Det er god sydlandsk tradition at tørre grønsager og svampe. Med denne konserveringsmetode fås en koncentreret smag, som giver gode muligheder i madlavningen. I Italien lægges grønsagerne ud på store borde i det fri, og efter ganske få dage i solen er de klar til at gemme til det rigtige måltid.
Det er noget mere usikkert at tørre grønsager udendørs i Danmark. Det kræver, at man konstant er over dem og er klar til at flytte dem, hvis der kommer den mindste smule regn eller fugtighed i luften, f.eks hen under aften.
Tomaterne høstes en god solskinsdag. Alle sorter kan tørres, men det er en fordel at vælge sorter, som ikke er for saftige, da saftige tomater tager længere tid at tørre. Såkaldte pastatomater har et højt tørstofindhold og er velegnede.
Tomaterne høstes modne, men stadig faste. De skylles og deles i halve. Derefter lægges tomaterne på bakker og strøs med groft salt og evt. rosmarin, hvidløg, origanum eller basilikum. Saltningen bevirker, at væden trækkes ud af tomaterne. Hvis man bruger saftige tomater, skal der tilsættes salt flere gange for at drive vandet ud.
Tomaterne lægges på tørrebakker og strøs med groft salt, inden de sættes i tørreapparatet. Foto: Jens Thejsen
Forsøger man at tørre ude, skal de ligge i fuld sol til solnedgang. Hvis man har et halvtag, kan bakkerne stilles derind og dækkes med tynd fiberdug. Det kan også være nødvendigt at dække med fint fiberdug eller fluenet under tørringen, hvis der er fluer m.m.
En sikker måde i forhold til det danske klima er at bruge en ovn, som kan stilles til helt lav temperatur, eller allerbedst et grønsagstørreapparat.
Tørreapparatet er en blæser, hvor man kan stille hulbakker oven på hinanden. Der blæses ganske stille varm luft op gennem bakkerne, og efterhånden vil tomaterne blive tørre og lækre.
En god og energibesparende måde er naturligvis at have tomaterne udenfor om dagen og kun have blæseren i gang om natten. Man kan meget let bilde sig ind, at tomater får en lidt finere smag, hvis de en del af tørretiden har været udendørs i vind og sol.
Efter 2 til 3 døgn har tomaterne en konsistens, så de er helt tørre udvendige, men stadig lidt saftige indeni. De er nu tørre nok. Tomaterne kan nu fyldes på tætsluttende skoldede glas.
Tomaterne er nu helt tørre udvendige. Foto: Jens Thejsen
Man kan naturligvis tørre mange andre grønsager, rød peber og aubergine er meget velegnede. Stort set alle spiselige svampe kan med fordel tørres og bruges i madlavningen, og frugter som æbler og pærer bliver til det rene slik.
Læs mere om tørring af frugt og grønt i artiklen Gem havens afgrøder ved at tørre dem
Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Høst og opbevaring > Tørring af tomater
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…