Frederiksdal museer og trädgårdar

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Hvis man har lyst til at besøge en meget veldreven og interessant køkkenhave og urtehave, så er det en god ide at tage en tur til Helsingborg og besøge Frederiksdal museer och trädgårdar, som idag ligger ca. midt i Helsingborg. Men Frederiksdal er meget mere end en køkkenhave, her kan man opleve havebrug, jordbrug og dyrehold fra tiden omkring 1820–30.

Huse og haver er holdt i den gamle stil.

Huse og haver er holdt i den gamle stil. Foto: Karna Maj

Frederiksdals historie

Frederiksborgs herregård blev i 1787 bygget af Fredrik Wilhelm Cöster, der var en lokal rigmand, som sommerresidens. Den sidste ejer var konsul Oscar Trapp, hvis enke Gisela 2 år efter mandens død i 1918 donerede Frederiksdal til Helsingborg Kommune. Det meste af jorden blev frasolgt for at skaffe penge til at opfylde de to krav, som der var stillet ved donationen: at der skulle oprettes et friluftsmuseum og en botanisk have. Frederiksdal er i dag på 32 ha.

Frederiksdal er idag en institution under Helsingborg Kommune og underlagt politisk styre. Økonomisk får Frederiksdal den største støtte fra Helsingborg Kommune, en mindre del fra staten og Region Skåne. Frederikdal har åbent året rundt og har en kvart million besøgende i museet og til de mange arrangementer. Man har bl.a. mange kulturelle arrangementer og en meget udbygget skoletjeneste med ansatte er pædagoger. Man driver også en gammel købmandsbutik.

Nogle af de mange gamle huse i bymiljøet er lejet ud til bla. en butik, der sælger roser og havetilbehør og til en keramiker, andre lånes ud til bla. Grafisk Museum og Skånes Hemslöjdsförbund. I den gamle stald er der en café.

Havebutik

Havebutik på Frederiksdal i en af de gamle huse. Foto: Karna Maj

Parkerne og friluftscenen

Frederiksdal har nogle utrolig smukke omgivelser med meget store og gamle træer og en engelsk park med slyngede stier. I den franske park er der klippede hække og alleer af avnbøg. I 1927 anlagde man en friluftscene, hvor kulisserne, scene m.m. dannes af høje, klippede hække af lind og avnbøg.

Frilandsmuseet og dyreholdet

Lillarydgården er fra 1600 tallet og dyrkes som omkring 1830. Den er omgivet af marker, hvor gamle husdyrracer går og græsser, der høstes hø, og der dyrkes enkelte marker med gamle kornsorter, bla. lanthavre, som har både hvide og sorte kerner.

Gård med urtehave

Foran den gamle gård er der anlagt en urtehave. Foto: Karna Maj

Frederiksdal deltager i bevaringsarbejdet med de gamle svenske landracer sammen med andre museer og i samarbejde med private interesseorganisationer. Her kan man se rödkullako, linderödsvin, skogsfår, göingeged, skånegås og skånsk blommehöne. Der er også nordsvenska heste, som bruges i landbruget og til jordbearbejdning i haven.

Gærdselshegn

Gærdselshegn bliver brugt til indhegning. Hestene bruges i landbruget og i haverne. Foto: Karna Maj

Ko med prikker

En af de gamle racer på Fredriksdal. Foto: Karna Maj

Botanisk have

Det helt specielle ved den botaniske have er, at det er Skånes vilde flora, ialt ca. 1300 arter. Den botaniske have er blevet til to haver. Den systematiske med planterne ordnet efter Linnés system og den landskabsbotaniske, hvor man har anlagt forskellige vækstsamfund med arterne. Her findes bl.a. ege- og bøgeskov, grøftekant, strandbred, løveng og forskellige enge, som slås med le.

Vild flora

Der er fine naturområder på Frederiksdal med vild skånsk flora. Her trævlekrone og en gul iris. Foto: Karna Maj

Køkken- og urtehaven

Salatrækker

Her dyrkes rigtig mange slags salat (2005) Foto: Karna Maj

Køkken- og urtehaven dyrkes som køkkenhaver blev dyrket omkring 1820–1830. Det betyder at den dyrkes stort set økologisk, og at man ikke bruger moderne materialer i dyrkningen, f.eks. ikke fiberdug.

Trädgårdsmäster Philippe Plöninge, som er franskmand, har ansvaret for haven og står selv for det meste af dyrkningen.

I køkkenhaven dyrker de stort set alle slags grønsager. Det er mest gamle grønsagssorter, først og fremmest skånske og svenske sorter.

Det er en meget veldrevet have, og man kan få mange gode ideer med hjem til sin egen køkkenhave, bl.a opsætning af høje bønnestativer, flettede hegn og spændende sorter.

Æbletræer på Frederiksdal

På Frederiksdal er der mange gamle æblesorter. Her ved indgangen til køkkenhaven. Foto: Karna Maj

Bønnestativer

Midt i juni er bønnestativerne sat op og bønnerne såede. I forgrunden blomstrer strandkålen. Foto: Karna Maj

Bede med spinatsorter.

Bede med spinatsorter.

Aktiviteter på Frederiksdal

Frederiksdal er åben året rundt, og der er hele året arrangementer med foredrag og rundvisninger omkring have og natur. I oktober er der Mikaeli marked med høstfest, rundvisninger og salg af afgrøder.

Se tre dyrkningstip fra køkkenhaven på Frederiksdal

Dæk blade over artiskokkerne
På Frederiksdal har de succes med at lade artiskokplanterne overvintre under et tykt lag blade.

Sæt trådbure over spirende planter
Hvis man sætter trådbure over såede arealer, kan man forhindre at fugle spiser frø og fremspirende planter.

Sæt en netgård op til kålene
En netgård, hvor man kan gå ind og passe sine kål, lyder som et stort anlægsarbejde. Men faktisk kan det etableres på få timer.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Gamlefrugtsorter.dk

Rundvisning i Pometet er en oplevelse.

Økologiens Have

Besøg Økologiens Have

Her er du: Forsiden > Inspiration > Besøg i haver > Frederiksdal museer og trädgårdar

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider