Store og flotte lerkrukker er dyre, og man holder af dem, man har. Især når de har fået patina. Derfor bliver man ekstra ærgerlig, hvis man får dem slået i stykker, eller de revner. Men i stedet for at smide dem ud, kan man klinke dem.
På Havelyst.dk, som er et lukket havenetværk for medlemmer af Landsforeningen Praktisk Økologi, er der mange medlemmer med gode ideer – ikke kun til at dyrke have, men også omkring ting til haven. Og kommer én med en god ide, så diskuteres den og flere erfaringer dukker op og ideer udvikles i fællesskab. Der er stor hjælpsomhed som her, hvor Jette Kjær havde taget en hel billedserie af, hvordan de reparerer deres ituslåede lerpotter. Det vakte vild jubel, og et af de andre medlemmer kunne berette, at metoden hed at klinke, og var glad for at se metoden stadig blev brugt.
Jeg har fået lov til at bringe historien og billedserien videre, så alle her på Havenyt kan gøre ligeså. Her er Jette Kjærs havedagbogsindlæg fra 17. juni 2013:
Dem smider vi ikke væk. Faktisk så er vi så mærkelige, at vi har en aftale om at aftage ituslåede / revnede potter fra en forretning i Simrishamn.
Potter er jo skrækkelig dyre, især de størrelser, vi bruger. Så Werner syr i stedet potterne sammen. Vi synes – ud over at vi sparer hundredevis af kroner – at potterne bliver rigtig lækre, når de er syet sammen.
Werner borer huller med et fint bor, og »syr« potterne sammen med enten kobbertråd eller tråd af rustfrit stål. Jeg har lavet en lille fotoserie af processen. På denne potte var der en revne i bunden og 2 store stykker / skår var knækket ud af den ene side.
Bedste have- og genbrugshilsener – Jette
Man starter med at bore et hul for enden af eventuelle revner. Foto: Jette Kjær
Der kan bruges kobbertråd eller tråd af rustfrit stål. Foto: Jette Kjær
Tråden sættes ned gennem de huller som er boret på hver sin side af revnen. Foto: Jette Kjær
Ståltråden strammes på indersiden af pottens bund. Foto: Jette Kjær
To store skår er knækket ud af den smukke forside. Foto: Jette Kjær
Der bores huller i det første stykke. Foto: Jette Kjær
Ståltråden sættes i. Foto: Jette Kjær
Så strammes de sidste af ståltrådene på den indvendige side af pottens front. Foto: Jette Kjær
Den færdigklinkede potte – den er »så god som ny«. Foto: Jette Kjær
Tilplantet potte! Hokus pokus! Foto: Jette Kjær
Som medlem kan man se flere havedagbogsindlæg fra Jette og Werners have. Der er flere hundrede haver med på Havelyst.dk, og her kan alle medlemmer læse med i havedagbøger, se plantelister og følge årets gang i haverne samt deltage i debatterne.
Søg i forhandlerguiden:
Yoga- myrer af metal
Vi har krukker til det nordiske klima.
Her er du: Forsiden > Inspiration > Kunst og keramik > Klink de ituslåede lerpotter
Kommentarer
Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…