Sidste efterår lavede jeg et alt for lille antal glas af disse her flåede tomater. Det er nok det mest anvendelige, jeg har haft på hylderne. Slam- bam et glas op i en gryde, mose ud med grydeskeen og 5 min. senere en fuldstændigt vidunderlig tomatsauce til pasta, bønner, fisk, kylling…
Jeg græd, da det sidste glas blev brugt i december, og har forbandet min dovenskab lige siden. I år vil jeg lave 100 glas, for to gange tomatsauce om ugen er bestemt ikke for meget.
Når man står med den ultimative råvare, er man jo ikke i tvivl, det er bare godt. Og selv om de økologiske flåede dåsetomater fra Italien er meget bedre end de andre, så er der nu langt til disse her. Tænk ikke engang på at lave dem med mindre end fuldmodne gennemsmagfulde tomater.
I august har man ofte flere tomater, end man kan nå at spise. Foto: Karna Maj
Flå tomaterne ved at hælde dem over med rigeligt kogende vand, lidt ad gangen, flå dem med en spids kniv, det tager den tid, det tager.
Læg dem tæt i sylteglas. Man må godt mase lidt. Fordel krydderierne mellem tomaterne i glassene. Når alt er brugt op hældes olie og eddike og den saft, der er drypept af tomaterne, over. Lad det stå lidt, så væden synker til bunds og fyld næsten op med kogende vand. Tomaterne skal være så tætpakket, at der næsten ikke skal noget vand på. der skal stadig være et par cm. til at udvide sig på i glasset.
Skru lågene næsten på, patentlåg lukkes halvt i. Stil glassene i bradepanden, fyld den med vand, og tænd ovnen på 120 grader. Kog nu glassene til det tydeligt småbobler i indholdet, ca. 1 ½ time.
Tag forsigtigt bradepanden ud og skru lågene på, mens glassene er helt varme. Lad dem køle langsomt af i den slukkede ovn. Holdbarheden er meget lang, hvis man gør det på denne måde.
(Uddrag fra en artikel fra tidsskriftet Praktisk Økologi 4/2000)
Tomaterne skal være fuldmodne til disse henkogte tomater. Foto: Karna Maj
Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Høst og opbevaring > Gem tomaterne på glas
Kommentarer
Der er 70 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…