Cypresurt

Af Anemette Olesen, forfatter og foredragsholder, Skarresøhus

Cypresurt kaldes også santolina ud fra det botaniske navn, som er Santolina chamaecyparrissus. Planten har været i dyrkning siden Middelalderen. Den har længe været kendt som en tørketålende urt til stenbedet.

Krydderurt

Den smager bittert og kan bruges ligesom malurt til at krydre fede retter som svinekam eller makrel, så de bliver lettere at fordøje. Blomster og blade af planten kan drikkes i te, hvis man har ondt i maven.

Dyrkning

Cypresurt kan klippes tilbage, så planten forbliver busket. Den trives på sandjord og bruges bl.a. som stenbeds- og kantplante. Den blomstrer normalt i juli, men ved tilbageklipning vil blomstring ske senere. Den får gule, knaplignende blomster, der kan bruges i evighedsbuketter. Den mest almindelige sort har gråt løv, men den fås også med grønt løv. Vælg den til krukker eller til sandholdig jord.

Santolina chamaecyparrissus

Det er ikke mindst det grå løv, som gør den interessant i prydhaven. Her i marts måned. Foto: Karna Maj

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Forhandlerguide

Urteskolen.com

Ingefær er godt mod bl.a køresyge/kvalme

Solsikken

Alt til den økologiske have

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Frøsnapperen

Mange slags frø til lækre krydderurter

Økologiens Have

Mange spændende krydderurter

Staudemarken

Billige solide stauder – Se webshoppen

Gartneri Toftegaard

Over 200 forskellige sorter krydderurter

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Krydderurter > To- og flerårige > Cypresurt

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider