Forum

Vedr. salt og eddike mod ukrudt

  Skriv nyt svar | Rapportér

Skrevet af: Anonym bruger, 28. maj 2002 kl. 21.39

Jeg læste lige de lidt krasse kommentarer Vedr. salt og eddike mod ukrudt. Men prøv selv med almindelig eddike mod nyspiret ukrudt. Det virker ganske fortræffeligt. Der skal blot være tørvejr 1–2 dage efter behandlingen. Hundeurin virker i øvrigt også, uden at det er en gang økologisk overtro.

Med venlig hilsen
Peter Mortensen

1 af 14 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Morten Unmack Larsen, 31. maj 2002 kl. 22.28

Vedr. salt og eddike mod ukrudt.

Til Peter Mortensens forsvar for brug af
ovennævnte midler mod ukrudt er der kun
én ting at sige:
Disse midler kan sidestilles med den
syreregn vi dagligt udsættes for og hvor
vi er så heldige at have kalk i under–
grunden. Hvorfor så ikke bruge salt– eller
eddikesyre,det må jo virke langt bedre.?

Vi er vel alle efterhånden blevet enige
om at syre(regn) er af det onde og de
naturlige omsætningsmekanismer og skuffe–
jern med knofedt er af det gode?

grunden

2 af 14 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jette Frederiksen, 5. juni 2003 kl. 16.42

Vedr. eddike mod ukrudt:

Hvis alternativet er Round-up og ikke knofedt og skuffejern, så må eddike vel trods alt være at foretrække!

Jette Frederiksen

3 af 14 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Karna Maj, 5. juni 2003 kl. 23.21

Jeg er nu af den mening, at både eddike og Roundup ikke bør bruges ude i haven. Hvorfor i alverden bruge kemiske stoffer, når hakkejernet nu er opfundet. Det tager mindst lige så lang tid. Og eddiken går jo videre ned i jorden og påvirker smådyr, mikroorganismer og jordens pH-værdi.

4 af 14 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Anja Henriksen, 29. juni 2003 kl. 0.40

Der må da være et rimeligt alternativ til hakkejernet?

Lad os sige, at jeg i afmagt tyede til Round-up. Var det så ikke trods alt bedre at bruge salt/eddike?

Lad os dog se "problemet" i øjnene,- vi er mange, som ikke orker at bruge fritiden med et hakkejern flere timer dagligt.

5 af 14 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Henrik Ahlmann, 29. juni 2003 kl. 9.49

Salt i form af natriumklorid som ukrudtsmiddel er langt fra en god idé, og IKKE bedre end glyphosat. Saltet, der ikke nedbrydes, siver med tiden ned i sårbare grundvandsreservoirer, der i forvejen flere steder er truet med forurening af indtrængende havvand. Det er et stort miljøproblem. Ved at opfordre til brug af salt her på havenyt, kan tusinder af haveejere pludselig mene, at deres lille bidrag ikke vil skade, da det er så lidt de bruger. Hvorfor mon man kommunalt forsøger sig med brug af fortyndet saltvand frem for direkte saltning og mange steder anvender grus? hvorfor mon vejtræer og vegetation langs mange veje er mærket af saltsakder?

Al brug af giftige stoffer er udtryk for ansvarsløshed overfor vores fælles ressourcer og miljø, når man har givet fallit med lugejern, korrekt timing af indsatsen forår og efterår samt mangelfuld brug af bunddækkeplanter. Selv mellem fliser og sten kan pladsen optages af trædebregne, mosser og lavtvoksende, duftende timian.

Lad os dog se problemet i øjenene, at den eneste grund til at folketinget ikke kan forbyde uddannede folk i at hælde gift på jorden, er, at EU har dømt det konkurrenceforvridene. Selv den borgerlige regering erkender problemet med folk der vil hælde gift ud, og er nu på vej med tiltag, der skal nedsætte brugen af gifte dramatisk.

6 af 14 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Henrik Ahlmann, 29. juni 2003 kl. 12.48

Rettelse til ovenstående: Lad os dog se problemet i øjenene, at den eneste grund til at folketinget ikke kan forbyde IKEK uddannede folk i at hælde gift på jorden, er, at EU har dømt det konkurrenceforvridene. Selv den borgerlige regering erkender problemet med folk der vil hælde gift ud, og er nu på vej med tiltag, der skal nedsætte brugen af gifte drastisk.

7 af 14 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Mag, 1. maj 2007 kl. 13.47

Jeg er meget enig med henrik Ahlmann. At bruge gift er noget svineri i en have og ja edikke og salt er også gift der. Hvis du ikke kan overskue at nyde solen i haven anden end fra en lænestol så skulle du ikke have en have eller også skulle du få anlagt dig en have der ikke kræver noget hvilket også er utrolig nemt. Eks. en ordenlig græsplæne, stenlagt terrasse og evt. et par små bede med granitskærver i. Slå græsset og fiks bede og terresse med en ukrudtsbrænder. så skåner du dig selv og din familie.

Håber der er flere der også mener at vores efterfølgere også skal kunne få ret vand i hanen.

8 af 14 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Hans Åge Pedersen, 1. maj 2007 kl. 20.35

Nu er jeg igen i tvivl, skal vi finde ud af anden måde at sylte og marinere på, når vi skal undlade eddike og salt overalt. Hvad snakker I om? Hvor befinder I jer? Kom med en god formådenhed. håp

9 af 14 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Sus Skovgaard, 2. maj 2007 kl. 12.31

Ja en ukrudtsbrænder det er da lige sagen...glemmer du at denne bruger GAS...som skal på miljøforurenende beholdere...der er malet med meget giftg miljøforurende maling?

Så tag du hellere fat i eddiken istedet...desuden skal der ikke bruges ret meget.

Salt er ikke så godt for haven/naturen MEN dem der bor tæt på havet ved osse (især hvis de har fliser og planter der er sarte verfor salt) at havgus er FULD af salt...og denne havgus vælter ind over landet og alligevel er der grønne områder langs havet...

Det findes allerede i Naturen og sammenlignet med naturen selv og alle de fine veje der skal holdes is/sne-fri gør det vist ikke den store foreskel om Fru. Jensen smidder 20 tsk. fulde køkkensalt ud på mælkebøtter eller tidsler en gang om året i hendes have...

Og de par L. eddike der går ud i naturen på jagt efter krut er vel intet imod de ca. 10 L der fyres af i håndvasken pr. hustand hvert eneste år...

Det der virkelig tæller for den private forbruger er nok mere : Hvilken bil har du hvis du har en? husker du at slukke lyset når du ikke bruger det? har du et miljøvenligt vamesystem i dit hus? Er dit hus ordenligt issoleret så dit varmeforbrug er minimalt? Brænder du haveaffald af eller gemmer du det et afsidigt sted i haven? Bruger du unødige mængder rengøringsmidler i hjemmet?pøser du hår spray og andre sager ud over dig selv hver dag? genbruger du? osv osv osv man kan jo blive ved.

Ja vi skal passe på vores natur og spare hvor vi kan...

Round up er ikke lige sagen men et fornuftigt alternativ til dette hvis man ikke kan nå eller holde til lugningen må blive eddike...

Tror i øvrigt mine 20 høns forurener mere på en uge end ½ L eddike, det samme med mine heste.

hva bruger i egentligt til afkalkning af kaffemaskinen?

i køber måske bare en ny?

Tror det er vigtigere at gå sit hjem igennem og kigge lidt på de rengøringsmidler der står rundt omkring samt ens vaskepulver og skyldemiddel...

Kigge på ens elektriske ting...bruger i eldrevet hækklipper? hvorfor ikke bruge en hæksaks? bruger i en alm. grensav eller er denne osse elektrisk? motordrevet eller manuel plæneklipper?

Når der skal hakkes løg til feks. danske dæller bruger i så noget elektrisk?

og i griller velsagtens heller aldrig?

lige en tanke mere herfra...tror i øvrigt at det redskab i bruger til at luge med (medmindre der er en flintesten på en gammel birkegren) har forurenet MERE i productionen af dette end en flaske eddike med lidt citron.

tænk over hverdagshandlinger istedet. Tænk før du køber ind, tænk over hvilket product du tager med dig hjem. og lad da bilen stå og tag cyklen hvis du bare skal lige rundt om hjørnet...undgå brug af opløsningsmidler i feks. træbehandlings producter.(vi skal vel alle male vores vinduer engang imellem tænk da over hvilken maling du køber med dig hjem) det samme gælder maling til stuerne...tænk for du køber.

undgå brug af terpentin osv.

10 af 14 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Karna Maj, 3. maj 2007 kl. 1.05

Kære Frøken Eddike

Hvorfor vil du ikke lægge navn til dit glimrende indlæg. Det er rigtigt, at vi skal tænke over alt det, vi bruger i hverdagen og forsøge at forurene så lidt som muligt.

Jeg forstår bare ikke hvorfor du så lige absolut går ind for at hælde bare lidt eddike og salt ud på jorden, når det ikke er nødvendigt.

Med venlig hilsen
Karna Maj

11 af 14 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Søren S Duun, 17. november 2007 kl. 18.13

Sprøjt ukrudt med eddike
Nogle hjemme-gartnere bruger allerede eddike som et ukrudtsmiddel, og nogle planteskoler sælger eddike-pesticider. Men ingen har testet det videnskabeligt indtil nu.

ARS's videnskabsmænd (Agricultural Research Service (Landbrugs Forskning Service)) fremsætter det første videnskabelige bevis på, at det måske er en potentiel ukrudtsbekæmper der er billig og sikker for miljøet – perfekt til økologiske landmænd.

ARS's forskere Jay Radhakrishan, John R. Tealsdale og Ben Coffman fra Beltsville, Md., testede eddike på ældre/større ukrudt – almindelig hvid gåsefod, kæmpe rævehale, kinajute, top-amarant og canadisk tidsel – i drivhuse og ved studier i marken.

De sprøjtede ukrudtet ved håndkraft med forskellige opløsninger af eddike, og sørgede for at dække bladende ens. Forskerne fandt ud af, at koncentrationer på 5 og 10 procent slog ukrudtet ihjel i løbet af de første to uger. Andre planter krævede højere koncentrationer af eddike, for at slå dem ihjel. Af de højere eddikekoncentrationer, var der en sandsynlighed på 85–100 procent for, at de kunne slå alle de forskellige størrelser ukrudt ihjel. En flaske husholdningseddike har en koncentration på ca. 5 procent.

Canadisk tidsel, en af de mest hårdnakkede ukrudtstyper i verden, viste sig at være den mest påvirkelige; opløsningen på 5 procent havde 100%'s chance for at slå dens tilbagevendende vækst ihjel. Opløsningen på 20 procent kan gøre dette på to timer.

Pletvis sprøjtning på kornmarker med 20% eddike slog 80–100% af ukrudtet ihjel uden at skade kornene, men forskerne lagde vægt på behovet for mere forskning. Hvis eddiken blev sprøjtet over hele marken, vil det koste omkring 65 dollars (338,88 kr.) per ca. 0,4 hektar. Hvis det kun blev anvendt til lokale ukrudts befængtheder, som for eksempel at, det forekom i rækkerne af afgrøder efter dyrkningen, vil det måske kun koste omkring 20–30 dollars (104,27–156,41 kr.)
Forskerne brugte kun eddike der var lavet af frugt eller korn, så det kan være i overensstemmelse med de økologiske landmænds standarder.

ARS er den amerikanske landbrugsafdelings chef videnskabelige forsknings organisation.

12 af 14 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Liv Følling, 28. april 2008 kl. 20.34

Hjertens enig i de mange innlegg om alt som forurenser mer enn eddik til ugress (=ukrudt) i haven, men hvorfor bruke det som argument for å bruke det i haven? Det er da bare en lang lang liste overa lt annet man også skal være oppmerksom på. Men jeg komme rnok til å bruke det enkelte ganger, tenk på oss som begynner å få slitte knær osv, det er sunt med litt muskelbruk i haven men akkureat, luke... alt befinner seg jo nede på bakken! Da kan de tkomme godt med å kunne helle litt gift på det verste. Men bare helt nødvednig.

Forøvrig... jeg har stor glede a vå bruke eddikoppløsning på en svamp og stryke over malt gjerde og tremøbler som er grønne og nedgrodd av mose/alger/svartsopp som vi sier. På trekledningen på huset er det mye mindre og jeg bruker det også litt der. Det får tørke på stedet og alt grønt forsvinner. Er det forurensende for jorden tro? Regnet tar vel med seg en del men jeg merke rikke at ugress under dør, tvert imot frosig og altfor stort!

13 af 14 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Erik Mortensen, 10. maj 2008 kl. 6.53

Jeg har med stor interesse læst alt skriveriet om ukrudt og eddike.

Hvis man søger om emnet på Google kan man faktisk finde en anbefaling af eddikesyren på Ishøj Kommunes hjemmeside "Grønne råd til haven" www.ishoj.dk/hjemmeside/default.asp?id=5620

Lidt underligt at sætte på som grønt råd når det ikke er lovligt...

Meeen jeg tror alligevel jeg skal teste det, et godt råd fra en teknik- og miljøforvaltning kan da umuligt være forkert...? ;-)

14 af 14 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Liv Følling, 11. maj 2008 kl. 16.45

Sto det noe i denne forskningen om hvilke mengder man sprøytet på den enkelte plante?

Det skal vel sprøytes på bladene? Eller på jorden=roten?

Jeg bruker 34% eddiksyre tynnet ned til 5 eller mindre og heller LITT, dvs et par spiseskjeer eller mindre, midt i f.eks. en gressart som blir grove store "hauger", sprer seg kun med frø. Dvs jeg tar vekk den enkelte plante der det er for tungt å luke. Tidligere har jeg beskrevet å fjerne mose og sortflekk på huset med eddik, den er tynnere enn dette, kanskje 2–3% eller mindre., slik som ved vinduspuss.

Nyt svar til emnet »Vedr. salt og eddike mod ukrudt«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Fri debat > Vedr. salt og eddike mod ukrudt

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider