Plant et frugttræ

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Æbletræ

Kun få år efter plantning kan man høste de første æbler. Foto: Karna Maj

Et lille frugttræ til et par hundrede kroner kan i de kommende år give mange kilo frisk og velsmagende frugt. Men inden man tager i planteskolen for at købe frugttræer, skal man have fundet ud af, hvilken slags frugttræ, hvilken sort og hvilken grundstamme, man skal vælge.

Sunde sorter med smag

Hvis man ønsker at dyrke egen frugt uden at sprøjte, er det vigtigt, at man vælger sorter, som angribes minimalt af sygdomme og skadedyr. Sunde og velsmagende æblesorter er bl.a Rød Ananas, Aroma, Belle de Boskoop, Elstar, Filippa og Ingrid Marie. Blandt pærerne er Conference og Herrepære sunde og velsmagende sorter. Clara Friis er en tidlig, sød og velsmagende pære.

Inden man vælger nye sorter af æbler, pærer og blommer, bør man smage på varen. Man kan i velassorterede butikker købe mange forskellige sorter af dansk dyrkede æbler og pærer. Eller gå på besøg i naboers og venners haver og lave en smagstest.

Sorter til bestøvning

Men der er ikke frit valg på hylderne. Alle æbletræer skal bestøves af en anden sort, ellers får man ingen frugt. Det samme gælder for stort set alle pære- og blommetræer. Derfor er man nødt til at vide, hvilke træer man har i nærheden, dvs. i egen have og tilstødende nabohaver. Bestøvningsoversigter og dyrkningsvejledninger findes i forskellige havebøger, og på planteskoler kan man også få vejledning inden køb.

Valg af grundstamme

Grundstammen er roden på træet. Æblesorter podes på grundstammer af flere årsager. For det første bestemmer valget af grundstammen, hvordan væksthastighed og frugtbæring skal være. En svag grundstamme giver som regel tidlig og forholdsvis stor frugtsætning, mens en kraftig grundstamme giver sen bæring samt stor plantetilvækst. For det andet kan man regulere den enkelte sorts vækstkraft. Til kraftigtvoksende sorter vælger man en svagere grundstame, og til en svagtvoksende sort vælger man en kraftigere grundstamme. Til udsatte voksesteder – som f.eks. Vestjylland – vælges en kraftig grundstamme.

De mest anvendte grundstammer til æbler er:

  • M 9 (meget svag)
  • M 26 (lidt mindre svag)
  • MM 106 (middelkraftig vækst)
  • MM 111 (kraftig)
  • Frøstamme (meget store træer)

Pærer podes på kvædegrundstammer.

Køb kvalitetstræer

Det er vigtigt, at man køber kvalitetstræer – træet skal være velformet og uden sår på barken. Podestedet skal sidde mindst 15 cm over pottens kant, og træet skal plantes i samme højde som i potten. Jorden i bunden af et godt stort plantehul skal løsnes med en greb, og efter plantning vandes jorden til med 20 l vand.

Plantetidspunkt

Frugtræer kan plantes både efterår og forår, men der er størst chance for et godt resultat, hvis man planter om efteråret. I foråret kan der allerede i maj komme en varm og tør periode få måneder efter plantning, og inden træet har nået at etablere tilstrækkelig med rødder til at sørge for vandforsyningen.

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Naturplanteskolen

Frugttræer og bærbuske, mange arter

Bjarne’s frø og planter

Frø af spændende og eksotiske planter

Primabolig

Fældning af større og mindre træer

Gartneri Toftegaard

Stort udvalg af frugttræer og bærbuske

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Blomstergården

Frugttræer på vildstamme

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Frugttræer og -buske > Æbler, kvæder og pærer > Plant et frugttræ

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider