Skrevet af: Anonym bruger, 18. april 2002 kl. 19.51
Har nogen et tip vedrørende et fuldstændig uforudset udbrud af nyudklækkede lopper i en overvintret bunke hønsemøg. Æggene klækker åbenbart alene ved solvarme, og de små infame larver ligger på lur, parat til at flyve mod en hvilken somhelst skygge der kommer forbi(=mig). Jeg ved, at plagen fortager sig, men kan man hjælpe den på vej?
Skrevet af: Charlotte Olden-Jørgensen, 21. april 2002 kl. 21.15
Noget af det bedste mod hønselopper er regnfarn, det bruger jeg selv i halmen hos mine høns, når de har lopper (det opdager jeg hurtigt, da lopper elsker mig). Hvis du har noget, kan du da prøve at smuldre det ud over bunken.
Skrevet af: Betina Pedersen, 25. april 2003 kl. 17.35
Hej
Lopperne elsker også mig, så jeg er også nysgerrig omkring hvad man kan gøre ved det, så derfor hvad er regnfarn for noget? hvor køber man det?
Jeg kunne også godt tænke mig at vide hvordan loppens cyklus er. og hvordan de overlever med eller uden høns osv.
Venlig Hilsen Betina
Skrevet af: Henrik Ahlmann, 26. april 2003 kl. 17.52
LIVSCYKLUS De lopper der angriber fugle er ca. 3 mm lange mørkt brune og fladagtige fra siden. Fugleloppen lægger sine æg i redemateriale, hvorfra larven klækkes. De trives ikke andre steder. Loppernes føde består af organisk materiale, herrunder voksne loppers ekskre menter, der indeholder rester af det blod, de har suget. Efter sidste larvestadie forvandler loppen sig til imago, dvs voksent individ. Overvintring sker i sådanne kokoner i reden. Hver rede kan indeholde flere hundrede æg, og klækkes normalt i løbet af april, når temperaturen stiger. Rystelser og kropsvarme stimulerer klækningen. Dukker der ikke en vært op, begynder lopperne at søge væk, og opefter og finder nogle gode ventepositioner på græs o.l hvorfra de kan springe på forbipasserende uskyldige ofre. Springet kan aktiveres alene ved den skygge, der kastes på loppen.
REJNFAN (regnfang eller guldknap) er en meget almindelig gul kurvblomst, der blomstrer i mark og grøft på tørre habitater. Dens små blomsterstande sidder samlet i halvskærm-formede toppe. Planten lugter krydret. Du kender den sikkert, når du ser den.Lån en botanikbog på biblioteket eller gå i Botanisk Have. Det er kan muligvis købes tørret i en helsekostbutik, spørg dig for her.
Planten indeholder stoffet thujon (som malurt og thuja) og har tidligere været meget anvendt mod lopper, indvoldsorm og myrer. På grund af giftvirkningen har planten været anvendt som abortmiddel og har gennem historien flere menneskeliv på samvittigheden, anvendt i større doser. Bevidstløshed, kramper og åndedrætsforstyrrelser er kun udvalgte symptmer ved forgiftning. Der er ikke forhøjet risiko for, at hønsene spiser de tørre planter.
Skrevet af: Eva Nielsen, 18. juni 2003 kl. 9.54
Kan man så også bruge thuja i hønsehuset, da det åbenbart indeholder samme stoffer som rejfan? Jeg har nemlig masser af thuja.
Skrevet af: Henrik Ahlmann, 18. juni 2003 kl. 14.13
Jeg ved det ikke, men jeg vil umiddelbart tro at at hønsene nemt registrerer at de ikke skal æde planterne. Men du bør naturligvis tjekke, om de kan finde på at æde af thujaen ved at præsentere dem for et lille stykke. Gør de, skyldes det mangel på alternativer eller at de er ude af balance. Thuja er stærkt giftig ved indtagelse og har som taks og Juniperus sabina været dyrket på indhegnede lokaliteter som kirkegårde, da heste kan finde på at æde af den med efterfølgende indre oranskader.
Skrevet af: Lone Boelt, 20. august 2003 kl. 18.38
Man må da også kunne købe et effektivt middel på apoteket eller andet sted. Mine hønsereder er fyldt med lopper, og jeg synes det kribler overalt!
Hurtigt svar ønskes
Skrevet af: Mie Borregaard, 29. august 2003 kl. 10.06
Hvordan kan man se forskel på om det er hønselopper eller blodmider?
Skrevet af: Inger Jerichau, 15. september 2003 kl. 13.40
Jeg kunne godt tænke mig at finde ud af, om det er blodmider mine høns har på fødderne. Der er pænt store fortykkede gevækster med tørre skorper. Jeg har læst, at man skal bruge Hexicid liniment men det kan ikke mere købes på apoteket.
De har fået det, fordi de ikke vil sætte sig på pind og nu sidder oven i deres eget l...
Håber nogen kan hjælpe mig med et råd.
Skrevet af: Heine Refsing, Center For Bio-Diversitet, 15. september 2003 kl. 22.15
Hej
Blodmider er kun på hønsene om natten, om dagen kan man finde de blodfyldte mider der klumper sig sammen i sprækker på siddepinde eller hvor hønesene nu sover om natten.
Hårde gråhvide skorper på benene skyldes kalkmider, et gammelt (men meget effektivt) middel er at pensle benene med petrolium tilsat svovlblomme. En behandling er som regel nok, men hønsehus og siddesteder skal rengøres samtidig.
Når du skriver at hønsene slet ikke vil på pind, gætte jeg på at det er industrihybrider du har, de er ikke særligt velegnede til et liv i et naturligt miljø i baghaven.
Prøv at læse "råd om hobbyhøns" på www.alco.dk/biodiverse
Venlig hilsen
Heine
Skrevet af: Inger Jerichau, 19. september 2003 kl. 13.39
Tak for afklaringen vedrørende kalkbensmider men hvor kan man købe svovlblomme og krealinsalve.
Ikke på apoteket eller i Matas i Roskilde
Skrevet af: Heine Refsing, Center For Bio-Diversitet, 19. september 2003 kl. 22.11
Hej
Den "svovlpulver svovlblomme" jeg har i skabet er en Matasdåse.
Venlig hilsen
Heine
Skrevet af: Per, 17. maj 2004 kl. 11.22
Hej.
Flere af vores høns har mistet fjerene ca. midt på ryggen, og huden ser rød og irriteret ud. Vi har ikke set dem plukke hverken sig selv eller hinanden. De spiser og lægger æg, og ser ud til at trives.
Hvad kan de bare pletter skyldes?
MVH.
Rina og Per
Skrevet af: Sanne Miang, 26. maj 2004 kl. 15.27
Jeg har et spørgsmål vedr. kalkmider. Jeg blev foreslået at dyppe min hanes fødder i benzin, for derefter at skylle den grundigt. Det ser ikke umiddelbart ud til at have hjulpet. Ved effektiv behandling forsvinder skorperne så igen?
Skrevet af: Jørgen Kej, 8. juli 2004 kl. 18.04
Hej
jeg har haft store problemer med kalkmider på mine høns fødder.
har prøvet en del forskellige ting uden den store virkning.
en af de ting som virker er,at købe et par litter alm.madolie og fylde i en legetøjsspand,og holde hønens fod og ben dernede i ca 1520 sekunder.dette gøres 2 gange med ca 14 dages mellemrum,og efter 123 mdr.har de fine fødder igen.
men problemet er at midderne kommer igen efter et stykke tid.
(har hørt at madolien går ind og lukker af for ilttilførslen til midderne og de derved dør)
jeg har lige startet et nyt forsøg op for ca. en mdr.siden,det går ud på at jeg tilsætter 2 tesk.hvidløgsmel i ca 8 liter vand,for at se om dette hjælper.Har snakket med en mand som havde en massse blodmider på sine høns(dem der sidder uden på hønsene og drikker blod,de er vist nok rødlige)og efter kort tid forsvandt de fuldstændig.
så jeg håber også at det hjælper på de mider der kravler ind under skældene på hønsenes fødder.
hvidløgsmel kan købes i foderstofshandler.
vil gerne høre om der er nogle der har erfaringer med dette.
mvh.Jørgen Kej
Skrevet af: Henriette Møller Andersen, 28. juli 2004 kl. 15.07
Hej
Med hensyn til effektiv behandling af lopper og orm hos høns, så kan man på nettet www.america-thisted.dk købe nogle dråber som hedder anti-utøj. De koster ca. 105 kr og der er til mange behandlinger. Man drypper 3 dråber i nakken på hønen helt inde ved huden. Så forebygger det skadedyrene. Mine høns var også hårdt plaget af lopper. Efter behandling med Anti-utøj forsvandt lopperne. Behandlingen skal gentages 3 gange om året. Nemt og bekvemt. Det er lidt samme behandling som man giver hunde og katte.
Skrevet af: Karin, 28. juli 2004 kl. 19.59
Jeg vil ligesom Henriette klart anbefale Anti-utøj fra America. Det kan også smøres direkte på hønsenes ben imod kalkmider.
Der er ingen tilbageholdelsestid på æg.
MVH
Karin Petersen
Skrevet af: Henriette Møller Andersen, 29. juli 2004 kl. 7.49
Hej
Med hensyn til Anti-utøj mod kalkben så har jeg prøvet det. Det virker ikke særlig godt. Jeg er blevet anbefalet at lave en salve af lige dele brun sæbe, svovlpulver og vaseline. Det skal så smørres på benene og sidde i 12 timer derefter vaskes
det af og benene smøres med petrolium. Behandlingen kan gentages ved svære tilfælde.
Det skal jeg så igang med nu. Jeg håber at det virker for mine høns er meget plaget af den lide mide.
mvh
Henriette
Skrevet af: Helle Panada, 19. september 2004 kl. 21.35
Mine høns lider meget af blodmider. Har I nogen forslag til hvordan de udryddes?
Skrevet af: Henriette Møller Andersen, 20. september 2004 kl. 8.31
Kontakt firmaet www.america.dk og køb de dråber der hedder "AMERICA Anti Utøj". Hønsene skal dryppes i nakken helt inde ved huden. Dette gøres 3 gange årligt, så slipper du for lopper, blodmider orm og andre hyggelige skadedyr. med hensyn til rederne kan du pudre med loppepulver. Der går 57 dage før du kan se at kuren har hjulpet.
Skrevet af: Connie Jensen, 13. oktober 2004 kl. 21.33
Hvis man har høns der ikke sidder på pinden og sover, kan man tage dem når de sover og løfte dem op på pinden. Efter 34 dage hopper de selv derop og sover. De har simpelthen glemt hvordan man gør. Når hønsene sover er de helt rolige og der sker ikke noget ved at gøre det.
Skrevet af: Sten Næsted, 9. juni 2005 kl. 11.07
Hej.
Bare lige en servicemeddelse: Det,i andre indlæg,nævnte middel mod hønselopper, kaldet Anti-utøj, hedder ikke længere sådan, men findes nu under navnet: Drop-lop.(vare-nr. 437).
Skrevet af: Erik Jensen, 15. august 2005 kl. 13.44
Jeg ved ikke om det er hønselopper "vi" har. De er under 1 mm. og nogen gange er de i store klaser i redekassen. Når jeg samler æg ind er der altid nogen som springer på mig. Redekasse og hønsehus er rengjort med højtryksspuler, men de er ikke udrydet.
Hvad skal jeg gøre?
Skrevet af: Karin, 15. august 2005 kl. 16.26
Hej Erik.
Det er med stor sandsynlighed hønselus, det er ikke så udsædvanligt at det kommer igen og igen uanset hvor meget man skurer og skrubber.
