Artiklen er et uddrag fra Nina Ewalds bog »Design din altan og tagterrasse«, der udkom på forlaget NICE i maj 2022.
»Det grønne er godt for øjet«, skrev H.C. Andersen i sit eventyr Den grimme ælling. Og det er så sandt, som det er sagt, men også oppe i højderne på altaner og tagterrasser er det både sundt og godt med grønt. Planter på altan og tagterrasse forskønner omgivelserne og giver ro i sjælen, men hvis du ikke er til det store planteopbud, kan du jo bare nøjes med en altankasse eller et par krukker. At dyrke sin have, hvad enten det er på altanen eller nede på jorden, giver sundhed for sjæl og legeme.
Foto: Juliana Drivhuse
Det er især beplantningen, der giver liv og sjæl til altaner og tagterrasser. Der findes masser af måder at plante på, men livet i højderne stiller særlige krav til de arter og sorter, du vælger.
De planter, som vokser oppe i højderne, er mere udsat for vind og vejr end dem, der gror beskyttet nede på jorden. Dette gælder især, når det drejer sig om altanerne på de øverste etager samt tagterrasser, vor vinden suser frit. Jo højere op man kommer, jo større er vejrets påvirkning.
Men paradoksalt nok kan en indbygget altan også give lunere og mere beskyttede betingelser for planterne, end hvis de vokser på friland.
Blæst. Oppe i det fri får blæsten langt større spillerum, og det både udtørrer planterne og river i grene og løv, ligesom blæsten kan vælte både krukker og møbler, som så kan falde ned over planterne og mase dem eller knække grene eller gøre anden skade på dem.
Du skal være sikker på, at dine krukker og potter ikke kan blæse ned. Jo mindre og lettere de er, jo større er risikoen – eller sagt med andre ord: Store, tunge krukker er mere stabile i blæsevejr end de mindre urtepotter. Især skal du være opmærksom på dine altankasser, ikke mindst hvis de hænger uden på rækværket. De skal være monteret og fastgjort på en måde, så de ikke kan rive sig løs og blæse ned til underboen eller ned på gaden, hvor de kan ramme mennesker, dyr og biler mv. Der er mere læ og beskyttelse på en indbygget altan end på en, der sidder frit uden på muren.
Sol. Når solen bager direkte ind på altanen, kan der blive endog meget hedt på en varm sommerdag. Dette gælder ikke mindst for syd- og vestvendte altaner. Sol og udtørring betyder, at bladene kan svides, og planterne skal vandes oftere. På varme sommerdage måske endda flere gange om dagen. Bagende varme kan især være et problem på altaner af den type, der er indbygget i ejendommen. Her opvarmes murværket, og det er med til at øge temperaturerne. Til gengæld er det en god ting om aftenen, hvor murværket langsomt afgiver varmen igen, så det bliver mere lunt for både mennesker og (sarte) planter. En markise eller parasol giver god skygge.
Regn. Også regn, hagl, slud og sne kan slå hårdt og beskadige planterne samt give oversvømmelse i krukker og plantekasser, hvis disse ikke er forsynet med drænhuller. Sneen kan lægge sig tungt oven på planterne. De står mere beskyttet på en indbygget altan, hvor der er loft over – men til gengæld skal de her vandes mere, fordi de ikke får naturlig vanding ovenfra.
I princippet kan du plante hvad som helst på din altan: træer, buske, løgvækster, roser, stauder, græsser, sommerblomster og grøntsager. Du skal bare huske at vælge de rigtige arter og sorter, der passer til din altans placering og størrelse. Især verdenshjørnerne har stor betydning for, hvilke planter du kan få succes med hvor.
Alunrod fås i et utal af farver og mønstre, og de vil klare sig fint med både sol og skygge. Den gulgrønne ‘Lime Rickey’ vil lyse flot op, også når solen er forsvundet. Solbrud er en gammel klassiker. Som navnet antyder, holder den meget af sol, men er i øvrigt en robust staude, som trofast kommer igen år efter år. Rølliker er nogle af dem, som klarer sig rigtig godt i fuld sol. De vildtvoksende er hvide, men der er kommet mange farvede sorter til, bl.a. denne ‘Apfelblüte’. I baggrunden anes blå lavendler, som også er fine til sydaltanen. Foto: Nina Ewald og Poul Petersen (solbrud)
Nord. Dette er det koldeste verdenshjørne, også på altanen. Med skygge det meste af dagen og en del blæst. I Danmark er den herskende vindretning vest-nordvest. Derfor trives de skyggeelskende, robuste planter bedst her.
Øst. Vender din altan mod øst, får den lys og sol fra tidlig morgen til lidt over middag. Det betyder, at den ikke bliver udsat for den stærke eftermiddagssol. En østvendt altan har generelt et lidt køligere klima og mindre blæst end syd og vest. Så dette er et godt sted for de planter, der ikke bryder sig om bagende sol.
Syd. Den varmeste og mest solrige orientering. Her kan det blive bagende hedt, særligt hvis altanen er indbygget i ejendommen. Vælg derfor solelskende og tørketålende planter, der kan klare disse forhold og vælg store krukker, der ikke skal vandes for tit.
Vest. Her er der om sommeren sol fra omkring middagstid til solnedgang. Men knap så bagende som mod syd, så mange planter trives godt her. Det kan dog ofte blæse en del netop fra denne vindretning.
Artiklen er et uddrag fra Nina Ewalds bog »Design din altan og tagterrasse«.
Rabarber i potte. Foto: Nina Ewald
Ikke mindst høje, slanke træer er udsat for blæstens påvirkning. De bør have en plantestok som støtte, ellers vil de bøje sig, som vi også kender det fra træer i naturen. Foto: Nina Ewald
Det kan være en fordel at fastgøre træstammen på rækværk eller mur, hvis det kan lade sig gøre. Foto: Nina Ewald
Mange græsser og funkia egner sig fint til klimaet og skyggen på en nordvendt altan. Her er det sorten ‘Blue Cadet’ og ‘Aureola’ japansk skovgræs. Også bregner vil være velegnede her. Foto: Nina Ewald
Her er du: Forsiden > Inspiration > Byhaver > Plant en have i højden
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…