Rosendals Trädgård

Af Jens Thejsen, konsulent, underviser og forfatter, www.jensthejsen.dk

Stockholm er en smuk by, med gamle flotte bygninger, grønne parker og selvfølgelig vandet og de mange små øer. Og midt i det hele på Djurgården bag Skansen gemmer sig en perle, Rosendals Trädgård. En gammel planteskole, som gik ned med flaget, men som genopstod som en herlig besøgshave.

Det første man ser, når man går ind i Rosendals Trädgård, er to Nuserlignede fugleskræmsler, der vogter over en grønsagsmark. Om de kan holde fugle væk, kan man tvivle på, men de markerer straks en afslappet stemning.

Haven er forholdsvis åben, men alle steder er der indhegninger mellem de forskellige haverum, flet i pil og birk, spændende hegn lavet i fiskegarn, eller rafter overgroet med humle. Haverummene er af forskellig størrelse og form, nye rum og ældre rum. Men alle steder er der små hyggelige oplevelser.

Et overflødighedshorn

Havens kerne er fem gamle væksthuse, et par bruges stadig som drivhus og et som salgsrum. Men et af husene fungerer som en magnet på publikum: her serveres mad. Og maden er blevet Rosendals kendemærke, smukt og spændende. Her serveres enkle, flot komponerede retter med gode hjemmebagte brød. Og så er der kagebordet med hvad hjertet kan begære af tærter, boller, lagkager; alt lavet at gode økologiske råvarer. Der er en lang kø af folk som tålmodig venter på, at det skal blive deres tur til at svømme hen i kage- eller madoplevelse.

Når man har fået sin mad, kan man sidde rundt omkring i haven, under de gamle frugttræer i frugthaven, i drivhuset. Mange steder er der borde og bænke, og overalt sidder små selskaber.

Farver

Rosendals Have

Bed med sommerblomster, kraftige blågrønne kål, omkranset af et flethegn og midt i en blå kugle, der bare skal tage sig ud. Foto: Jens Thejsen

I havens forskellige rum arbejdes meget bevidst med farver. Grønsager er ikke bare grønsager, de skal også se flotte ud.

Der er alle de grønne nuancer, der er rødlige og gullige, og ofte er der rækker af blomstrende urter. Flere steder er der langs gangene bede holdt i ganske få farver. Der er bedet, som hele tiden har en dominerende blålig plante, som afløses af en ny blålig. Lavendel, katteurt osv. Der er kanter i lilla nuancer, en cocktail af sommerblomster, stauder og krydderurter. Der er bede med røde og hvide sommerblomster, kraftige blågrønne kål, omkranset af et lavt pilehegn og midt i en blå kugle, som bare skal se ud.

Overalt er der leget med farverne, men helheden bliver harmonisk og spændende, og slet ikke farveladeagtig og forvirrende.

Former og figurer

Flere steder er der hele eller dele af spiraler, som vigtige elementer i haverne. En ganske almindelig grønsagsafdeling bliver spændende, fordi rækkerne er lavet i spiral. Selv komposten er opbygget som en spiral, der bliver større og større, jo mere der fyldes på.

Enkelte steder er det symmetrien, som giver oplevelsen. Rundt omkring står små haveskulpturer af pil, nogle steder som støtte for klatrende planter, andre steder bare til pryd. Andre steder står der keramik og stentøj, eller flotte glasklokker med salat. Overalt er der kælet for detaljer, men dog stadig uden at det bliver stramt og fortænkt.

Ikke kun til pryd

Rosendals Have

Spiralens form understreges af halmdækket, der er brugt som dekorativt indslag. Foto: Jens Thejsen

Man kan gå rundt i haven for at få æstetiske oplevelser, hygge sig og synes, det er flot. Man kan også gå og få småideer til sin egen have. Samtidig er det også en have, som arbejder ud fra økologisk forsvarlige principper. Her bruges ikke kunstgødning og sprøjtemidler, man arbejder bevidst med kompost, og der tænkes i variation og mangfoldighed. Det kan dog undre, at der ikke alle steder bruges jorddække, og hvor det bruges, virker det som pynt. Og jorden mellem rækkerne har da også en tynd skorpe dannet af sol og regn. Men får man fingre i jorden, kan man mærke, at det alligevel er en jord med et godt liv under skorpen, og at der er fodret med masser af kompost.

Dyrkningen er påvirket af biodynamiske principper, det er der ikke skiltet meget med, og indtrykket er da også, at det vigtigste princip er sund fornuft.

Plantesalg

At det tidligere har været en planteskole ses mest af, at der stadig er et mindre plantesalg, hvor man kan købe mange af de krydderurter, stauder og buske, som man har set i haven. Salgsarealet er ikke stort, planterne står tæt, så det virker frodigt og tiltalende. Og mange går rundt med deres små notater for at finde det, de netop er faldet for i haven.

Butik

I haven findes en mindre butik, som er næsten lige så populær som spisestedet. Her dufter af krydderurter og friske grønsager. I butikken afsættes meget af det, der produceres i haven. Der er et hav af økologiske madolier og kryddereddiker i spændende flasker, syltede grønsager, pickles, frisk brød. Friske økologiske råvarer er en selvfølge. Udover det spiselige er her udvalgt havebrugslitteratur og enkelte smukke kort. Alt, så det oser af god smag.

Succes kan kvæle

At bevæge sig rundt i Rosendals Trädgård giver hele tiden små oplevelser. Det kan være dufte og farver, det kan være pudsige ting som et pæretræ fyldt med flasker, masker i træerne, små underlige hønseskulpturer, eller det kan være de flotte grønsager. Den åbne besøgende vil kunne mættes af oplevelser.

Men samtidig er haven ved at blive et sådant tilløbsstykke, at man skal passe på ikke at blive kvalt i sin egen succes. Folk strømmer til have og spisested. Bliver køerne for lange, forsvinder stemningen, og haven er primært stemning. Men som stedet er nu, er det et must, når man er i Stockholm.

Rosendals Trädgård

Rosendalterrassen 12
11521 Stockholm
tlf. 077–1707070
www.rosendalstradgard.se

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Økologiens Have

Besøg Økologiens Have

Gamlefrugtsorter.dk

Rundvisning i Pometet er en oplevelse.

Her er du: Forsiden > Inspiration > Besøg i haver > Rosendals Trädgård

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider