pinde vejede kun 425 gram da jeg fandt den kort før jul, hvor den prøvede at spise sig STOR under fuglenes fodringsbræt. Den ville være død nu, da et pindsvin skal veje 600 gr. for at har en chance for overlevelse, den taber 300 gr, når den går i hi.).
Den kom bare med det samme på køkkenvægten og så var det med et blevet min mand'' og min'' plejebarn den vinter. Den blev faktisk 1000 gr. stor- killingefoder, vand, avokado (en kvart hver dag, så den ikke blev for fed). Den kender min stemme, min lugt og løber ikke væk, når jeg kommer. Jeg har hentet en "brunstig" HAN til hende sidst i maj, hos andre, som plejer de små svin, han blev accepteret, men jeg ved, pt er han allerede blevet smidt ud, men vi så ham i går, ensom, den stakkel. Spændende er det, om han fik lov at være FAR til hendes unger, som vi regner med kommer i slutningen af juni.
Som jeg skrev før, så er det meget let at tiltrække de små svin, som i den grad hjælper os, at balancen i haven er oprettet.
Problemet i dag er, at mange have er så "nøgen" og at der bliver brugt gifte mod svampe. Det skader også vores nyttedyr. I øvrigt må I, som bruger gift, tænke på, at mange snegle jo er nyttedyr, som rydder op i vores haver. Men jeg kan dog godt forstå at man kan få for meget. Men jeg tror ikke at der opnås noget ved brug af gifte. En død have måske. Uden dyr... måske også uden planter.
Min have er tæt, og det vi sige, at man faktisk ikke får øje på jord. Alle planter læner sig op mod hinanden og det skæver et fantastisk rum for frøer, pindsvin... ja faktisk alt muligt som skal være i en have fx også fugle.
Vil I ha' pindsvin i jeres have, så vil jeg anbefale, at I læser på hjemmesiden
www.pindsvin.dk
så får I mere at vide.
Jeg har haft en super oplevelse med mit lille "Pinde"svin, som nu får lov at være vild. Men det afholder ikke mig, at kalde på den... og jeg kan love jer for, at den kender mig, bliver stående, vender sig om og kigger på mig og lytter... lææææænge. Så futter den videre...!
Vi har lavet en lille trækasse på ca. 60 x 50, her står pindes lille "BO", som vi havde inde i huset i vinters, vi lagde, da vi flyttede den ud i haven, lidt strå i dens kasse, og en masse stro udenfor kassen. Laver man sådan en kasse, skal man sørge for, at der er flere udgange. Simpelthen fordi der om vinteren kan ligge et svin og spærre for de andre. at komme ud, hvis den dør.
Nyd sommervejret. Venlig hilsen Heidi
Næste morgen var reden bygget... TÆT, kan jeg love jer. Handsken, uldstrømpen som den har sovet med, da den var i pleje, blev smidt ud, da "Tøffe" den brunstige Han flyttede ind, men da de flyttede ud i de fri, lagde jeg begge dele foran boet næste morgen var uldsokken flyttet ind igen.
Nå, I kan nok se, det er svinene jeg brænder for, og dem har vi meget brug for, os,som er bange for at vi har fået dræbersnegle, og dem som har dem.
At lokke dem svinene er let dog ved jeg ikke, om det skulle have været tidligere på året, men I vil finde telefonnr. i kan ringe til på deres hjemmeside og I vil få en masse gode råd er jeg sikker på.
Held og lykke.
Vi
Prøv at gå på hjemmesiden for pindsvinevennerene.dk, der vil du få flere informationer.
Min have er fyldt med planter, buske, altså tæt, også græsplæne, men ikke så meget, grunden er på 900 m2. Her er der plads til alt
Skrevet af: Heidi Brandt, 15. juni 2006 kl. 20.15
Hej igen Anne og Helle
Der er lige en rettelse:
I 4. afsnit skriver jeg
"gifte mod svampe" der skal stå
"gifte mod snegle".
vh Heidi
Skrevet af: Lars Gottlieb, 20. juni 2007 kl. 16.33
Jeg har en meget stor have, der grænse op til skov og mark, med mange dræbersnegle. Jeg overvejer at investere i et sneglehegn rundt om hele haven. Er der mon nogen, der har praktisk erfaring med effekten af at etablere hegn omkring hele haven, og ikke bare et afgrænset område?
Med venlig hilsen
Lars G.
Skrevet af: Mette N. Jensen, 20. juni 2007 kl. 16.40
Vi har sat sneglehegn op. Ialt ca 150 meter hegn. Det virker rigtigt godt, sålænge man sørger for at hold græs og lign. nede omkring hegnet. I haven har vi et hold moskusænder til at udrydde sneglene. meget effektivt
Skrevet af: Hans Åge Pedersen, 20. juni 2007 kl. 20.15
Jeg har lige besøgt nogle som har mange dræbersnegle. De har sat et snegehegn op omkring urtesagerne. De har også drysset granulerede blå sneglekorn rundt om hegnet. Der ligger masser af forgåede sneglelig dér. De har ingen snegle i grøntsagerne. håp
Skrevet af: Helle, 20. juni 2007 kl. 22.01
Mit sneglehegn fungerer overhovedet ikke. Jeg har prøvet at smøre brun sæbe i knækket, efter råd herpå siden. Er rimeligt god til at få fjernet græs omkring det, men sneglene bliver ved med at dukke op.
Skrevet af: Jes Kroman, 24. juni 2007 kl. 22.44
Jeg bytter gerne sted med dig!
Var ude her til aften og på mine 1700 m2 slagtede jeg mindst 3000 snegle!
Skrevet af: Mette R, 25. juni 2007 kl. 10.42
Gad vide om den iberiske skovsnegl er lige så stor en plage i Spanien, eller om den måske har flere naturlige fjender der?
Storke, tyre, charterturister?
Skrevet af: Karna Maj, 25. juni 2007 kl. 10.48
Hej Helle
Har du overvejet, om du har dræbersnegle inden for hegnet. Bare et par enkelte kan jo lægge masser af snegleæg og dermed nye snegle.
Med venlig hilsen
Karna Maj
Skrevet af: Frida Nøddebo Nyrup, 25. juni 2007 kl. 11.48
Hej Helle og Karna Maj
Tænker at der må være en forklaring på at der er snegle indenfor hegnet. Lavede et lille forsøg sidste sommer: indhegnede 1 kvm bar jord med sneglegegn, og lukkede 10 snegle derind i bagende sol: de kæmpede bravt for at finde skjul, men kun 1 slap ud.
Venlig hilsen Frida
Skrevet af: Helle, 25. juni 2007 kl. 14.39
Der har sikkert været snegle inden for hegnet, da jeg satte det op, men jeg har fjernet og fjernet næsten dagligt sidste år og i år, så de burde vel snart være udrydet,men jeg tilfører jo kompost ogafklip fra haven, så der smutter måske et parstykker med der i ny og næ.
Skrevet af: Frida Nøddebo Nyrup, 26. juni 2007 kl. 9.21
Hej Helle
Ja det lyder mere forståeligt og der er ingen tvivl om at det virkelig kræver meget at få udryddet sneglene indenfor sneglehegnet. Har ikke selv noget hegn, da det vil være ret dyrt at indhegne mine 2000 kvm, men det må være vejen frem for mig er der nogen der har kendskab til billige sneglehegn? I disse våde tider samler jeg et par kilo hver dag, men kun i yderområder ud mod markerne og ind mod de naboer der ikke går så meget op i at samle. Jeg lægger så "sneglefælder" i form af afklip og plast, som de samles i. Lige for tiden lokker jeg med jordbær ellers går de efter det rigtige jordbærbed og med sneglenes 9 m i timen, må man være snedig for at holde dem ude.
Skrevet af: Erik Petersen, 26. juni 2007 kl. 18.59
Jeg ville håbe at man lige som med rotter kunne betale over skatte billetten og så få en ud og ligge gift da jeg ellers tror vi ikke kan holde dem på et stadie hvor man kan holde ud og være i sin have for mit vedkommende vil det koste et par tusinde at bekæmpe med gift og da jeg grænser op til marker er det et håbløst problem at løse alene
mvh
Erik
Skrevet af: Keld, 27. juni 2007 kl. 22.20
Snegle hegn er dyre
En tanke... Skotrender ligner meget, dog skal den skæres midt igennem men...!
Lavprisvvs.dk har nogle tilbud.
Skrevet af: Mette R, 27. juni 2007 kl. 22.30
Sneglehegn er dyrt ja, men jeg synes da ikke skotrender billigere tværtimod.
Desuden skal man også selv til at lave hjørnerne, og man ved reelt ikke, om det har samme effekt som specialhegnet...
Skrevet af: Line, 7. juli 2007 kl. 7.49
SNEGLEHEGN
Vi overvejer at sætte snegelehegn op ved de vigtigste bede. Enten som hele metal hegn eller som en metal "kant" øverst på selve højbedet, som et lavet af træ? Er der nogen, der har erfaringer med det?
Hvor stor skal vinklen øverst være? Hvor lang skal den sidste del af metallet være? Andre gode råd?
Mange tak for hjælpen!
Line i Vanløse
Skrevet af: Line, 7. juli 2007 kl. 7.51
SNEGLEHEGN
Vi overvejer at sætte snegelehegn op ved de vigtigste bede. Enten som hele metal hegn eller som en metal "kant" øverst på selve højbedet, som et lavet af træ? Er der nogen, der har erfaringer med det?
Hvor stor skal vinklen øverst være? Hvor lang skal den sidste del af metallet være? Andre gode råd?
Mange tak for hjælpen!
Line i Vanløse
Skrevet af: Frida Nøddebo Nyrup, 7. juli 2007 kl. 8.24
Det hegn jeg har lavet er ca 20 cm højt med en bukket vinkel på 55 grader og den sidste del af metallet er 78 cm. Tænker selv i at finde et billigere materiale har lige været væk nogle dage, og det betyder at jeg har samlet 5½ kilo store fuldvoksne snegle, som kommer ind fra en mark, og et par naboer, som ikke gør så meget i at samle. Tænker i at lave noget af stof spændt ud mellem små pinde/ stolper hvorpå der er trukket snore, som holder stoffet i den rette vinkel.
Skrevet af: Bettina, 14. juli 2007 kl. 19.58
Nu har jeg siddet og læst alle de fine forslag til sneglebekæmpelse igennem. Og det er meget fantasifuldt. Og uhyggeligt nogle gange. Jeg er ikke plaget særligt af disse kryb, specielt ikke efter jeg har lukket hullerne i mit brøndlåg i haven med sølvpapir. Jeg bryder mig egentligt ikke om at have sølvpapiret, men det har vist sig effektivt, da de hver aften krøb op fra brønden i hobetal. Jeg har en have på ca 40 kvm og ingen mulighed for at holde hverken ænder eller storke!
Skrevet af: Claus Mikkelsen, 30. juli 2007 kl. 20.31
Hej Alle Sneglehadere
Et lille hurtigt spørgsmål.
Hvor meget have har i Moskusandavlere tænker lidt på at jeg skal ha et par stykker der futter rundt i haven, det ville være hyggeligt.
Skrevet af: Natascha Og Natascha, 24. august 2007 kl. 10.06
Hvordan parre dræbersnegle sig eneligt?
Skrevet af: Fiora, 25. august 2007 kl. 13.16
Jeg har også købt et dyrt sneglehegn. Spørgsmålet er om så, om det skal holde sneglene ude eller inde...
Jorden er meget løs og muldet. Så jeg spekulerer på, om de kan grave sig ind under hegnet.
Skrevet af: Anonym bruger 1, 25. august 2007 kl. 13.42
Hej Natascha.
Snegle er hermafroditter. Det vil sige, de kan befrugte hinanden og lægge æg begge to. Det gør en bekæmpelse ekstra vanskelig, da man ikke kan satse på at bekæmpe halvdelen (hanner eller hunner), som man gør med visse insekter, men skal have fat i dem allesammen.
Mvh. hp
Skrevet af: Flemming Schreiber Pedersen, Hårby, Skanderborg, 25. august 2007 kl. 17.02
"Mine" frøer er nu så store, at de burde fremvises i Zoologisk Have.
Hvis altså ikke de fortsat ska'' "passe deres arbejde" hjælpe mig med at holde sneglebestanden nede!
Pas godt på frøerne: lav et par våde eller fugtige hjørner i haven og flyt dem nænsomt, når I ska'' slå græs. De er vore venner!
Hilsen,
Flemming.
Skrevet af: Anonym bruger 1, 25. august 2007 kl. 17.44
Hej Flemming.
Det lyder meget interessant, det du skriver om frøer og snegle. Har du en begrundet formodning om, at frøerne æder sneglene i større stil?
Jeg oplever noget her på min ejendom, som godt kunne tyde på, at frøer og tudser tager flere end man lige umiddelbart tror. Hvis det er rigtigt, har vi en naturlig forbundsfælle, som har været efterlyst, i kampen mod sneglene. Om det så kan bruges i parcelhusområder, er jo nok et spørgsmål (trafik, for meget orden, for få ynglesteder, o.a.)
Mvh. Hans
Skrevet af: Flemming Schreiber Pedersen, Hårby, Skanderborg, 25. august 2007 kl. 18.26
Hallo Hans.
Ja, jeg har snakket med Thomas Secher, leder af Naturhistorisk Museum i Århus; han har osse gjort erfaringer med frøer og tudser, si'r han.
Jeg har netop meddelt ham mit seneste "fund"; jeg bad ham gi'' et par go'e råd til "pleje" af frøerne, så nu får vi se, hva'' fagmanden si'r!
Jeg ka'' jo få ham til at skrive her på "HAVENYT"s
side.
"Mine" padder er SÅ store, hvor jeg hidtil kun har bemærket nogen ganske anderledes amå fyre, sååå.!
Thomas mener, at naturen over en kortere årrække selv bringer balance, som det jo er sket altid gennem historien.
Vi ka'' følge "slagets gang", ikke!?
Hilsen og go' week-end derovre.
Flemming.
Skrevet af: Brian Krause, 25. august 2007 kl. 21.36
For et par dage siden tænkte jeg, at når nu alle går og snakker om "dræbersnegle", så måtte jeg vel hellere tage og finde ud af, om vi også har sådan nogle.
Vi har og har altid haft en del forskellige slags snegle både med og uden hus. Ikke at vi har været generet af snegle til nu, men almindelig nysgerrighed gjorde, at jeg gerne ville vide, hvilke slags, det nu er, vi har.
Derfor var jeg da også noget overrasket over at finde ud af, at vi faktisk har ibiriske skovsnegle.
Hidtil har vi nu ikke lagt særligt mærke til dem. MEN én ting har jeg flere gange studset over i løbet af forår og sommer. Vi har haft usædvanligt mange skrubtudser i haven i år, og lidt frøer også. Selv i den lange tørre periode havde vi mange tudser.
Der kan sagtens være en sammenhæng. Måske har vi "dræbertudser" i haven. Se evt. billeder og læs mere her: www.gourmethaven.dk/artikel/vis.php?id=194
Mvh
Brian
Skrevet af: Flemming Schreiber Pedersen, Hårby, Skanderborg, 25. august 2007 kl. 22.40
Hallo Brian.
Osse du har opdaget det sælsomme, at tudser og frøer efter alle solemærker at dømme har taget kampen op.
Bare mange ville gi'' naturen selv en chance for at løse det opståede snegleproblem, så vi ka'' bli'e fri for at sprede gift i vore haver, som mange synes at gribe til!
Selv om vi ikke bryder os om for mange snegle i haven, så bør vi da for pokker ikke la' dem lide en langsom giftdød.
Hilsen,
Flemming.
Skrevet af: Anonym bruger 1, 25. august 2007 kl. 23.38
Hej Flemming og Brian.
Jeg tror, vi har fat i noget her, som det er godt kommer mere frem.
Som jeg oplever det her,hvor jeg bor:
På et areal ud til stranden med strandeng,småplantninger, enkelte vandhuller og brak, vil tudserne ikke være. Der er okker i vandet, og det kan ske, at der går saltvand ind. Her trives sneglene og forekommer i meget stort tal.
Længere inde på land, og i min egen have, hvor der max er 200m mellem moser og vandhuller, og hvor jeg hver sommer oplever et mylder af små tudser, når haletudserne går på land, har jeg aldrig truffet iberiske snegle. Jeg har masser af vinbjergsnegle og andre med hus, men ingen nøgne. Afstanden mellem de to områder er ikke 100m.
Jeg troede engang, at krager og de store måger ville være interesserede i sneglene, men det er de ikke, selv om sneglene er fremme et par timer inden fuglene går i seng.
Det kunne være interessant at høre om der er andre rundt omkring, der har gjort nogle iagttagelser.
For mig at se ligner det et civilisationsproblem.
Mvh. Hans
Skrevet af: Flemming Schreiber Pedersen, Hårby, Skanderborg, 26. august 2007 kl. 0.38
Det hævdes, at Vinbjergsneglen osse ka' "ordne" den "fremmede".
Jeg har selv en del Vinbjergsnegle i haven.
Flemming
Skrevet af: A.M. Lønbæk Planteskole, 26. august 2007 kl. 9.38
Hej
Vi har mose,sø,eng,brak og en nabo,der intet foretager sig mod sneglene. Vi har tusindvis af tudser og frøer overalt,en del vinbjergsnegle og pindsvin, men de kan ikke hamle op mod dræberen, som kan finde på at spise unge vinbjergsnegle.Som en sidegevinst har den spist alle orkideerne i engen!
Den eneste bekæmpelse vi har er jernforbindelsen Ferramol o.lig.som ikke er en gift og kun tiltrækker nøgensnegle. Om den dør en langsom død kan man diskutere, for de andre æder den inden.
