Skrevet af: Anni Reichert Frederiksen, 10. november 2020 kl. 19.02
I min andelsboligforening har vi et stort valnøddetræ, som hælder betænkeligt. Vores havemand mener at det kan være en rodsygdom måske smitsom - vi har flere valnøddetræer i området.
Kan han have ret? Skal vi fælde det eller kan det falde selv og være med til at skabe mere biodiversitet?
Skrevet af: Lars Holt, 11. november 2020 kl. 7.43
Hvor gamle er valnøddetræerne?
Jeg synes ikke, at vi har hørt om smitsomme sygdomme blandt valnøddetræer.
Det ville være fint med et billede, både af hele træet og af roden.
Skrevet af: Lone Brems, 11. november 2020 kl. 8.59
Hej Anni Reichert Frederiksen
En skridt hen imod en beslutning om fældning / ikke fældning er en nøgterne vurdering af, om træet vil være til fare for liv eller ejendom, når det dør og efter nogen tid taber store grene eller vælter.
Uanset om i fælder eller lader træet nedbryde (og eventuelt vælte) er mest mulig vedmasse gavnlig for de organismer, der langsomt nedbryder vedmasse, bark og rødder og undervejs i processen får mulighed for at gennemgå forskellige livsfaser.
Eksempelvis kan nævnes: æglægning, larvestadier og puppestadie for et væld af insekter; udvikling af mycelium og sporestadium for mange forskellige svampearter; moskolonier; fødesøgning og redeskjul for fugle og egern.
Det allerfineste og mest alsidige bidrag til biodiversiteten vil være at lade træet gennemgå sin forfalds- og dødsproces uden at gribe ind med fældning. Træet kan så udnævnes til et såkaldt Veterantræ.
Hvis dette kan vælges bliver information til de mennesker, der bor og færdes i i området særdeles vigtig for at der kan være accept af at processen kan vare meget længe - op til 100 år.
Det kan have stor positiv betydning for accept at mærke træet som Evighedstræ - registrering og påsætning af et metalskilt sker i en proces i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening. Registreringen igangsættes ved kontakt enten direkte til DN eller til DN-lokalafdelingen i din kommune.
Et Veterantræ, der afslutter sit liv uden menneskers indgriben giver som allerede nævnt undervejs i processerne liv til mange generationer af forskellige svampe, insekter, fugle.
I rødlisten 2019 (Århus Universitet) oplistes en række værdifulde / helt afgørende levesteder for truede organismer:
Skov og krat, Græsland og hede, Vandløb og søer, Moser og enge,
Klitter, strande og strandenge, Agerland, Byer, Veterantræer og dødt ved
Store lorte.
Det er bemærkelsesværdigt at Veterantræer (og store lorte) figurerer på listen - ingen af dem optager meget plads, men de bidrager helt afgørende til livets opretholdelse for en lang række arter, hvis overlevelsesmuligheder er helt entydigt knyttet til et af de to levesteder.
Læs evt mere her: bios.au.dk/forskningraadgivning/temasider/redlistframe/roedliste-2019/levesteder/veterantraeer-og-doedt-ved/
Venlig hilsen
Lone
Skrevet af: Anni Reichert Frederiksen, 11. november 2020 kl. 12.45
Tak for svar til både Lars og Lone.
Valnøddetræerne er plantet for ca 30 år siden.
Vedhæftet foto
Skrevet af: Lars Holt, 11. november 2020 kl. 15.32
Det ser ikke faretruende ud på billedet.
Men hold øje med, om det lægger sig mere og mere ned.
Der er ikke noget sygdom at se på stammen.
Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.
Her er du: Forsiden > Forum > Skadedyr og plantesygdomme > Valnøddetræ der er ved at vælte