Havenyt uge 16, 2002

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Det er utroligt, hvordan regn kan få det hele til at blive grønt og se ud som om, det er vokset mange centimeter siden dagen før.

I følge vejrudsigten, så byder også den første del af ugen på regnbyger, overskyet vejr og ikke alt for varmt vejr. Heldigvis er vi havemennesker optimister og kan se noget positivt i næsten al slags vejr. Lige nu er det fantastisk plantevejr, og så må det være det, vi bruger den første del af ugen til. Men med et håb om, at det hen mod weekenden bliver solskin, lidt varmere vejr og tørvejr, så vi for alvor kan komme i gang med at få lagt kartofler, løg og sået de første køkkenurter.

Buske og træer

Buske og træer er ved at åbne knopperne. Prøv at lægge mærke til i hvilken rækkefølge, de springer ud. Hvis man overvejer at plante ny hæk, skal man måske tage med ind i overvejelserne, hvor hurtig hækken bliver grøn i foråret og dermed lukker for indsyn i haven. Bøgehække er smukke med det brune løv hele vinterhalvåret, men lige nu er de lidt triste at se på i en forårshave.

Træer og buske i potter kan man godt plante senere end løvspring, men de har bedst af at blive plantet snarest, så de kan få begyndt at danne nye rødder, inden deres vækst begynder for alvor. Hvis man vil plante frugtbuske, er det ved at være sidste udkald, da de er er ved at springe helt ud – stikkelsbærrene har allerede udsprungne blomster.

Beskæring af roserne

Det er tid for beskæring af roser, og der er et udmærket arbejde i lidt finregn, hvis man uanset vejret skal ud og have en times havearbejde. Ikke alle roser skal beskæres. Vildroser, parkroser og andre buskroser skal kun have døde grene fjernet og udtyndes efter behov. De almindelige haveroser beskærer man ved først at fjerne alle døde, svage og krydsende grene. Derefter beskærer man resten af grenene mere eller mindre hårdt. Jo hårdere beskæring, jo færre og større blomster og senere blomstring. Klip altid over en udadvendt knop, det giver en mere åben busk.

Omplantning og deling af stauder

Købte stauder er altid i potter og kan i princippet plantes i hele vækstsæsonen, men de får en bedre start, hvis de plantes i foråret, så de kan nå at blive etableret, inden varme og tørke bliver hverdag. Hvis man vil dele sine egne stauder eller flytte dem, bør man her i foråret kun gå igang med de stauder, der blomstrer i efteråret. De forårsblomstrende bør først deles og flyttes i eftersommeren, når det igen bliver plantevejr. Men det er jo svært at overholde, hvis et helt bed skal lægges om.

Vindueskarmen

Det begynder at bliver overfyldt inde i vindueskarmen, og det ville være rart at kunne få nogle af planterne i drivhuset, men det er det endnu for koldt til – især når solen ikke er fremme om dagen. Det er vigtigt at holde øje med, om tomatplanter og peberplanter trænger til at blive pottet om.

Forkultivering af agurker

Agurker til udplantning i drivhuset skal sås i denne uge. De har så en tilpas størrelse med 3–4 rigtige blade til udplantning sidst i maj, når drivhusjorden er minimum 18° varm. Agurkefrøene sås i 8–10 cm potter enkeltvis. De stilles ved 24–26° C, mens de spirer. Derefter placeres de i et solrigt vindue ved stuetemperatur. Det er meget vigtigt ikke at overvande agurkplanter, men de tåler heller ikke at mangle vand. Man bør vælge sorter, som er meldugsresistente – eller -tolerante, som der står på poserne, så har man ikke lovet for meget. Man kan enten vælge de almindelige lange salatagurker eller miniagurker. Disse kaldes også for madkasseagurker, da de høstet små, hvor de smager bedst, lige kan klemmes ned i en madkasse.

Drivhuset

I drivhuset spirer og gror det i kasserne med alle slags kål, porrer, løg, tagetes osv. Lige nu er det vigtigt at holde øje med, om der er snegle, hvis man har kasser og potter stående på jorden. Gå på inspektion i de tidlige morgentimer og hold øje med, om der er slimspor efter snegle.

Når det hele er spiret, skal man til at være hård, for der er garanteret mindst 5 gange så mange planter, som der er plads til i havens køkkenhavebede. Det er bedre med det samme at luge væk, så de nødvendige planter, plus lidt i reserve, får bedre plads til at udvikle sig på.

Her er du: Forsiden > 2002 > Havenyt uge 16, 2002

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider