Bønderne får høstet, og de gyldne marker bliver forvandlet til stub. Der er skønne lune dage, og der er liv alle vegne.
Vi havde besøg af vores lokale græssere i weekenden, de nyder også sensommeren imens de passer på vores natur.
Blommer og æbler begynder at blive modne, kartoflerne er oppe, og der er snart plads i bedene. Tomaterne både i drivhus og på friland giver flot, jeg kan se, at der flere steder i landet er mange læsere, der er ved at drukne i både squash og modne tomater. Fortvivl ej, der er sikkert både naboer og venner, der vil glæde sig over begge dele! Men jeg hører også, at især squash ikke altid er en populær gave. Det kan jeg ikke forstå, jeg har lige nu høstet min første, da de andre er rådnet op. Til tider kan det betale sig at tilberede den til en kage, brød eller tærte inden den gives væk, så er jeg sikker på at den bliver taget imod med kyshånd.
Kræger er der mange af hvert år.
Det er ikke alle frugttræer, der giver godt i år, det kan skyldes flere ting. I foråret var der en del blæst under blomstringen, det gjorde, at bestøverne ikke var så meget på vingerne. Dernæst er der ikke så mange bestøvere overhoved! Måske betyder det, at langt flere af os skal til at have bier i haven. Eller måske skal man lægge lidt om, for at sørge for at bestøverne har noget at leve af både i det tidlige forår og ud på efteråret. Læs om det her
Karin Gutfelt og Torben Overgaard har på forlaget Koustrup & Co udgivet denne fine lille bog om bier. Den er fyldt med gode illustrationer og flotte billeder. Bogen er skrevet i et let sprog og flyder godt. Den giver en fin indføring i biernes liv, og hvordan man kan begynde med dem i haven. Jeg har nydt at læse om alt det hemmelige der sker inde i bikuben, om dronninger der skal skiftes, og honning der skal slynges. Der er også et godt og meget spændende afsnit om sygdomme og snyltere. Alt i alt; en meget dejlig begynderbog der også kan læses højt, så hele familien kan få en masse viden.
Jeg fik en sms fra en ven, der i foråret købte hus. Han sendte mig et billede af en flisegang uden det mindste ukrudt. Han var ødelagt over at han, igen, havde måtte være over flisefugerne. Jeg sad og så på denne ørken af sten, hvor der ikke er plads til noget som helst, ingen planter og ingen dyr. Jeg får hele tiden spørgsmålet »Hvordan får jeg myrerne væk imellem mine fliser« og jeg tænker hver gang; hvad skal mennesket imellem fliserne?
Der skal være plads til os mennesker, og vi skal have det sjovt, men livet bliver ikke mindre værd, hvis der vokser noget i fugerne, eller der er myrer. For med noget i fugerne behøver du ikke at være over dem hele tiden. Du kan gør andre dejlige ting som at kysse kæresten, spiller fodbold med ungerne, drikke en kop kaffe med naboen eller lave en fuglekasse.
Ænderne på patrulje ved drivhuset men de går dog ikke ind, og det grønne i fugerne tager de bestemt ikke.
Min ven er ikke overbevist, for han vil ikke have, at naboerne tænker dårlig om ham på villavejen. Men her tænker jeg, at det er et spørgsmål om, at han byder ind på en kop kaffe, og forklarer hvorfor, hans fliser har en dusk i fugen. For der er en masse du kan gøre, for at få noget mellem fliserne du kan lide – se mere her. Men jeg ved, at det er svært at være den første, der har grønt i fugen, eller helt at indse at alle de mange timer du har brugt de sidste 10 år på at nedkæmpe naturen i fugerne, har været ikke bare hårdt men måske direkte unødvendigt. Hvis du gerne vil have en stenørken at gå på, er der her nogle tips til dig.
Vis mig din grønne fuge
Jeg vil meget gerne se flotte eksempler på fuger med grønt i, så har du det send mig et billede, så vælger jeg et par til næste uges Havenyt.
Vi er langsomt ved at komme ind i plantesæsonen, men det er stadig både for tørt og for varmt. Men jeg vil alligevel begynde at planlægge lidt til mine staudebede. For det første er det nu du stadig kan se, hvad der er hvor i bedet. Du ved måske allerede, at der er nogle planter, du ikke vil have mere, eller at de skal deles. Smid dem ikke ud men giv dem væk til havevenner eller på Deljorden så de kan give glæde et andet sted.
Det er nu, vi kan gøre bede klar til efterårets plantning ved at fjerne ukrudt. Især det flerårige som skvalderkål, mælkebøtter og senegræs og det er nemmest at få op, hvis der har været en byge forbi… og det er der jo rig chance for i disse uger.
Du kan også gøre kål på flerårigt ukrudt i de eksisterende planter ved i september, når du laver om i bedene, at tage planterne op, dele dem og frigøre klumperne for ukrudtsrødder og så genplante dem. På den måde kan du måske også få et tættere bed, der lettere kan skygge ukrudt væk og med mindre bar jord, som flyveukrudt kan etablere sig på. Det er mest de forårsblomstrende stauder der kan klare denne behandling, hvor de efterårsblomstrende har bedst af at vente til maj næste år med samme behandling.
Spinat giver som vi alle ved stærke arme, og dem har vi brug for i haven til alle årstider. Den dejligste spinat får du sent efterår og forår. Hvis spinaten overvintrer på friland, får du den tidligste spinat og største høst. Den danske vinter er lige så lunefuld som sommeren, men de er ofte ikke så kolde, og der er en god chance for, at rækken med spæde planter kan overleve. Når så foråret tager fat, nærmest eksploderer planterne og giver rigeligt til husholdningen. Selv hos Skipper Skræk! Det er klart, at jo mildere lokale vejrforhold der er, jo større er din chance for at det lykkedes.
Der er ved at være plads i køkkenhaven, så prøv også med et par rækker persille, så kan du være heldig at have frisk persille i maj. Foto: Pixabay
Der er også salater, der kan klare vinterens kulde og fugt. Det er et sats og størst chance har du med sorter, som tidligere har været brugt til overvintring, f.eks. Winter Gem, Rougette du Midi, May King og Arctic King. De to sidstnævnte er der gode erfaringer med i danske vintre.
Bor du i Midtjylland, kan du booke et foredrag her ved Naturhistorisk Museum Aarhus. Gammel overtro og kreative filmproducenter har givet flagermusen et mytisk og bloddryppende image. Det virkelige billede ligger imidlertid langt fra Dracula og vampyrerne. Foredraget byder også på en kort tur ned under jorden til et par af Danmarks kalkgruber, hvor flagermus overvintrer i massevis. I foredraget »Flagermus – forunderlige skabninger« løftes lidt af sløret for en ofte overset og sagnomspunden dyregruppe.
Det strider imod, hvad de fleste af os har lært, men det er altså sommerbeskæring, der er bedst for træer og buske, hvor de bedst heler de tilføjede sår fra beskæringen. Du kan lige nå det endnu. Når du går i haven, og tager nedfaldsfrugt og ser efter sygdomme, kan du også klippe frugttræernes lodrette vanris, eller hvis frugttræerne trænger til en udtynding for at give mere lys og sol til frugterne. Læs mere i artiklen Beskæring af træer om sommeren
Det er desværre ikke alt, der er kan spises, ej heller selv om det ser nok så indbydende ud. Lige nu tænker jeg især på amerikansk kermesbær, italiensk arum og taks, der lokker med flotte bær. Desværre er det alt sammen noget, vi skal holde os fra.
Vi skal ikke være hysteriske, og mange af de giftige planter har andre fordele, de kan fx bruges i medicin. Naturligvis skal vi lære børn og dyr, at ikke alle planter og alle bær kan spises, derfor er det vigtigt, at vi selv kender bare de mest almindelige. Her kan du læse om giftige planter i haveneller om __børn og havens giftige planter.
Husk hvis uheldet er ude, eller du er i tvivl, så gå ind på giftlinjen og se billeder af planter og bær eller ring 82121212.
Det skal ikke være arbejde det hele, husk at nyde solen mens den er her.
Der er nogle træer, der giver mange æbler i år. Giv dem væk, hvis du ikke kan spise dem alle selv.
Mynten blomstrer, og er en god biplante på denne årstid.
Der er ikke noget så skønt som egne æbler, og frugten er nem at få poderne til at spise.
Der er stadig mange bønner, de gule mister ikke som de lilla, farven når de koges.
Pralbønnerne er enorme, og giver stadigvæk en masse, selv med sine 190 cm er der langt op for manden i huset.
Så blev der tørt nok til at blive høstet, men der er faldet en del af, som nu både duer og gæs nyder godt af.
Der skal vandes godt i drivhuset, hvor tomaterne er ved at kravle ud af de åbenstående døre og vinduer.
Birken vokser ikke bare hurtigt, og er dejligt brænde, Himalayabirken har også den smukkeste hvide bark, der skaller af i lange baner.