Anne Marie
Skrevet af: Flemming Schreiber Pedersen, Hårby, Skanderborg, 26. august 2007 kl. 10.42
Bare vi ku'' kalde et par bio-/zoologer op, så vi ku'' få en vurdering af, hvorfor situationen ser forskellig ud fra sted til sted!
Om det, at tudser, frøer og pindsvin det ene sted mæsker sig i snegle, mens de andre steder ikke rører dem, måske ka'' ha'' noget at gøre med, hva'' sneglene selv spiser og, hvordan de derfor så "smager" i munden og maven på en tudse, det er sådan noget, som en lægmand ka'' fabulere om, men en fagmand VED noget om, så:
Kom frem, I fagfolk!
Hilsen og go' søndag,
Flemming.
Skrevet af: A.M. Lønbæk Planteskole, 26. august 2007 kl. 21.42
Vi prøver at råbe dem op på fugleognatur,men der ved videnskabsfolk ikke mere end vi alm.gør,så sneglen har åbenbart taget videnskaben på sengen.
Ingen har forsket i dens levevis endnu! Utroligt som de har sovet i timen. Man har lige i denne uge holdt et møde om den, med deltagelse af de grønne organisationer, så til okt.vil man komme med en konklusion! Så de erfaringer her på siden er præcis lige så gode som ''eksperternes'', som for et år siden påstod at sneglene kun var et problem for haveejere.
Anne Marie
Skrevet af: Flemming Schreiber Pedersen, Hårby, Skanderborg, 27. august 2007 kl. 8.38
Jeg har opfordret Thomas Secher leder af Naturhistorisk Museum i Århus til at delta'' i diskussionen. Som jeg vist tidligere har nævnt, har han osse haft positive erfaringer med tudser og frøer som "medhjælpere" i sneglebekæmpelsen.
Og på museet, som jo er tilknyttet Universitetet, er forskning i netop problemer af den art, som vi snakker om, en naturlig disciplin.
Holdbare prognoser for, HVORDAN naturen selv ka''/vil komme til at bidrage til at regulere sneglebestanden, er det nok svært at ryste ud af ærmet, og hva' VI brugere af naturen ser som en løsning på VORT problem, har sikkert endnu længere udsigter.
Hilsen,
Flemming.
Skrevet af: Brian Krause, 30. august 2007 kl. 22.58
Hmmm...
Det kunne godt se ud som tingene alligevel ikke er helt i balance her i haven mere.
Nu plejer jeg jo ikke sådan rende rundt i haven om aftenen med pandelampe på, men det er jeg begyndt med.
For en uge siden skulle jeg anstrenge mig vældigt for at finde 10 "dræbersnegle". Men nu har jeg lige været ude og hakke 132 snegle over.
Jeg undrer mig over, at de alle er voksne eller næsten voksne. Det får mig til at tro, at de indvandrer og ikke er født (udklækket) her.
Hvis det her fortsætter, er der ingen chance for at tudserne kan klare sagen alene de vil gå til af forstoppelse.
Jeg må se, om jeg kan finde ud af, hvor de kommer fra...
Skrevet af: Fiora, 1. september 2007 kl. 12.05
Jeg har også både masser af frøer og masser af dræbersnegle.
Jeg ved selvfølgelig ikke, hvor mange dræbersnegle jeg ville have haft, hvis frøerne ikke var der.
Ferramol har jeg også forsøgt, men jeg syntes altså kun, at det er agersnegle, der spiser det. Er der andre der har held med Ferramol?
Et andet problem med Ferramol, er al den regn vi har haft. Kornene bliver opløst.
Skrevet af: Linda Ziegler, 3. september 2007 kl. 23.46
Jeg er ikke erfaren ti snegle-ved faktisk ikke rigtig hvordan dræbersneglen ser ud-synes der er er mange forklaringer og billeder-ligner for alle andre "husløse" snegle. Hvordan finder I ud af at de er i jeres haver: spiser de alle blomster mv. eller er alle "husløse" snegle under mistanke?
Skrevet af: Linda Ziegler, 3. september 2007 kl. 23.55
Jeg er ikke erfaren med snegle-ved faktisk ikke rigtig hvordan dræbersneglen ser ud-synes der er mange forklaringer og billeder-ligner alle andre "husløse" snegle. Hvordan finder I ud af at de er i jeres haver: spiser de alle blomster mv. eller er alle "husløse" snegle under mistanke? Ja undskyld- retter lige nogle fejl ;-)
Skrevet af: Lillian, 4. september 2007 kl. 18.51
Jeg vil sige at hvis man har dræbersnegle í sin have er man ikke i tvivl! Så er det ikke en enkelt snegl man ser med flere dage imellem, så er det måske 3050 snegle ved en tur på græsplænen (særlig efter græsslåning?)
Jeg har brugt Ferramol og jeg synes det virker godt. Selv om det har regnet utrolig meget så virker det i omkring 6 uger (det står på pakken). Jeg har strøet det ud vel omkring 3 gange her i sommer. Alligevel ser vi da snegle tidligt om morgenen, men de får en tur med spaden!
Inden jeg startede med Ferramol nåede de at æde rigtig meget at mine planter desværre ser det ud til at de ikke kan lide skvalderkål.
Eneste ulempe er at Ferramol er så dyrt, men hellere det end alle de ækle snegle.
Skrevet af: Brian Krause, 10. september 2007 kl. 22.48
Jeg er ikke helt enig med Lilian. Det er ikke altid tydeligt, at man har dræbersnegle. Jeg har i løbet af de seneste uger "nakket" ca. 1000 ibiriske skovsnegle.
Men det er sket aften og tidlig morgen, for om dagen, skal man se temmelig godt efter for at finde nogen.
Linda, hvis du er i tvivl om, hvordan de ser ud, er der nogle billeder her: www.gourmethaven.dk/artikel/vis.php?id=194 og du kan bruge sneglenøglen på www.skovognatur.dk/Emne/Naturbeskyttelse/invasivearter/Dyrearter/Iberisk/Sneglenoegle/ til at finde ud af, om det er sådan nogle, du har. Nøglen er ret præcis. Bemærk, at det sagtens kan være dræbersnegle, selvom det ikke vrimler med dem (endnu).
Skrevet af: Linda Ziegler, 10. september 2007 kl. 23.02
Tak til dig Brian. Indlægget i "gourmethaven" var især rigtig god vejledning. Nu vil jeg prøve at gå på jagt i haven tidlig morgen. Men jeg håber da ikke jeg har nogen særlig men måske holder jeg dem også nede pga. virkelig mange tudser som jeg passer meget på ved havebasin og i have og drivhus.
Skrevet af: Linda Ziegler, 10. september 2007 kl. 23.13
Sidder faktisk lige og tænker på venner hvor vi tidligere boede der havde mange problemer med den Ibiriske skovsnegl de fik først problemet efter at naboen havde købt en masse hegnsplanter fra fjerntliggende egn (kan desværre ikke huske hvor) Efter de havde plantet deres hegn gik det helt galt. Måske vi selv er med til at sprede deres æg når vi køber/bytter planter måske det er derfor de breder sig så hurtigt? Måske man ikke kun skal forhøre sig om stauder mv. har stået i skvalderkål eller kvikgræs men måske snarere om der findes dræbersnegle...? Hvad tror I?
Skrevet af: Brian Krause, 18. september 2007 kl. 23.33
Hvis man køber planter fra et område med dræbersnegle, bør man skylle rødderne rene for jord.
Det er meget nemt at opdage æggene, der er 34 mm store. Se evt. her, hvordan de ser ud: www.gourmethaven.dk/artikel/vis.php?id=199
Skrevet af: Mogens., 28. oktober 2007 kl. 17.25
Det holder ikke helt stik at vinbjergsnegle æder dræbersnegle, jeg har masser af begge slags.
Skrevet af: Heidi Brandt, 28. oktober 2007 kl. 19.10
Det er nu I skal se efter æggene, eller helt små eksemplarer af sneglen. Hvis I har drivhus og har stadig plantesække stående, så kig i sækkekanten, der ligger sikkert en del æg. Også under kapilarkassen. Her skal I nok være forsigtig, da skrubtusserne har gravet sig ned under kassen. Kig under potter, sten, brædder. Jo flere æg i finder nu, jo færre snegle vil I have til næste år. God jagt.
Skrevet af: Karna Maj, 29. oktober 2007 kl. 14.55
Kære Mogens Elgum
Det kan udmærket være tilfældet, at vinbjergsneglene æder dræbersneglens æg, selv om du har masser af begge slags.
Måske havde du fire gange så mange dræbersnegle, hvis du ikke havde masser af vinbjergsnegle. De har måske indstillet sig i en ligevægt.
