Det er ofte mængden, den er gal med, når det gælder brug af krydderurter. Der skal ikke forsigtigt lægges 8 basilikumblade på tomaterne eller en enkelt kvist koriander på fisken. Der skal være tale om at gøre saucen, salsaen, omeletten, dressingen, salaten, sommersalaten tyk af krydderurter og svælge i salvieblade på kalvekoteletten. Og man risikerer ikke at overdøve madens øvrige smag, selvom det er klart, at det bliver en anden, mere mæt og forførende smag.
Midt på sommeren er der mange krydderurter at vælge mellem. Foto: Karna Maj
40 store salvieblade
Olivenolie
Dej:
50 g hvedemel
50 g kartoffelmel
1 æg
1 dl øl
Pisk ingredienserne til dejen sammen til der ikke er flere klumper. Lad dejen hvile i en halv time. Skyl bladene og lad dem tørre helt. Varm en lille pande op med 2 cm olivenolie i bunden. Når olien er så varm, at den syder om en tændstik, dypper man bladene enkeltvist i dejen, lader dem dryppe lidt af i nogle sekunder og steger dem sprøde i olien. Man skal straks proppe dem helt ned i olien. En stegepincet er uundværlig til hele processen. Dryp af på køkkenrulle, og spis straks med flagesalt.
Det er fantastisk tilbehør til alt kalvekød og stegt eller grillet fisk.
1 dl olivenolie
4 spsk. æbleeddike
saft af en halv citron
4 spsk. sød sherry, gerne PX, presset af Pedro Ximinez druen, ultrasød og ekstremt aromatisk
salt, sort peber og en smule brunt sukker
et helt knust hvidløg
en finthakket chili
en lille smule revet ingefær
2 store bundter af de krydderurter man vil, f.eks koriander og basilikum
Hak urterne fint, og bland. Lad smagen samle sig en times tid, smag til og brug salsaen over de nye kartofler, til grillmarinade, til at bage fisk i, til tomatsalaten, til sauce over stegt fisk, på bøffen…
Kaldes nogen gange også yoghurt laban, og det er den egentlig slet ikke. Bare en nem, frisk og appetitvækkende lille forret, snack, eller som i de mellemøstlige lande, den kommer fra, en del af det helt store mezzebord. Det er den arabiske verdens svar på tapas, eller rettere kan man roligt regne med, at den spanske tradition for tapas kommer fra de mange hundrede år lange periode, hvor Sydspanien var arabisk.
Labneh er yoghurt, drænet til det er fast som flødeost. Derefter kan den formes til små kugler med olieindsmurte hænder og trilles i alle mulige krydderurter. Den helt fantastiske 10% Jerseyyoghurt fra Thise mejeri er allerede drænet, men ikke nok til denne tilberedning.
Til 4 personer
½ l Thise drænet jerseyyoghurt
½ dl olivenolie
ca. 1 dl krydderurter, basilikum, marokkansk mynte, citronverbena, bredbladet persille
Dræn yoghurten endnu mere, end den allerede er, i et viskestykke lagt i en sigte. Det tager ca. 8 timer.
Hvis man starter med udrænet yoghurt, skal man regne med 1 l økologisk sødmælksyoghurt og kun 6 timers dræn.
Form små kugler af yoghurtmassen, og tril dem i krydderurterne. Læg dem på et lille fad smurt med olivenolie, og dryp resten af olien over de færdige kugler.
Spis med flagesalt og radiser, små kryddertomater, agurkestænger, og små nye gulerødder dryppet med citron.
Jordbær er ikke altid perfekte, ofte er de slet ikke søde nok, og så smager de faktisk bedst, når de har fået en forskønnende lage.
Dette her er skønt til is, til en kage, eller fortyndet med danskvand og rom til en smuk krydret og friskende sommerdrink.
1 kg jordbær
Sukkerlage:
200 g sukker
½ l vand
en stilk citrongræs
en dusk citronverbena
en dusk frisk, fransk estragon
saft og skal af en citron
Kog en lage af vand, sukker, det inderste møre af citrongræsset skåret i fine skiver, fintstrimlet gul skal af citronen, og krydderurterne. Men gem lidt friske citronverbenablade til pynt.
Kog i 5 minutter, køl af med det hele i. Sigt den kolde lage ned over de halverede jordbær. Lad dem trække mindst et par timer. I sidste øjeblik drysses med de friske citronverbena blade.
Søg i forhandlerguiden:
Ingefær er godt mod bl.a køresyge/kvalme
Flerårige spiselige planter til haven
Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug
Mange slags frø til lækre krydderurter
Billige solide stauder – Se webshoppen
Over 200 forskellige sorter krydderurter
Mange spændende krydderurter
Alt til den økologiske have
Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Krydderurter > Mad med mange krydderurter
Kommentarer
Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…