Cypresurt kaldes også santolina ud fra det botaniske navn, som er Santolina chamaecyparrissus. Planten har været i dyrkning siden Middelalderen. Den har længe været kendt som en tørketålende urt til stenbedet.
Den smager bittert og kan bruges ligesom malurt til at krydre fede retter som svinekam eller makrel, så de bliver lettere at fordøje. Blomster og blade af planten kan drikkes i te, hvis man har ondt i maven.
Cypresurt kan klippes tilbage, så planten forbliver busket. Den trives på sandjord og bruges bl.a. som stenbeds- og kantplante. Den blomstrer normalt i juli, men ved tilbageklipning vil blomstring ske senere. Den får gule, knaplignende blomster, der kan bruges i evighedsbuketter. Den mest almindelige sort har gråt løv, men den fås også med grønt løv. Vælg den til krukker eller til sandholdig jord.
Det er ikke mindst det grå løv, som gør den interessant i prydhaven. Her i marts måned. Foto: Karna Maj
Santolina chamaecyparrissus har et fint løv. Foto: Karna Maj
Cypresurt fås også med grønne blade. Her i knopstadiet. Foto: Anemette Olesen
Søg i forhandlerguiden:
Ingefær er godt mod bl.a køresyge/kvalme
Alt til den økologiske have
Flerårige spiselige planter til haven
Mange slags frø til lækre krydderurter
Mange spændende krydderurter
Billige solide stauder – Se webshoppen
Over 200 forskellige sorter krydderurter
Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug
Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Krydderurter > To- og flerårige > Cypresurt
Kommentarer
Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…