Med venlig hilsen
Karna Maj
Skrevet af: Holger Pedersen, 4. april 2008 kl. 19.20
Nu er det vist på tide, at sende et indlæg ang. dræbersnegle. Jeg har for en del år siden været voldsomt plaget af ''Nøgensnegle'', som dræbersneglen tilhører. Det klarede jeg dengang, ved at "bade" sneglene i nematodeopløsning (købt hos:www.nyttedyr.dk), jeg har siden da ikke været plaget i mange år, af nøgensnegle. Min genbo var sidste år voldsomt plaget af dræbersnegle, vi købte en portion nematoder, hos ovennævnte, og fulgte brugsanvisningen fra Helge Petersen. Der er i år ingen dræbersnegle at se i deres have. Jeg faldt i går over Mogens Elgum's indlæg (ham kender jeg fra vores soldatertid), og har derfor sendt ham en større ''smøre'' ang. dræbersnegle/nematoder, så der kommer nok et indlæg fra ham. Ellers så klik jer ind på www.nyttedyr.dk, bestil nematoder mod snegle, til venstre på siden, og gør som der står på den medsendte brugervejledning fra Helge Petersen, så skal det nok gå.
Venlig hilsen Holger Pedersen (hope@post.tele.dk)
Skrevet af: K Wetter, 13. juli 2011 kl. 9.42
Martin Petersen: Det er lang fra altid en god idé bare at kaste om sig med salt i haven. Mange planter kan ikke tåle salt og du risikerer derfor at dræbe dine egne planter
Jeg har i stedet valgt at bruge et snegle dræber middel, som jeg er blevet anbefalet af en ven med grønne fingre: www.bayergarden.dk/da/produkter/insektsmidler_til_planter/Smartbayt_mod_snegle.html
Vi har ingen snegle haft de sidste 2 år og næsten endnu mere vigtigt: det har ikke været nødvendigt at fjerne døde snegle ;)
Skrevet af: Jesper N., 13. juli 2011 kl. 14.41
Neejj, det er da noget sludder, Karna. Du kan da ikke bare påstå at det virker, og at Mogens ville have fire gangen så mange, hvis han ikke havde vinbjergsnegle i haven.
Den påstand er noget " hvis og hvis min r.. er spids"
Jeg selv bruger en spade, til at hugge dem over med. bagefter får de lige en gang vejsalt, så evt andre som vil æde dem også død. Det virker....... og skidt med græset bliver lidt plettet, og gror det ikke så længe.
oUo
Skrevet af: Eivin Knidsen, 13. juli 2011 kl. 17.03
Det siges, at de kjære pindsvin maate være i stand til at holde bestanden af dræbersnegle nede. Man kan gøre forholdene gode for pindsvinene ved at lade grenebunker liggende, som de da derved kan finde bo i.
Mvh Eivin (^_^)
Skrevet af: Karna Maj, 14. juli 2011 kl. 2.12
Hej Jesper
Bemærk, at min sætning indledes med ordet Måske. Det er den slags ord, der fortæller, at her er man ude i en antagelse og noget usikkert. Det er den måde at man diskuterer evt. årsagssammenhænge på - en vigtig ting i en havedebat.
I øvrigt synes jeg ikke at du skal anbefale at bruge vejsalt på havejord. De fleste haveejer foretrækker fremover at kunne dyrke planter i havens jord.
Med venlig hilsen
Karna
Skrevet af: Jesper N., 14. juli 2011 kl. 10.54
Formådninger, gisninger, antagelser........hvis, måske og muligvis, så er det sku´ da nemt at kalde sig ekspert med sådanne ordvendinger!!!
I øvrigt er der ikke andre haveejer, som skal dyrke noget på MIN jord.
oUo
Skrevet af: Tom Andersen, 17. juli 2011 kl. 23.20
Hej Jesper
Jeg tror blot, at Karna vil advare dig om, at du ved at bruge salt risikerer ikke at kunne dyrke DIN jord.
Jeg klipper i denne (våde) tid 100 - 300 snegle med saks og skulle jeg komme salt på efterfølgende (hvorfor dog?) ville jeg få et problem med at dyrke min køkkenhave - og med min fritid :-D
Skrevet af: Lizette Hansen, 20. juli 2011 kl. 0.36
Vandrer dræbersneglen?? De findes i vores lille by i forskellige haver, på forskellige tidspunkter, det ligesom en skrå streg igennem byen. På et tidspunkt ligger der en masse på vejen som er kørt over. Nå men jeg har kun fjernet få af dem de sidste år og har ikke været generet, kun at de er ulækre at se på. Men her til aften skulle jeg klippe mine kartofler ned og de står op ad hækken til naboen. Der lå lidt hækkeafklip som de åbentbart var helt vilde med, 100 vis var på vej ind i min have. Jeg samlede og samlede alt jeg kunne. Der kom pludselig en lille frø/tudse på en 2-3 cm hoppende, dem har vi ellers ikke haft i haven. De plejer at være ved gadekæret ca. 200 meter væk. I mens jeg beundrer den, og siger til min Dansk/svenske gårdhund...ej se en lille sød en... haps siger det og hunden har ædt den, ad siger jeg bare. Hvad tænker den dog på og nu skriver i her den kunne udrydde min dræber snegle. Den jagter sikkert også pindsvin, hunden altså, så måske skal hunden ud. Nej det skal den ikke den tager nemlig også rotter, men altså ikke dræbersnegle. Men jeg tænker bare, det jo ikke normalt at jeg er ude i haven kl. 10 halv 11 om aftenen og ser disse snegle, måske er de der hver aften og spiser ikke andet end mit ukrudt. Gift er bandlyst her, tænk dog på hvor stor skade det kan gøre ved vores jord at 2,5 mill mennesker speder gift ud, lad dog naturen klare det og høst de grønsager der overlever. I kan bare have noget mere ukrudt ligesom mig så bliver skaden altså ikke så stor. Der ligger tit en dræbersnegl under salaten når jeg hiver et hoved op, men den har da ikke spist det hele. Tænk jer nu godt om, hvad er vigtigst, at jeres haver er perfekte eller om vi efterlader en sund jord til vores børn!!!
Skrevet af: Michael Jensen, 20. juli 2011 kl. 12.34
Slettet af administrator 20. juli 2011 kl. 23.49.
Skrevet af: Michael Jensen, 20. juli 2011 kl. 12.38
Slettet af administrator 20. juli 2011 kl. 23.49.
Skrevet af: Karna Maj, 20. juli 2011 kl. 23.59
Hej Jesper
I indlæg 97 skriver du, at der ikke er andre, som skal dyrke noget på DIN jord.
Det er jo netop humlen i hele vores diskussion om hvilke midler, vi skal bruge for at bekæmpe bl.a. dræbersnegle på dansk muld. Der er intet, som er din jord, det er vore efterkommeres jord. Og vi skal selvfølgelig efterlade den i en så god en tilstand som mulig. Og det gør vi ved at dyrke så miljøvenligt som muligt.
I øvrigt er jeg ikke ekspert i at bekæmpe dræbersnegle, men jeg er god til at tænke mig om i forhold til at dyrke min have på en miljøvenlig måde.
Med venlig hilsen
Karna
Skrevet af: Eivin Knidsen, 21. juli 2011 kl. 8.53
Deri kunne jeg meget vel være enig. Kjære venner. Tænk nu paa, hvor lang tid i menneskets historie, man har klaret sig uden at skulle gøre nytte af kemi med videre. Naturen har altsaa ej godt af det.
Mvh Eivin (^_^)
Skrevet af: Kurt S., 12. september 2015 kl. 14.57
Jeg har moskusænder og høns. Det virker. Ænder spiser både store og små snegle. Hønsene spiser de mindre 4 cm og nedefter samt æggene som de kradser ud af jorden. Begge nyttedyr er utættelige. Ps. Ænderne spiser altså ikke planterne i urtehaven. Vil sige at andrikken er mest effektiv.
Skrevet af: Tom Andersen, 12. september 2015 kl. 17.52
Har du ikke et billede af køkkenhaven, hvor ænder har gået siden foråret?
Skrevet af: Anja Egeriis, 13. september 2015 kl. 10.00
Hvis jeg havde pladsen, lavede jeg en andeløbegård hele vejen rundt om min have :) Har læst om nogen, der gjorde det, og det virker jo nærmest på samme måde som en voldgrav gjorde i gamle dage i forhold til at holde ubudne gæster ude...
Skrevet af: Tine Horsum, 13. september 2015 kl. 18.46
Det er ækelt at læse om salt og salmiakspiritus (som man for mange år siden brugte på ål). Sneglene skal aflives humant, dvs hurtigt og smertefrit. Selv klipper jeg dem, da jeg har det super UFF med at samle og hælde kogende vand på.
Man skal klippe med en skarp saks/spade lige bag åndehullet men stadig indenfor det "glatte område" på oversiden. Lader man dem ligge, kan man nakke flere. Om aftenen/tidlig morgen.
Efter min erfaring ligger dræbersnegle oftest nær/ved planter, ofte gemt i vissent løv/rådne grene.
Det kan være høns æder de små- men enten æder de eller dræbersneglene små vinbjerg- og havesnegle. Vi har ikke mange af dem i år.
Vi har overvejet løbeænder, men det er for besværligt, ænder og gæs skal kunne bade, og pga fugleinfluenza er der nogen besværlige regler.
Mvh
Tine- der har katte. Og de er fame klamme- når sneglene er krøbet over dem,
Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.