Kræger, vildblommer og mirabeller

Af Villy Mougaard, planteskoleejer, Blomstergården

De gamle rodformerede kræger, spillinger, blommesorter og mirabeller har tidligere har førhen været meget udbredte. Men i dag ses de sjældent, og derfor foregår der et arbejde med at indsamle, opformere og bevare dem for eftertiden.

Kræger og spilling

Der er måske ikke så mange, som ved, hvad kræger og spilling er. Førhen var de meget almindelige i læhegn både i marken og omkring bygninger. Navnlig i den sydlige del af landet var de ret udbredte. Fælles for dem er, at de sætter rodskud, og det er via disse rodskud, at træerne er blevet spredt fra gård til gård.

Kræger er små, som regel mørkeblå blommer. Mange kræger er noget bitre i smagen, men det forsvinder, når de bliver kogt til grød, marmelade, eller hvad de nu er anvendt til. Der findes også kræger, som ikke er bitre, men derimod med en sødme og aroma, der kan være på højde med de blommer, vi i dag dyrker i haverne.

Kræger

Kræger. Foto: Blomstergården

Spilling er også små blommer, men de er som regel ovale eller aflange, om man vil, farven er oftest gullig eller rødlig. Anvendelsen har været den samme som for kræger.

I England har man haft en meget mere udbredt tradition for at dyrke de 2 typer vildblommer og anvende deres frugt. Desuden har man flere forædlede sorter, hvoraf nogle også har været prøvet i Danmark.

Blommer med rodskud

I gamle haver kan man stadig støde på blommer, som er formeret ved rodskud. For hundrede år siden var det almindeligt, at der i haverne stod sveskeblomme, den lille grønne Reine Claude, rosinblomme eller helt andre små blommer.

De små blommer er efterhånden udkonkurreret af de moderne storfrugtede blommer, der podes på en anden grundstamme, f. eks. mirabelle. De store blommer er hurtigere at plukke og derfor blev de en hård konkurrent til de små blommer.

Gul havreblomme

Gul havreblomme var tidligere meget almindelig i landbohaver. Synonymer: Dansk gul Abrikosblomme (C. Matthiesen), Skånsk gulplommon (Carl. G. Dahl), Frühe Aprikospflaume (Oberdieck). Kendes på sine hårede skud. Foto: Blomstergården

Mirabeller

Kommer vi længere op i Jylland blev krægehegnene ofte erstattet af mirabellehegn i stedet. Som regel er det frøformerede planter, der brugtes og stadig bruges i læhegn.

De frøformerede giver ofte nogle små frugter med meget tørt og kedeligt frugtkød. Ind imellem er der dog dukket nogle op med masser af saftigt frugtkød med god smag.

Mirabel First

Mirabel First hører til gruppen af japanske blommer, der stammer fra arten Prunus salicina. Frugten kan være meget forskellig, æggeformede til hjerteformede. Sorten skal bestøves med en anden mirabel. Foto: Blomstergården

Oversigt over blomme- og mirabelsorter på Blomstergårdens Pomet

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Blomstergården

Frugttræer på vildstamme

Primabolig

Fældning af større og mindre træer

Naturplanteskolen

Frugttræer og bærbuske, mange arter

Bjarne’s frø og planter

Frø af spændende og eksotiske planter

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Gartneri Toftegaard

Stort udvalg af frugttræer og bærbuske

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Frugttræer og -buske > Blommer og kirsebær > Kræger, vildblommer og mirabeller

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider