Brug af nyttedyr i drivhuset

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Planterne i drivhuset angribes i juli og august ofte af skadedyr som bladlus, mellus og ikke mindst spindemider på agurkerne. En af metoderne til at bekæmpe skadedyrene er at købe og udsætte nyttedyr, men der er også et par andre brugbare metoder.

Plant i potter og flyt ud ved bladluseangreb

Bladlus går oftest på peber og auberginer, så hvis man plejer at have bladlus i drivhuset, så plant disse to kulturer i store potter, så de kan flyttes udenfor. Her er det lettere at bekæmpe dem med overbrusninger med vand og evt. insektsæbe. Desuden er der masser af de naturligt forekommende nyttedyr, som ikke siger nej til en gang bladlus. Man kan også indsamle mariehøns og sætte dem ind på planterne i drivhuset. Eller man kan bestille et hold nyttedyr til at sætte ud på de angrebne planter. Der findes forskellige slags nyttedyr mod bladlus: bladlussnyltehveps, mariehønelarve og bladlusgalmyglarver. De er hver især bedst mod bestemte slags bladlus. Bladlussnyltehveps mod agurkbladlus, mariehønelarve mod kartoffelbladlus og bladlusgalmyglarver mod havebladlus.

Nasturtium mod mellus

Mellus kan man holde væk ved at plante nasturtium i bunden af drivhuset. Jeg har efterhånden mødt mange med denne erfaring, og jeg har endnu ikke mødt nogen, der havde nasturtium og mellus samtidig.

Mellus kaldes også hvide fluer. Der kan også købes nyttedyr til udsættelse mod mellus. Her bruges mellussnyltehveps.

Spindemider eller agurkeskimmel

Spindemider er nok det mest ødelæggende problem i drivhuset. Bortset fra agurkeskimmel, som kan ødelægge agurkplanterne totalt i løbet af 14 dage. Jeg har haft agurkeskimmel to år i træk, men ikke i sommeren 98. Sygdommen så man første gang i Danmark i 1986, og den er et stigende problem. Det ligner lidt spindemideangreb i starten. Kontroller derfor med en lup, at der er spindemider, inden du bestiller rovmider. På kun få dage viser agurkeskimmelen sig dog som brune pletter på bladene. Agurkeskimmel begunstiges af varmt vejr, men skal have min. 5 timers fugtighed for at etablere sig. Endnu en grund til at drivhusvinduerne skal være åbne om natten efter 1. juli.

Rovmider og insektsæbe

spinderovmider

Spinderovmider leveres i granulat lige til at lægge ud på bladene. Helst lige når angrebet er startet. Foto: Karna Maj

Man kan nedbringe antallet af spindemider med insektsæbe. Men eneste middel til at få angrebet minimeret, så det ikke ødelægger planten, er at bruge rovmider. Men de skal helst sættes ud, før der er blevet alt for mange. Brug hele sommeren jævnligt en lup til at holde øje med, hvornår de første spindemider kommer. Og bestil med det samme – det tager et par dage, inden rovmiderne leveres.

Hvis angrebet er godt i gang, kan det tilrådes, at man bruger insektsæbe, inden spindemiderne sættes ud. Når antallet er reduceret, har rovmiderne lettere ved at minimere antallet af spindemider hurtigt. Bladene skal være helt tørre efter sæbebehandlingen, inden rovmiderne sættes ud. Nyttedyr kan bestilles i planteskoler, i FDB’s butikker og hos Matas. De leveres på forskellig måde. Kommer de med posten, skal man være opmærksom på, at de ikke tåler en dag i en glohed postkasse.

Når man vil bruge nyttedyr i drivhuset, er det vigtigt, at man har en vis viden om såvel skadedyr som nyttedyr. Og det er vigtigt at følge anvisningerne for udsættelse nøje. Der er tale om levende dyr, som bedst formerer sig under bestemte forhold. Og modsat skadedyr, så skal de jo helst hurtigt blive mange, så de hurtigt kan få ædt skadedyrene.

Skadedyrene bliver færre – de udryddes ikke

Nyttedyrene udrydder ikke skadedyrene – det ville være imod nyttedyrenes egne interesser, da de jo gerne fortsat skulle kunne finde føde. Det er iøvrigt også i haveejerens interesse, at der er en lille bestand tilbage, da nyttedyrene jo så er parat til at gå i gang, hvis antallet af nyttedyr øges.

Hvis nyttedyrene udsættes på et tidspunkt, hvor mængden af skadedyr ikke er alt for voldsom, vil de kunne mindske antallet og holde det nede på et niveau, hvor planterne tager minimal skade.

Find mere viden

Når man vil bruge nyttedyr i drivhuset, er det vigtigt, at man har en vis viden om såvel skadedyr som nyttedyr. Der er på dansk tre danske bøger om emnet. På leverandørernes websites kan man finde vejledning om de enkelte nyttedyr og skadedyr i have og drivhus. På de to førstnævnte finder man gode fotos af nyttedyr og skadedyr.

Leverandører af nyttedyr

Borregaard BioPlant ApS. www.nyttedyr.dk. Man kan bestille firmaets nyttedyr direkte i netbutikken eller i FDB-butikker, på mange planteskoler og havecentre.

EWH Bioproduction, www.bioproduction.dk. Man kan bestille firmaets nyttedyr på planteskoler og havecentre samt direkte via telefon eller e-mail.

Tanaco Danmark. www.tanaco.dk. Firmaets produkter kan du finde i havecentre.

Litteratur om skadedyr og nyttedyr

Frank Hejndorf: Den grønne bog. Jordbrugsforlaget. Opslagsværk om haveplanternes sygdomme og sundhed samt skadedyr. Ingen farvefotos, kun tegninger.

Steen Borregaard: Sund have – på naturlig vis. Om skadedyr og brug af nyttedyr. Farvefotos.

Schmid og Henggeler: Økologisk plantebeskyttelse. Om skadedyr, planteudtræk m.m. Farveplancher og tegninger. Er udsolgt fra forlaget – kan lånes på biblioteket

Kommentarer

Der er 4 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Ormeposten

Bestil kompostorme fragtfrit

Borregaard BioPlant

Nyttedyr til drivhuset og haven.

Revira – det usynlige hegn

Revira-Det usynlige hegn.

Solsikken

Alt til den økologiske have

Spiroggro

Frø til gavn for insekter

Rosenbud

Utøj hos høns,Biologisk bekæmpelse.

Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Skade- og nyttedyr > Brug af nyttedyr i drivhuset

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider