Stangbønner giver mulighed for et meget højt udbytte på et lille areal, men det kræver at der er godt højt stativ til bønneplanterne at klatre på. Et mindst 2 meter højt stativ er helt nødvendigt – hvis muligheden er der, snor de sig gerne op i 3,5 meters højde.
Et bønnestativ i wigvam udformning. Det kan laves at rafter, bambus, grene m.m. Foto: Karna Maj
Er stativet ikke højt nok, må man knibe toppen af bønneplanterne, så de i stedet for danner nye blomster nede på stænglen. Man kan ikke sno dem nedad. Bønner vil opad.
Det er lettere for bønner at begynde at sno sig om tråde, ris og bambus end om tykke, glatte stænger, hvor man kan blive nødt til at binde dem ind til og hjælpe dem i gang med at sno sig.
Anvendes et rishegn eller stativ af bambus med f.eks. 30 cm mellemrum sås stangbønnerne i to rækker med mindst 60 cm imellem. Man giver bønneplanterne lidt bedre plads ved at så i en bred række og med planterne forskudt end i en lang lige række.
Man kan også lave et stativ i wigwamudgave.
Det er vigtigt at tænke sig godt om med hensyn til placering, da et højt bønnestativ skygger for andre bede en del af dagen.
Nedenfor kan du se et nogle eksempler på bønnestativer.
Et bønnestativ skal være mindst 2 meter højt. Her er det lavet af grene stukket ned i jorden og solidt bundet sammen i toppen med overliggeren. Brug friske grene, som kan holde til vægten. Står stængerne med 25–30 cm afstand, sås bønnerne i rækker. Sættes kraftigere stænger med 50–60 cm afstand, sås 6–8 bønner rundt om hver stang og der udtyndes til 4–6 planter. Foto: Karna Maj
Her kan man næsten ikke se stativet for bønner. Stativet er et gammelt gyngestativ, hvor der er bundet snore fra overliggeren og skråt ned til jorden. Her er snoren fastgjort rundt om en mursten. Stativet er kun 2 m højt, så toppen knibes af bønnerne, når de når de 2 m. Foto: Karna Maj
Nærbillede af hvordan snorene er sat fast omkring mursten. Man skal selvfølgelig være forsigtig med ikke at sparke til murstenene. Bønnerne snor sig villigt rundt om de ret tynde snore, som selvfølgelig er af et stærkt materiale. Foto: Karna Maj
Flotte bønnestativer stillet op i højbede. Frederiksdal, Helsingborg. Foto: Karna Maj
Stativerne af bambusrør ovenfor er surret forsvarligt sammen. Foto: Karna Maj
Her er brugt lange grene med sidegrene stukket godt langt ned i jorden. Foto: Karna Maj
Her er en Blauhilde stangbønne på vej op af et rustent jernrør, som har en god ru overflade. Foto: Karna Maj
Stangbønner snor sig villigt omkring en snor. Foto: Karna Maj
Bønner snor sig fint op af bambusstænger. Her dyrkes der salat som forafgrøde til bønnerne. Foto: Karna Maj
Et meget højt bønnestativ på en skrånende grund. Foto: Karna Maj
Søg i forhandlerguiden:
Flerårige spiselige planter til haven
Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.
Frø og udplantningsplanter, samt have
Alt fra hele verden
Frø til de mest smagfulde grøntsager
Øko planter til den spiselige have
Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter
Alt til den økologiske have
Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Ærter og bønner > Stativer til stangbønner
Kommentarer
Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…