Måden jeg udrydder dem på er at behandle hønsene med anti-utøj og huset med "chok" fluespray. Begge dele kan fåes hos America-Thisted. Især huset skal tit have 23 behandlinger før alle krybene er væk og husk at lukke huset af for hønsene i min 2 timer efter du har sprøjtet.
Et alternativ til ovenstående er Maladan insektpudder, men min erfaring er at det giver et langt større arbejde.
MVH
Karin
Skrevet af: Karin, 15. august 2005 kl. 16.39
Hej Erik.
Det er med stor sandsynlighed hønselus, det er ikke så udsædvanligt at det kommer igen og igen uanset hvor meget man skurer og skrubber.
Måden jeg udrydder dem på er at behandle hønsene med anti-utøj og huset med "chok" fluespray. Begge dele kan fåes hos America-Thisted. Især huset skal tit have 23 behandlinger før alle krybene er væk og husk at lukke huset af for hønsene i min 2 timer efter du har sprøjtet.
Et alternativ til ovenstående er Maladan insektpudder, men min erfaring er at det giver et langt større arbejde.
MVH
Karin
Skrevet af: Hanne Steffensen, 26. september 2005 kl. 22.03
Hej
Vi har også et meget stort problem med hønselopper. Vores datter er den det går værst ud over.
Hvad sker der med de lopper vi usynligt slæber med ind? Dør de af sig selv, eller kan de leve i huset? Vi har ingen husdyr indendøre.
Kan kalkning af hønsehuset have en effekt mod utøjet?
Håber nogen kan hjælpe mig.
Hanne
Skrevet af: Anders Borgen, 9. marts 2006 kl. 8.08
Hønselopper overnatter kun i redekasserne.Ikke på hønsene. Derfor er rene reddekasser alfa og omega. Jeg har derfor god erfaring med at bruge diatoméjord i redekasserne. Diatoméjord er i modsætning til de fleste andre insektmidler på markedet helt ugiftigt. I økologisk sammenhæng er de insekticider, som andre i dette forum jo ikke højt prioriteret. Diatoméjord er meget fintformalet moler. Det sælges flere steder som middel mod myrer, men det virker altså også mod hønselopper. Jeg drysser bare lidt i reden hver gang jeg skifter reddemateriale.
Skrevet af: Lasse Halberg, 17. april 2006 kl. 12.17
Jamen "Drop-lop" er ikke det samme som "Anti-utøj", da det sidst nævnte er et middel baseret på Ivermec og derfor er receptpligtigt. Alle udvendige parasitter kan derimod klares med midlet "Frontline Vet. 2,5 g..." der kan købes i Matas, hos dyrlægen eller foderstoffen. Det er et middel beregnet til hund og kat, men fugle tåler det også (jeg bruger det til mine kanarier).
Det er også effektivt mod Kalkbensmiden, hvis man først bruger madolie til at opløse skorperne, som så kan løsnes forsigtigt efter et par dage, ogf så sprøjtes med Frontline. Midlet fordeler sig i det olielag der dækker hud og hår/fjer på dyrene.
Skrevet af: Sten Næsted, 9. maj 2006 kl. 22.16
Hjælp... vores datter er blevet angrebet af hønselopper der har overvintret i halmen. Vi har ikke høns mere, men har spredt det gamle halm og hønsemøg i vores drivhus. Hvad gør vi for at komme af med lopperne, så vi kan høste vores grøntsager uden at blive angrebet af lopper? Og er der nogle der har et godt råd for hvilken salve vi kan smøre alle loppebidene med. De klør jo frygtelig meget...
Skrevet af: Karna Maj, 10. maj 2006 kl. 0.20
Hønselopper hedder korrekt fuglelopper. Du kan læse mere om dem på Skadedyrslaboratoriets hjemmeside her: www.dpil.dk/dpil2005/HTML/fugleloppe.htm
Skrevet af: Anita Nissen, 29. august 2006 kl. 16.35
Kan hønse lopper også leve på hunde
Skrevet af: Annette Thomsen, 30. august 2006 kl. 18.07
Har lokaliseret og plukket Rejnfan til bekæmpelse af hønselopper i mit hønsehus. Men hvordan skal det bruges? Skal man kun bruge blomsten og skal den tørres eller smuldres frisk eller hvad?
Hjæpler det at ophænge planten i hønsehuset?
Er der nogen fare for hønsene selv hvis de piller i reden der er drysset med Rejnfan?
Skrevet af: Charlotte Olden-Jørgensen, 3. juli 2007 kl. 15.19
Nyt råd:
Diatomé-jord, fintmalet kisel er endnu bedre. Det kan købes i Brugsen. Og så virker det også mod sølvfisk i køkkenskabene.
Skrevet af: Helene, 3. februar 2008 kl. 15.31
Vi har fire høns, som er ca. 1 år gamle. Den ene har i de sidste fire uger virket mere og mere sløj. Der har også været hvidt snask/afføring i fjerdene ved rumpen, og den er begyndt at tabe fjer. De sidste dage har den ikke sovet på siddepinden, den har ligget meget ned, vraltet rundt mv. Takket være hjemmesiden fandt jeg i går ud af, at den er angrevet af utøj. Ganske rigtig da jeg løftede fjerdene væk ved rumpen var det hele levende hvide små dyr. STAKKEL! Jeg tjekkede de andre tre høns som virkede helt ok. Og ganske rigtig de var også angrebet dog ikke så meget.
Jeg drog til vagtdyrlægen og fik noget loppe-spray som bruges til hund og kat. Det har vi behandlet hønsene med. Også er hele hønsehuset skurret med Virkon S. Så til spørgsmålene:
1) Hvilken slags utøj er det?
2) Hvad gør vi nu for vi har uden tvivl ikke fået ram på det hele?
3) Bliver den frisk igen?
Håber på et par gode råd til nogle hønse-nybegyndere. Helene
Skrevet af: Torben Christensen, 4. februar 2008 kl. 19.18
Hej Helene
se på www.danskfjerkraeforum.dk, hvor der er en lang række artikler med tegninger om utøj
hos høns.
mvh. Torben
Skrevet af: Rie Graff, 14. juli 2008 kl. 12.12
Hejza en af mine høns har fået kalkben hvad skal jeg gøre? har ca ti høns men kun en har det hvor hurtig smitter det? hvordan kan man nemmes slippe af med det? og hvad med hønsehuset skal det også ha en form får behandling? håber i kan hjælpe mig...
Skrevet af: Carina Juul, 14. juli 2008 kl. 13.21
Hej Rie, det samme er sket et par gange for mig. Vi klarer problemet ved at tage hønsene og dyppe deres ben i alm. madolie. Det er sikkert ikke efter bogen, men det virker og er nemt og billigt. Vi dypper alle 7 dyr selv om der ikke er noget at se på alle.
mvh Carina
Skrevet af: Rie Graff, 14. juli 2008 kl. 13.40
Tusin tak for dig svar carina det lyder nemt men hvor tit dypper i dem og hvor længe? hvad med hønsehuset gør i noget der?
Skrevet af: Tanja Krag, 30. juni 2009 kl. 13.21
Jeg har oplevet et væld af lopper i min græsplæne. Jeg slog op mod 100 ihjel som jeg pludselig fandt på mig selv, min mand og vores barn, da vi sad på trampolinen. Vi har hverken kat, hund, høns eller lign. så jeg blev noget overrasket og har aldrig oplevet noget lignende. Vi bor godt nok på landet, men der er langt til de nærmeste dyr. Er det mon pindsvin, fuglereder eller andet som har forårsaget denne loppeinvasion af vores græsplæne?
Skrevet af: Jakob Gad, 12. oktober 2009 kl. 16.52
Hej. Vi har oplevet det samme i sommers og så sent som for 2 uger siden fik jeg et nyt angreb i oktober måned! De stammer samdsynligvis fra et kaninbur vi fjernede i marts, men problemet består.
Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.